15.2.2017 klo 08:21
Uutinen

Uudellamaalla yritykset tasapainottelevat yleisen optimismin ja taloudellisen realismin välillä

Uudenmaan alueella pk-yritysten odottamat suhdannenäkymät ovat suunnilleen syksyn 2016 lukeman tasolla ja edustavat jotakuinkin valtakunnallisen keskiarvoa. Uudenmaan alueen suhdannenäkymät henkilökunnan määrän suhteen ovat kääntyneet pieneen laskuun syksystä 2016

Tulokset käyvät ilmi kaksi kertaa vuodessa julkistettavasta Pk-yritysbarometrista, jonka viimeiset tulokset saatiin maanantaina 13.2.2017. Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa Pk-yritysbarometrissä kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

Suomen pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannenäkymistä ovat jatkuneet positiivisina syksystä 2016. Koko maan pk-yrityksistä 44% arvioi suhdanteiden paranevan ja 9% huononevan.

Henkilökunnan määrän suhteen odotukset Uudellamaalla ovat positiiviset, mutta laskeneet hieman vuoden takaisesta ja pienemmät kuin maassa keskimäärin.

Kasvuhakuisuus on hiljentynyt

Uudenmaan alueella on lähes yhtä paljon asemansa säilyttämään pyrkiviä kuin mahdollisuuksien mukaan kasvuun pyrkiviä pk-yrityksiä (38 %). Koko maassa on eniten mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä (39%). Voimakkaasti kasvuhakuisia pk-yrityksiä on koko maassa vastaava määrä kuin syksyllä. Alueella määrä on kääntynyt laskuun.

Joka neljännellä koko maan ja noin joka viidennellä Uudenmaan alueen pk-yrityksistä on vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla. Koko maan ja alueen pk-yrityksissä suoraa vientiä on näistä noin puolella. Vientiyritysten odotukset viennin arvosta ovat jonkin verran maan keskiarvoa vähäisemmät.

Yritysten odotuksissa seutukuntaisia eroja

Koko alueen investointien odotetaan pysyvän ennallaan. Seutukunnittain investointiodotuksissa on melko suurta vaihtelua. Itä-Uudellamaalla investointiodotukset ovat Uudenmaan korkeimmat, Keski-Uudellamaalla ja Länsi-Uudenmaan lähes neutraalit ja Hyvinkää-Riihimäki -seudulla investointien odotetaan laskevan.

Koko maan ja Uudenmaan pk-yritysten pahimpana kehittämisen esteenä koetaan yleinen suhdanne /taloustilanne. Pahimpina työllistämisen esteinä nähdään työn sivukulut sekä kysynnän riittämättömyys tai epävakaisuus.

Uudellamaalla kehittämisen ja työllistämisen esteistä nämä korostuvat Länsi-Uudellamaalla, missä odotukset henkilökunnan määrässä ovat selvästi muita seutukuntia alhaisemmat ja yleiset suhdanneodotuksetkin hieman muuta aluetta alhaisemmat.

Alueraportti

Seutukalvot

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri, kevät 2017: https://www.yrittajat.fi/pk-yritysbarometri-12017-549090

ekonomisti Petri Malinen, Suomen Yrittäjät, p. 0504345952, petri.malinen@yrittajat.fi