27.12.2018 klo 12:06
Uutinen

Vakavasti uupuneen Villen uusi elämä, kuoleman porteilla käynyt sirkkaviljelijä ja syövästä selvinnyt sijaiskodin emäntä: Katso koskettavat yrittäjätarinat

Yrittäjämediat on tavannut vuoden aikana joukon yrittäjiä, jotka ovat selvinneet koettelemuksista ja nauttivat jälleen elämästään täysin siemauksin.

Yrittäjämediat etsii jatkuvasti uusia yrittätarinoita. Kuluvan vuoden aikana niitä on kertynyt useita ja kaikki ovat katsottavissa Suomen Yrittäjien Youtube-kanavalta.

Lappeenrantalainen Ville Naumanen perusti startup-yrityksen ja uupui raskaan työpaineen alla. Vaimonsa kehotuksesta Ville perusti autotalliinsa puuverstaan, jonka tuotteita ollaan viemässä maailmalle. Nyt uupumus on mennyttä elämää ja Naumanen on löytänyt paitsi elämän, myös työn tarkoituksen.

Naumanen on erikoistunut erittäin laadukkaisiin, mittatilauksena tehtäviin huonekaluihin, joissa ei esimerkiksi käytetä lainkaan ruuveja.

– Periaatteeni on valmistaa mahdollisimman kestävää. Se edellyttää, että ruuveja ja nauloja ei käytetä, Naumanen kertoi Yrittäjäsanomien artikkelissa.

Myyntimiehestä tuli prätkämies

Helsinkiläinen Leo Laurell oli vuosituhannen vaihteessa menestyvä myyntimies, jolla olisi ollut kysyntää monissa yrityksissä. Mies alkoi kuitenkin miettiä elämäänsä ja sitä, mitä hän oikeasti haluaa tehdä. Lopputuloksena Laurell päätti jättää myyntimiehen työnsä ja perustaa moottoripyöriä huoltavan ja niiden osia myyvän Prätkäpajan. Nykyisin paja on tunnettu alan harrastajien keskuudessa.

– Myyntimiehen työ ei ollut lopulta minua varten. Tajusin, etten ollut kiinnostunut muusta kuin moottoripyöristä, Laurell kertoo.

Sijaiskodin lapsista voimaa toipumiseen

Kiuruvedellä Yrittäjämediat tapasi Sijaiskoti Satuniemeä emännöivän Tarja Arbeliuksen, joka on kasvattanut kymmeniä lapsia. Osa heistä on ollut Arbeliuksen hoivissa lähes koko elämänsä.

Sairastuttuaan syöpään Arbelius kertoo saaneensa voimaa nimenomaan sijaiskodin lapsista. Hän ei malttanut olla sairaanakaan poissa työpaikalta paria viikkoa pidempään.

– Lapset antavat niin paljon voimaa, että koen tekeväni jotain merkityksellistä. Ja nyt on terveen paperit kädessä, Arbelius kertoo.

Rintaliivitehdas omassa kodissa

Viimeisin yrittäjätarina kertoo hämeenlinnalaisesta pariskunnasta, joka valmistaa käsityönä rintaliivejä omassa asunnossaan. Hanna Lindbergin ja Markku Mäkelän Suomen Liivineulomo on perinteikäs suomalainen rintaliivivalmistaja, joka lopetti toimintansa ja jonka pariskunta osti itselleen viime vuonna.

Pariskunta kertoo oppineensa liivien valmistuksen salat erehdyksen ja oivaltamisen kautta. Lue laajempi tarina täältä.

Nykyisin varsin trendikkäistä heinäsirkoista on tullut myös monen elinkeino. Yksi Suomen sirkkafarmareista on Savonia Grasshopperin yrittäjä Ilkka Tarvainen, joka on luopumassa tomaattien viljelystä ja keskittymässä vain heinäsirkkojen kasvattamiseen.

Tarvainen on käynyt läpi vakavan sydänkohtauksen, joka oli päättää miehen elämän. Toipumisen jälkeen ”sirkkamies” on jatkanut työntekoa, mutta omaa kehoaan kuunnellen.

Alla olevasta videolinkistä löytyy vaasalaisen Johanna Tidströmin tarina. Nainen innostui somemarkkinoinnista niin, että perusti kahden ystävänsä kanssa vaikuttajamarkkinointiin keskittyvän Somessa.comin.

Videot ja teksti: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi