17.11.2021 klo 11:40
Uutinen

Tuetulta lomalta hyvinvointia ja vertaistukea yrittäjille

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) on valtakunnallinen järjestö, joka tarjoaa ryhmämuotoisia lomia vuosittain lähes 600 viikkoa. Lomakohteita on yhteensä 27 eri puolilla Suomea. Tuettuja lomia järjestetään lapsiperheille, työikäisille ja ikääntyneille sekä vertaislomia eri kohderyhmiin kuuluville.

Tuetuilla lomilla mahdollistetaan loma myös heille, joilla ei muulla tavoin ole mahdollisuutta lomailuun.

– Hyvinvointi ja virkistys kuuluvat kaikille elämäntilanteesta riippumatta, MTLH:n toiminnanjohtaja Anne Ylönen sanoo.

Osa lomista on suunnattu yrittäjille ja maatalousyrittäjille. Yrittäjälomia järjestetään niin perheille, työikäisille kuin ikääntyneillekin. Tuettu lomaa antaa mahdollisuuden unohtaa arjen huolet hetkeksi.

– Meillä ei ollut lomalle suurempia odotuksia. Loma oli yllätyksellisen ihanaa! Saimme puolisoni kanssa aikaa keskittyä itseemme ja toisiimme, omaan hyvinvointiimme ja omaan aikaan, ilman yritystemme päivittäisistä toiminnoista huolehtimista, yrittäjälomalle osallistunut Kirsi Keskitalo kertoo.

– Loma oli tervetullut tauko yrittäjän työstä, ja sain keskittyä vain rentoutumiseen ja liikuntaan, yrittäjä Tuija Hasu toteaa.

Tavoitteena on vahvistaa lomalaisten osallisuutta ja voimavaroja.

– Yrityksellä on puhtia sen verran kuin yrittäjä jaksaa tehdä. Yrittäjän jaksaminen on kaiken a ja o, ja siksi tärkeää välillä irrottautua arjesta, jotta jaksaa töissä. Kannustan kaikenikäisiä yrittäjiä välillä laittamaan oman hyvinvoinnin muun edelle, ja tällainen tuettu loma on siihen aivan loistava mahdollisuus, Kirsi Keskitalo sanoo.

– Yksinyrittäjälle myös toisten yrittäjien kanssa keskustelut ovat aina antoisia, Tuija Hasu jatkaa.

Lomakohteessa järjestetään lomalaisille monipuolista toimintaa. Ohjelmassa on esimerkiksi sisä- ja ulkoliikuntaa, pelejä, luentoja, tietoiskuja ja keskusteluja sekä yhteisiä illanviettoja.

Virtuaalilomat ovat MTLH:n uusin innovaatio. Virtuaalilomilla lomaohjelma tuodaan lomalaisten koteihin ja sen lähiympäristöön. Näin mahdollistetaan loma heille, joilla ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta lähteä lomalle kodin ulkopuolelle.

MTLH:n tuetuille lomille on vuosittain lähes 40 000 hakijaa, joista loman saa lähes 20 000. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisen perustein. Pienet tulot, erilaiset fyysiset sairaudet ja ensikertalaisuus ovat keskeisimmät lomatuen myöntämisen perusteet. Myös vertaistuen tarve, erilaiset psyykkiset haasteet ja perheyhteyden vahvistaminen olivat keskeisiä syitä lomatuen tarpeelle. Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

Kuva: Lapin materiaalipankki/Antti Pietikäinen