Kotitesti kannattaa tehdä huolellisesti ohjeiden mukaan. Kuva: Getty Images
29.12.2021 klo 13:00
Uutinen

Työnantaja voi tarjota työntekijälle kotitestin verovapaasti, mutta ei välttämättä saa tietää tulosta

Työnantaja ei saa velvoittaa työntekijää tekemään koronatestiä, mutta sellaisen saa tarjota verovapaasti.

Koronatartuntamäärien kasvaessa kotitestien suosio on noussut niin, että testit ovat kuluttajakaupan hyllyissä kortilla. Testi tuo mielenrauhaa joulunpyhien ja uudenvuoden kokoontumisiin, mutta työelämässä niiden rooli on pieni.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotitestausta käsittelevässä ohjeistuksessa todetaan, että työnantaja ei voi velvoittaa työntekijää tekemään kotitestiä. Testin tulos on henkilökohtainen terveystieto, jota ei tarvitse kertoa työnantajalle.

Työnantaja voi suositella ja pyytää tekemään kotitestin, mutta ei voi velvoittaa siihen samoin kuin ei voi vaatia työntekijöiltä koronapassiakaan. Tästä huolimatta työpaikoilla voidaan kuitenkin pohtia, voidaanko terveysturvallisuutta kotitestien avulla parantaa.

Verohallinon Verouutiset-tili Twitterissä kertoo, että työntekijöille hankitut kotitestit ovat verovapaita. Työntekijän perheenjäsenille niitä ei voi hankkia.

– Työnantaja voi hankkia testejä työntekijöille tarjolle ja kehottaa niiden käyttämiseen ja näin varmistaa, että ne työntekijät, joilla tartunta on, eivät tule työpaikalle tai asiakkaiden luo muita tartuttamaan, vaan hakeutuvat sitten mahdollisen positiivisen pikatestin jälkeen varsinaiseen testiin. Testaustakin tärkeämpää on kuitenkin edelleen rokotekattavuuden lisääminen, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.

Kotitestien hyöty onkin suurin juuri vapaa-ajan vieton suhteen. Terveydenhuollon varmistama testitulos tarvitaan kuitenkin koronapassin saamiseen sekä eristys- tai karanteenipäätökseen. Kela kertoo tiedotteessaan, että se tarvitsee tartuntatautipäivärahan myöntämistä varten kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksen työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä. Tartuntatautipäivärahaa ja sairauspäivärahaa ei voi saada samanaikaisesti.

Sairastettu tauti vaikuttaa myös rokottamisen aikatauluihin.

Muita kiinnostavia aiheita