25.3.2020 klo 22:00
Uutinen

Työllisyys kävi ennätysluvuissa, nyt vuorossa ennätyslomautukset

Kevään kahdet kasvot: helmikuun työttömien määrä oli alhaisin yli vuosikymmeneen. Maaliskuu alkaa taasen poikkeuksellisen kylmällä kyydillä. Lomautukset ovat maassamme räjähdysmäisessä kasvussa. Kanta-Hämeessä tullaan hieman perässä.

Tiistaina julkistettu työllisyyskatsaus ei olisi voinut tulla enempää myöhässä. Lähes kaikki sen tilastot kertovat erilaisesta tilannekuvasta kuin se, mihin nyt ollaan syöksymässä. Koska seuraavia hyviä lukemia saadaan odotella, katsotaan miltä tasolta edessä oleva työttömyyspomppu on alkamassa.

Kanta-Hämeen työttömyysaste oli helmikuun lopussa 8,4 %. Maakuntien vertailussa se oli Suomen viidenneksi paras lukema. Saman ELY-alueen serkkumaakunta, Päijät-Häme, oli puolestaan Suomen toiseksi huonoimmassa asennossa 12,4 % työttömyydellä. Alhaisimmat työttömyysluvut olivat Hausjärvellä (4,7 %) ja Lopella (5,2 %). Kaiken kaikkiaan lukemat olivat helmikuulle parhaat yli vuosikymmeneen.

Lomautukset räjähtäneet kasvuun

Maaliskuun alussa Hämeen ELY:n alueella oli lomautettuna yhteensä hieman yli 1500 henkilöä. Kolmessa viikossa tuo määrä on räjähtänyt nelinkertaiseksi. Uusia lomautuksia vanhojen päälle on ilmoitettu 25.3. mennessä yhteensä 4560 työpaikan verran. Hämeen lukemat ovat vielä maltillisia. Koko maassa lomautukset koskevat ilmoitusten mukaan yhteensä lähes 210 000 työntekijää. Hämäläisille työvoimaviranomaisille tulee uusia yt-ilmoituksia kymmenittäin joka päivä.

– Tuotannon keskeytyksillä on välitön vaikutus yritysten talouteen. Nyt toivotaan myös pankeilta ja vuokranantajilta joustoja asiakkaita kohtaan, jotta talouden karikoista selvitään tämän poikkeustilan yli, toteaa Hämeen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja loppilainen yrittäjä Jarmo Laukkanen.

Hämeen Yrittäjien neuvontapalvelut tästä linkistä

Muita kiinnostavia aiheita