YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.4.2021 klo 09:43
Uutinen

YEL-järjestelmä vaatii uudistusta, jotta yrittäjien luottamus siihen kasvaa – Yli 40 prosenttia epäilee järjestelmää

Yrittäjien luottamus YEL-eläkejärjestelmään on vaatimaton, Yrittäjägallup kertoo. Vain runsas kolmannes kertoo luottavansa yrittäjien eläkejärjestelmään. Epäluottamusta kokevat erityisesti nuoret ja pienituloiset yrittäjät.

– Tämä on vakava asia, koska luottamus eläkejärjestelmään on osa ihmisen perusturvaa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yli 40 prosenttia yrittäjistä epäilee järjestelmää. Viidennes kertoo olevansa täysin ja 22 prosenttia jokseenkin eri mieltä väittämän “Luotan nykyiseen YEL-järjestelmään” kanssa. Järjestelmään luottaa täysin vain 10 prosenttia ja jokseenkin 25 prosenttia yrittäjistä.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Kantarilla teettämästä Yrittäjägallupista, johon vastasi 1120 yrityksen edustajaa. Kyse ei ole Yrittäjien jäsenkyselystä.

– Merkittävin syy epäluottamukseen liittyy hintaan. Yrittäjät kokevat järjestelmän kalliiksi ja vertaavat vakuutusmaksuaan esimerkiksi työntekijän henkilökohtaiseen tai maatalousyrittäjien vakuutusmaksuun. Sosiaaliturvan koetaan olevan maksuun verrattuna matalalla tasolla tai sitä ei ole ollenkaan, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Tilanne luottamuksen suhteen on pysynyt koronavuoden ajan ennallaan: vuosi sitten YEL-järjestelmään luotti täysin 10 ja osin 24 prosenttia vastaajista.

Pidemmällä aikavälillä tilanne on kuitenkin parantunut. Vuonna 2017 Suomen Yrittäjät kysyi jäsenkyselyssään samaa. Silloin YEL-järjestelmään luotti täysin noin neljä prosenttia ja jonkin verran noin 20 prosenttia.

Nuoret turvaavat sijoituksiin

Yrittäjägallup kertoo, että yrittäjien ansiotaso vaihtelee runsaasti. Jopa 45 prosenttia yrittäjistä kertoo, ettei heillä ole varaa riittävään eläkemaksuun.

– Moni yrittäjä on pienituloinen. Siksi on todella olennaista huolehtia yrittäjän sosiaaliturvasta ja eläketurvasta, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät varautuvat vanhuuteen sijoittamalla, säästämällä, lisäeläkkeelle tai palkkatyöstä kertyneellä eläkkeellä enemmän kuin YEL-maksuilla. Erityisesti nuoret yrittäjät turvaavat sijoituksiin.

Sijoittamisen ja vapaaehtoisen lisäeläkkeen merkitys on selvästi kasvanut koronapandemian aikana. Yli kolmanneksella yrittäjistä on vapaaehtoinen lisäeläke. Vapaaehtoisten lisäeläkkeiden suosio on kasvanut selvästi vuodessa.

YEL-työtulon määrä vaikuttaa kuitenkin eläkkeen lisäksi esimerkiksi vanhempainpäivärahaan, ja korvauksiin sairastumisen tai työttömyyden varalta sekä koulutus- ja kuntoutusrahaan. Jotta yrittäjä saa vähimmäisturvaa korkeampia etuuksia, YEL-maksun tulee olla selvästi minimiä korkeammalla tasolla.

Pelko pois YEL-maksusta

Suomen Yrittäjät on esittänyt muutoksia YEL-järjestelmään.

– Yrittäjien luottamusta lisäisi se, että yrittäjä saisi oikeuden työuran aikaiseen ansioturvaan aina, kun joutuu ottamaan pakollisen YEL-vakuutuksen. Siksi olemme esittäneet yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja nostamista nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

– Järjestelmää tulee kehittää niin, että luottamus lisääntyy ja pelko YEL-maksua kohtaan hälvenee. Samalla toki tulee yrittäjällä olla vapautta turvata selustansa haluamallaan tavalla, Hellsten sanoo.

Yrittäjät on myös arvioinut, että siirtyminen YEL-työtulossa vuosityötulosta kuukausityötuloon lisäisi ymmärrystä turvan tasosta yrittäjien keskuudessa.

– Yksinkertaisuus ja selkeys varmasti maksavat itsensä takaisin, sillä ne lisäävät yrittäjien luottamusta järjestelmään ja rohkaisevat yrittäjiä huolehtimaan sosiaaliturvansa tasosta nykyistä paremmin, Hellstén toteaa.

Lue myös: Tiedätkö mihin kaikkeen YEL vaikuttaa ja vaihtoehtojen kompastuskivet? – Omia säästöjä pitäisi olla miljoona euroa 30 vuodeksi

Somevaikuttajat muistuttavat YEL-maksun tärkeydestä – Sijoitusbloggaaja ei suosittele jättämään eläketurvaa minimi-YEL:in ja indeksirahastojen varaan

”Yksinyrittäjän YEL-järjestelmä ja verotus uudistettava” – Portaistettu YEL ja verotusmalli Virosta antaisi sisäänajoaikaa

Havainnollinen esimerkki paljastaa YEL-maksujen ongelman – ”Kertymä auttamattoman pieni, mitään ei jää jälkipolville”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi