3.4.2020 klo 15:02
Uutinen

Vapaaehtoisrinki auttaa yrittäjiä yritystukien hakemisessa – Hakemuskaverit syntyi halusta auttaa

Tamperelainen ohjelmistoyrittäjä Toni Uimonen keräsi vapaaehtoisia auttamaan yrittäjiä yritystukihakemusten sparraamiseen.

Yrittäjämediat kertoi aikaisemmin liiketoiminnasta, jota on syntynyt yritystukihakemusten ympärille. Yrittäjät ovat saaneet yhteydenottoja, joissa tarjoaja kertoo olevansa Business Finlandin valtuuttama hakemusten käsittelijä. Business Finland ei valtuuta tai pyydä ketään ulkopuolista tekemään hakemusta.

Lue lisää Koronahakemuksista tuli hämärää bisnestä – Provikkapalkkio on huono merkki!

Apua hakemusten täyttämiseen saa toki käyttää, jos kokee sen tarpeelliseksi, mutta avun hinnan ja ehtojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Avuksi on syntynyt myös ilmaistarjontaa.

Tamperelaisen ohjelmistoyritys Silverbucketin osakas Toni Uimonen on laittanut yhdessä toisen yrityksen osakkaan Janne Kanervan kanssa pystyyn ilmaisen ja vapaaehtoisvoimin pyörivän hakemuskaveri.fi-palvelun, jossa voi pyytää apua hakemusten suunnitteluun ja omien ajatusten sanallistamiseen.

– Totesin, että pienyrittäjät ovat tukalassa tilanteessa. Huhuilin LinkedInissä auttajia ja nyt ringissämme on 14 henkilöä. Raha tässä ei liiku mihinkään suuntaan, Uimonen kertoo.

Hakemusapua tarvitseva voi jättää sivustolle yhteystiedot. Uimonen välittää niitä eteenpäin vapaaehtoisille auttajille.

– Aloitimme Business Finlandin hakemuksilla silloin, kun sinne ei oltu vielä määritelty kokorajoitetta, eli 6-250 työllistäviä yrityksiä. Sittemmin olemme auttaneet Ely-keskusten hakemustenkin kanssa, Uimonen kertoo.

Matalan kynnyksen auttamista

Avun tarve on monenlaista. Ensimmäisiä vapaaehtoisia oli Hannele Yliaho, joka tekee päivätyönään liiketoiminnan konsultointia.

– Tämä on sparraamista ja juttelua, vähän kuin kaverin kanssa juttelisi. Arviomme avuntarvetta ja täyttyvätkö hakemuskriteerit. Mietimme, onko toiminta sellaista, mihin voi saada tukea ja miten uutta ideaa tuotaisiin esiin. Kovin syvälle liiketoimintaan ei mennä, Yliaho kertoo.

Yliahon mukaan vapaaehtoisringissä on auttajia hyvin erilaisista taustoista. Kaikilla ei ole liiketoiminnan konsultin kokemusta, mutta kaikilla on kokemusta hakemuksista.

Vapaaehtoiset eivät täytä hakemuksia yrittäjän puolesta vaan tarjoavat tukea ja ajatusapua.

– Joillekin voi tulla vastaan digitaidot ja joillekin rohkeus. Yrittäjä voi miettiä, kirjoittaako jotain väärin. Yksi yrittäjä sanoi, että hänellä ei ole voimia ajatella hakemusta, eikä saa oikein mistään kiinni. Silloin ulkopuolinen voi sanallistaa tilannetta, Yliaho kertoo.

Vapaaehtoiset ovat mukana auttamisen halusta.

– Auttajallekin tulee hyvä olo, kun voi auttaa ja jakaa omaa osaamista, Yliaho sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi