23.10.2020 klo 13:47
Uutinen

”Vakava riski maksukyvyttömyydestä” – Eläkemaksujen siirto tuo ongelmat vastaan syksyllä

Mahdollisuus lykätä eläkevakuutusmaksuja lisää yrittäjien taloudellista kuormaa loppuvuodelle.

Moni yrittäjä käytti keväällä hyväkseen mahdollisuuden siirtää eläkevakuutusmaksujaan syksylle. Nyt yrittäjiä uhkaa haastava tilanne, kun siirrettyjä maksuja vaaditaan maksettaviksi.

Kerroimme keväällä Ilkka Lavaksen tarinan. Lavas pelkäsi jo tuolloin, että maksujen kasaantuminen aiheuttaa ongelmia.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti keväällä kaikkia eläkevakuuttajia koskevat ohjeet, joiden mukaan eläkevakuutusmaksuille oli mahdollista saada enintään kolmen kuukautta maksuaikaa. Pidennetyn maksuajan takaraja oli 30. syyskuuta.

– Kevään akuutissa tilanteessa oli luontevaa, että pyrittiin löytämään silta vaikean vaiheen yli. Keväällä oli tukijärjestelmiä ja lainsäädäntömuutoksia ja yhtenä mahdollisuus siirtää työeläkemaksuja eteenpäin. Siirroissa on se aina ikävä puoli, että maksut tulevat jossain vaiheessa vastaan, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kertoo.

Makkulan mukaan tämän hetken tilanteessa on suuri riski sille, että maksuja siirtäneet yrittäjät joutuvat maksuvaikeuksiin.

– Monesti näissä tapauksissa on niin, että myös varsinaiset maksettavat erät tulevat samaan aikaan hoidettaviksi, jolloin rasituskerroin kasvaa. On olemassa vakava riski maksukyvyttömyydestä.

Maksujen siirtomahdollisuutta Makkula pitää lähtökohtaisesti hyvänä, mutta hän muistuttaa myös yrittäjän vastuusta.

– Kun on taloudellisesti tiukkaa, tärkeintä on, että yrittäjä on yhteydessä omaan työeläkeyhtiöönsä ja että pyritään järjestämään asiat maksusopimuksella. Yrittäjä ei saa jäädä passiiviseksi.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi