13.3.2020 klo 15:59
Uutinen

”Tuloksia tarvitaan jo ensi viikon alusta” – ministeriöön työryhmä yritysrahoituksen korona-ongelmia ratkomaan

– Työryhmän pitää toimia nopeasti – tuloksia tarvitaan jo ensi viikon alusta, koska akuutit ongelmat ovat jo heränneet, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kommentoi työ- ja elinkeinoministeriön rahoitustyöryhmää.

Työ- ja elinkeinoministeriöön perustettiin työryhmä seuraamaan kotimaisen ja kansainvälisen rahoitussektorin tilannetta ja toimivuutta tilanteessa, jossa koronavirus aiheuttaa ongelmia yrityksille. Työryhmä koordinoi ja valmistelee toimenpiteitä yritysrahoitussektorille. Työ alkoi heti.

– On erittäin positiivista, että työ- ja elinkeinoministeriö heräsi ongelman vakavuuteen nopeasti! Työryhmän kohdennus on oikea, sillä akuutein ongelma yrityksillä on juuri rahoituksen saatavuudessa, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen kiittää.

– Tämä on yksi selkeä vastaus Suomen Yrittäjien torstaina esittämään yhdeksän kohdan vaatimuslistaan.

Pk-yrityksille on oltava rahoitusta saatavilla

Kuismasen mukaan työryhmän tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pienille ja keskisuurille yrityksille on saatavilla rahoitusta.

– Niiden kassa on huomattavasti ohuempi kuin isojen yritysten, hän muistuttaa.

– Työryhmän kannattaa katsoa tilannetta monipuolisesti, mutta varmistaa erityisesti, että pankit todellakin luotottavat yrityksiä ilman turhia takuuvaatimuksia: että rahoitusta on aidosti saatavissa reaalitalouteen.

Kuismanen toivoo, että työryhmän jäsenet kuuntelevat yrityksiä lähellä olevia asiantuntijoita.

– Yrittäjät ovat olleet koronakriisin aikana todella aktiivisesti yhteydessä Suomen Yrittäjiin. Olemme käytettävissä.

”Kyseessä aivan erityyppinen kriisi kuin finanssikriisi”

– Kyseessä on aivan erityyppinen kriisi kuin finanssikriisi, työryhmän jäsen, liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä Finnverasta muistuttaa.

– Tilanne on ainakin toistaiseksi erilainen kuin finanssikriisin yhteydessä, jolloin kyse oli rahoitusjärjestelmästä liikkeelle lähteneestä kriisistä ja rahoitusmarkkinan jäätymisestä.

Heinilä kertoo, että työryhmän keskeinen tehtävä on varmistaa avaintoimijoiden oikea tilannekuva ja varmistaa toimenpiteiden riittävyys.

– Vaihdamme tietoa siitä, miten asiakaskannassa näyttäisi menevän. Lisäksi varaudumme erilaisiin tilanteisiin, joita saattaa seurata, jos kriisi pitkittyy tai eskaloituu, hän sanoo.

– Seuraamme Finnverassa tarkasti koronaepidemian vaikutusta asiakkaiden rahoitustarpeisiin sekä pankkien toimintaan rahoitusmarkkinassa. Toistaiseksi havaitut vaikutukset ovat olleet verraten vähäisiä, mutta varaudumme niiden kasvuun.

Finnvera suosittelee, että asiakkaat ovat mahdollisimman hyvissä ajoin yhteydessä omaan pankkiinsa.

– Suhtaudumme joustavasti asiakkaiden järjestelytarpeisiin ja toteutamme nämä yhteistyössä pankkien kanssa. Finnvera mahdollistaa pankin rahoituksen takauksilla, Heinilä kertoo.

– Finnveralla on välitön valmius kasvattaa pk-yritysten rahoitusta merkittävästi.

toimitus @ yrittajat.fi

Uutista täydennetty Juuso Heinilän kommenteilla 13.3.2020 klo 17.15.

Muita kiinnostavia aiheita