21.12.2020 klo 13:15
Uutinen

Yksinyrittäjätuki tulee, mutta yksityiskohdat tarkentuvat vielä – Ministeri Lintilä: ”Kriteerit täsmentyvät hieman”

Yksinyrittäjätuen toinen kierros on luvassa, ja ensimmäisen kierroksen hankaluuksia pyritään taklaamaan, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Kustannustuen toisen kierroksen haku on käynnistynyt. Marraskuun alussa elinkeinoministeri Mika Lintilä lupasi yrittäjien haastattelussa, että yksinyrittäjiäkään ei ole unohdettu. Yksityiskohtia yksinyrittäjätuesta ei kuitenkaan ole juuri ollut.

Kaikkia vastauksia ei ole vieläkään, mutta yksinyrittäjätuen valmistelu on alkanut loppusyksystä niin, että ensimmäisen kierroksen kokemuksia on käyty läpi.

– On liian varhaista sanoa vielä täsmällistä ajankohtaa hakukierroksen avaamiselle, mutta pyrimme saamaan yksinyrittäjien tuen käyttöön ensi vuonna niin nopeasti kuin mahdollista, Lintilä kertoo.

– Parhaillaan selvitellään erilaisia vaihtoehtoja ja pyritään tunnistamaan paras malli, jolla päästäisiin mahdollisimman nopeasti liikenteeseen, mutta kuitenkin niin, että yksinyrittäjien tuki olisi hyvällä perustalla. Tarkoitus on täsmentää kriteereitä hieman, jotta kyettäisiin reagoimaan ensimmäisellä kierroksella tunnistettuihin haasteisiin, hän jatkaa.

Käytettävissä olevasta rahamäärästä ei vielä ole päätöksiä. Lintilän mukaan on kuitenkin mahdollista kohdentaa edellisellä kierroksella käyttämättä jäänyt raha uudestaan.

Kehittämispalvelut ovat myös yksinyrittäjien käytettävissä

Viime kevään ja ensimmäisten tukikierrosten jälkeen joillakin yksinyrittäjillä saattaa olla väärä käsitys siitä, että he eivät ole oikeutettuja kehittämistukiin tai -palveluihin.

Lintilä muistuttaa, että kehittämisen osalta ELY-keskusten yritysten kehittämistoimintaan tarkoitetut kehittämisavustus ja kehittämispalvelut ovat myös yksinyrittäjien haettavissa. Business Finlandin kehittämistuki on mahdollinen kehittämisinstrumentti yksinyrittäjille, mikäli edellytykset täyttyvät, mutta tukea eivät voi saada luonnolliset henkilöt, kuten toiminimiyrittäjät.

– Yksinyrittäjä on oikeutettu kustannustukeen, ja arvioiden mukaan laajempaa liiketoimintaa harjoittavat yksinyrittäjät voisivat saada tukea kustannustuen ensimmäisen kierroksen muutosten jälkeen. Yksinyrittäjien tuki olisi kuitenkin todennäköisempi tuki useammalle yksinyrittäjälle, Lintilä sanoo.

Talvikausi on ollut monelle yrittäjälle raskas. Lintilän mukaan tuen valmistelutyön tässä vaiheessa valmistelijat yrittävät tunnistaa eri vaihtoehdoista toimintamallin, joka mahdollistaisi mahdollisimman nopean etenemisen ja reagoinnin yksinyrittäjien haasteelliseen tilanteeseen.

– Poikkeuksellinen vuosi on ollut erittäin haastava ja raskas yrittäjille. Haluan kiittää kaikkia yrittäjiä sinnikkyydestä ja toivottaa jaksamista sekä hyvää joulua ja uutta vuotta, Lintilä sanoo.

Lue myös Näin haet kustannustuki II – Yrittäjä: ”Ehdottomasti kannattaa hakea, varaudu keräämällä tarvittavat tiedot ulottuvillesi”

Onko liikevaihto tippunut yli 30 % kesä-lokakuussa? Hae kustannustuki II – Näistä kanavista saat apua hakemuksen täyttämiseen

Kustannustuen toinen hakukierros alkaa 21.12. – Tuki on tarkoitettu kaikille, vaikka omaa toimialaa ei löytyisi listalta

Tutustu Suomen Yrittäjien koulutuksiin

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi