Vuoden maahna muuttanut yrittäjä
Ivan Ore sai kunniakirjan ja kukat Cafetoria-kahvilassaan Töölössä. Tunnustuksen luovutti uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska.
8.12.2021 klo 19:14
Uutinen

Vuoden Maahan muuttanut yrittäjä Ivan Ore vaihtoi alaa Nokian insinööristä kahvin paahtajaksi

Perulaistaustainen Ivan Ore on kiitollinen Nokian opeista ja asiakkaiden tuesta.

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä Ivan Ore häärää kahvilassaan Cafetoriassa, Töölössä, missä asiakaspaikat ovat lähes koko ajan täynnä. Yrityksen kotipaikka ja näin ollen myös yrittäjäjärjestön paikallisyhdistys löytyy Lohjalta, vaimon kotiseudulta, missä Cafetoria paahtaa omat perulaiset kahvinsa.

– Tämä on hieno tunnustus. En osaa vielä oikein suhtautua tähän kaikkeen, perulaistaustainen Ore kertoo.

Vuoden maahan muuttaneen yrittäjän tunnustus jaettiin nyt kolmatta kertaa. Ehdokkaita tuli yhteensä 42. Työeläkeyhtiö Elo palkitsi voittajan 5 000 eurolla.

Voittajan valitsi tänä vuonna palkintoraati, johon kuuluivat Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston puheenjohtaja Ali Girayvuoden 2020 voittaja Ioan Canta, työeläkeyhtiö Elon yhteysjohtaja Marko Hara ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.

Lue lisää Metsäkoneurakointia, Lapin-matkailua ja kahvinpaahtoa – tällaisia ovat ehdokkaat vuoden maahan muuttaneeksi yrittäjäksi

Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut siitä, että Ore on vaihtanut alaa ja lähtenyt tavoittelemaan unelmiaan sekä kasvattanut yritystään. Lohjan paahtimon ja Töölön kahvilan lisäksi Espoossa on kahvila Aalto yliopiston yhteydessä.

Vakituisia työntekijöitä on seitsemän, ja hekin eri kansallisuuksista. Orelle ja hänen vaimolleen Mia Nikanderille on tärkeää, että kahvinviljelijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen kahveistaan.

Kahvinpaahtoa Nokian opeilla

Ore tuli suomeen opiskelijana vuonna 1999, kun Nokia tarvitsi insinöörejä ja työnäkymät olivat hyvät.

Oma kahvin maahantuonti alkoi vuonna 2002 ja paahtimo vuonna 2006.

– Meidän tarkoituksemme ei ollut paahtaa kahvia itse, mutta tämäntyyppiselle toiminnalle ei ollut syntynyt markkinaa vielä. Olin naivi, eikä minulla ollut juurikaan yrittäjyystaitoja, Ore kertoo.

Kahvipaahtimo olikin pitkään sivutyö. Ore otti Nokialta vapaaehtoisen irtisanomispaketin vasta vuonna 2010.

– Olin onnekas, etten saanut potkuja, vaan sain työskennellä vuoden Nokialta saamani paketin turvin. Saan edelleen rojalteja joistakin keksinnöistäni, joita tein työskennellessäni Nokiassa.

Ora on hyödyntänyt kahviyrityksessään Nokian oppeja ja perusarvoja, kuten jatkuvaa oppimista ja kehittämistä.

Oren Cafetoria on ollut etujoukoissa pienpaahtimomarkkinassa ja osaaminen on kasvanut matkan varrella. Ore on joutunut myös tekemään opetustyötä luomukahveista, joita aluksi vierastettiin.

Ensimmäisen kahvilansa, Töölön Cafetorian, Ore perusti vuonna 2012 showroomiksi kahveille ja kahvinvalmistusvälineille. Sittemmin Cafetoria on rankattu Helsingin parhaiden kahviloiden kärkisijoille.

– Kun näin asiakkaiden ostavan ensimmäisiä kertoja minun suunnittelemissani pakkauksissa kahvejamme, se oli taianomainen hetki. Emme tienneet aluksi kahvilan pyörittämisestä paljon mitään, mutta meillä on hyvin persoonallinen ja asiakaslähtöinen lähestymistapa. Asiakkaat arvostavat juuriamme ja tarinaamme.

Kasvun nälkä

Korona-aika on ollut tukalaa aikaa, vaikka Cafetoria on selvinnyt lopulta hyvin. Asiakkaita pelotti käyttää palveluita ja yrittäjiä pelotti välillä, saako itse tartunnan asiakkaiden mukana.

– Se oli pelottavaa aikaa. Se olisi voinut olla helposti kaiken loppu. Onneksi asiakkaat halusivat tukea meitä ja ostivat verkosta ja tulivat kahvilaankin pikaostoksille.

Pitkän ja kahvikentässä uraauurtavan uran tehnyt Ora uskaltaa jo miettiä vähän tulevaakin. Hän ei ole koskaan saanut yrityksestään ostotarjouksia, mutta ajatus voisi olla avoin kumppanuudelle. Omat ja vaimon aika ja mahdollisuudet kasvattaa yritystä ovat rajalliset.

Ensin on kuitenkin jännitettävä vielä toista kilpailua.

– Helsingissä on tänään myös Helsinki kahvifestivaali, jossa palkitaan vuoden paras palkinto. Olemme jääneet toiselle sijalle kolme kertaa kenialaisella kahvilaadullamme. Tänä vuonna otimme riskin ja osallistuimme perulaisella kahvillamme. Nyt voi käydä, miten vaan. Tämä voi olla todella hyvä päivä!

Katso Ivan Oren haastattelu videolta:

Elina Hakola