Helsingin keskusta.
7.5.2024 klo 07:30
Uutinen

Yrittäjäkysely: Helsingin keskustassa ei ole tarpeeksi maanpäällisiä pysäköintipaikkoja

Helsingin keskustassa toimivat kivijalkayritykset eivät kannata kaupungin suunnitelmia jatkaa maanpäällisten pysäköintipaikkojen vähentämistä keskustassa ja pysäköinnin ohjaamista maanalaisiin pysäköintilaitoksiin, selviää Helsingin Yrittäjien yrittäjäkyselystä. Maanpäällisiä pysäköintipaikkoja ei ole yritysten tarpeisiin nähden riittävästi nykyisinkään.

– Kivijalkayrittäjistä 84 prosenttia kokee, ettei keskustassa ole riittävästi maanpäällisiä pysäköintipaikkoja. Lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja kadunvarsilla pitää alimitoitettuina yritysten tarpeeseen nähden peräti 91 prosenttia vastaajista, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

– Maanpäälliset pysäköintipaikat ovat välttämättömiä liikkeiden tavarantoimitusten ja huoltoajojen hoitamisessa. Yrittäjät kertovat avopalautteissaan myös, että asiakkaidenkin tulisi voida saapua yrityksen lähistölle henkilöautolla. Painavia tai suurikokoisia tuotteita ei voi kantaa pitkiä matkoja ja osa asiakkaista tarvitsee autoa muutoinkin liikkumiseensa, sanoo Oksala.

Maanalaisia pysäköintipaikkoja on tarjolla paremmin, mutta ne sijaitsevat usein kaukana yrityksestä. Yrittäjät pitävät pysäköinnin hintaa keskustassa tarpeettoman korkeana etenkin arkisin ja varsinkin pysäköintilaitoksissa. Pysäköinnin korkea hintataso vähentää ihmisten halukkuutta tulla asioimaan keskustaan.

Helsingin keskustan pysäköinti.

Yrittäjiltä kysyttiin myös kaupungin suunnitelmista ohjata pysäköintiä tulevaisuudessa keskustan maanalaisiin pysäköintilaitoksiin.

– Kivijalkayrittäjistä 75 prosenttia ei kannata tavoitetta ohjata asiakaspysäköintiä ensisijaisesti maanalaisiin pysäköintilaitoksiin. Kannatusta asia saa 19 prosentilta vastaajista, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

– Valtaosa kivijalkayrittäjistä (60 %) ei koe asiakaspysäköinnin ohjaamisen maanalaisiin pysäköintilaitoksiin vähentävän maanpäällisten pysäköintipaikkojen tarvetta kadunvarsilla. Toisin näkee 31 prosenttia vastaajista, sanoo Laaksonen.

Kannatusta yrittäjiltä sen sijaan saavat kaupungin suunnitelmat parantaa keskustan huoltotunnelin
yhteyksiä maanalaisten pysäköintilaitosten saavutettavuuden parantamiseksi. Suunnitelmiin suhtautuu positiivisesti 65 prosenttia yrittäjistä ja kielteisesti 14 prosenttia.

Kivijalkayrittäjät kokevat myös, ettei kaupunki ota riittävästi huomioon yritysten tarpeita pysäköinnin suunnittelussa (84 %). Myönteinen näkemys asiasta on vain 8 prosentilla vastaajista.

Helsingin keskustan liikenne ja pysäköinti -yrittäjäkysely

Helsingin Yrittäjien kyselyssä selvitettiin Helsingin keskustassa toimivien kivijalkayritysten näkemyksiä koskien kaupungin muutossuunnitelmia keskustan liikenteeseen ja pysäköintiin liittyen. Kyselyn liikennettä koskevista tuloksiin voi tutustua tästä.

Kysely toteutettiin maalis-huhtikuussa 2024 anonyymina sähköisenä kyselynä. Erityisesti kaupoille sekä ravintoloille ja kahviloille kohdennettuun kyselyyn vastasi 106 yrittäjää, joista toimii kaupan eri toimialoilla 66 prosenttia, ravintoloissa ja kahviloissa 20 prosenttia ja muissa kivijalkayrityksissä 14 prosenttia.

Lisätietoa kyselystä

Tiina Oksala

Tiina Oksala

Toimitusjohtaja
Helsingin Yrittäjät

KUVA Adobe Stock