4.10.2018 klo 06:02
Uutinen

Yrittäjyys on paineistettu tila, mutta älä ryhdy robotiksi – ”Vaali hyvinvointiasi, ole valmis tarjoamaan apua ja ota sitä myös vastaan”

Yksin- tai pienyrittäjyys tuo hyvinvoinnista huolehtimiseen omat haasteensa. Yrittäjä johtaa aina itseään ja työnantajana toimiessaan toisia ihmisiä. Fyysisiin kipuihin ja ongelmiin haetaan apua, mutta psyykkisten haasteiden kanssa liian moni yrittäjä kamppailee yksin. Mielenterveys tuntuu oleva sana, jota voi olla vaikea ymmärtää.

– Mielenterveys on eri asia kuin mielenterveyden häiriöiden ja sairauksien ehkäiseminen tai poistaminen. Oireita ja ongelmia ehkäistään, hoidetaan ja ratkaistaan. Mielenterveyttä ja siihen liittyviä taitoja vahvistetaan ja tuetaan. Mielenterveydestä huolehtiminen on hyvinvoinnista huolehtimista, ILO&VOIMA:n yrittäjä Liisa Pyhäjärvi-Viitamäki muistuttaa.

Jaksaaksemme ja voidaksemme hyvin, on tarpeen pitää huolta fyysisestä kunnosta: riittävästä unesta, levosta, hyvästä ravinnosta ja liikunnasta. Henkistä jaksamista parantavat samat asiat, mutta lisäksi voi treenata muitakin taitoja, jotka auttavat selviämään haastavissa elämäntilanteissa.

On ihan okei pyytää apua

Lappilaisella yrittäjällä on tinkimätön työmoraali ja piinkova voittamisen tahto. Sen lisäksi he eivät hevillä pyydä apua eivätkä juuri lomaile. Tämä on pidemmän päälle tappava coctail.

– On tärkeää, että meillä on elämässämme iloa ja voimaa tuottavia asioita. Ihmisen on hyvä ilostuttaa itseään joka päivä vaikka pienilläkin asioilla. Ihan liian moni yrittäjä havahtuu huolehtimaan itsestään vasta jonkun elämän pysäyttävän tapahtuman edessä, Pyhäjärvi-Viitamäki toteaa.

Pyhätunturilla toimivan naisten vaatekauppa Ilonan yrittäjä Riitta Pesonen huomasi, että hänen elämänsä pyöri vain ja ainoastaan työn ympärillä. Hän oli sanojensa mukaan ”aina töissä”.

– Sitä tuttua oravanpyörää oli kuitenkin liian helppo rallattaa vain päivästä toiseen eteenpäin, vaikka muisti pätki ja oli muutenkin selkeitä uupumisen oireita.

Eri puolilla maata on tarjolla yrittäjäjärjestön ja Suomen Mielenterveysseuran yhdessä toteuttamaa Yrittäjien hyvinvointikiltatoimintaa. Sen avulla tuetaan erityisesti pien- ja yksinyrittäjien henkistä jaksamista. Pelkosenniemellä järjestetty Yrittäjien hyvinvointikoulutus tuli kuin tilauksesta Pesoselle. Hän teki oman hyvinvointinsa kannalta ratkaisevan päätöksen ja osallistui koulutukseen. Koulutuksen aikana hän heräsi pohtimaan itselleen tärkeitä asioita ja tekikö niiden eteen tarpeeksi. Hyvinvointialan yrittäjä Pyhäjärvi-Viitamäen Yrittäjän hyvinvointikoulutuksissa pohditaan mm. ajankäyttöä ja siihen liittyviä valintoja. Ajankäytön valinnat kertovat suoraan todellisista arvoistamme toteaa Pyhäjärvi-Viitamäki.

– Annamme sille aikaa mikä on meille aidosti tärkeää. Ajankäyttö on aina valintoja ja jotta teemme itsellemme viisaita valintoja, tarvitsemme ajankäyttöömme suunnitelmallisuutta. Itsellemme viisaiden valintojen tekemisessä tarvitsemme myös jämäkkyyttä ja rohkeutta sanoa ei.


Läheisillä ihmissuhteilla on tärkeä mielen hyvinvointia vahvistava merkitys. ”Hyvistä ihmissuhteista huolehtiminen merkitsee, että pidämme suhteita tärkeinä ja annamme niille aikaamme”, sanoo yrittäjäystävien ympäröimänä Ilonan yrittäjä Riitta Pesonen (vas.).

Yrittäjien hyvinvointikiltatoimintaa koordinoi Mielenterveysseura. Tarjolla on yrittäjien hyvinvointikoulutuksia ja ohjattuja vertaistukiryhmiä.

– Jokaisen olisi hyvä oppia tunnistamaan omaa mielenterveyttään suojaavia tekijöitä. Vahvistamalla ja lisäämällä suojaavia tekijöitä voi vähentää mielenterveyttä uhkaavien riskitekijöiden vaikutuksia, projektisuunnittelija Paula Noresvuo Suomen Mielenterveysseurasta sanoo.

– Tavoite on, että yrittäjät oppisivat ja rohkaistuisivat etsimään apua ja tukea jo varhaisessa vaiheessa, heti kun tuntevat, että yksin ei ehkä jaksa.

Monet yrittäjät eivät kuitenkaan uskalla myöntää tarvitsevansa apua.

– Itselle asioiden esille ottaminen ei ole ollut vaikeaa ja en ole hirveästi peitellyt sitä, että aina tämä ei ole ollut helppoa. Asioista pitää pystyä puhumaan, kannustaa Riitta Pesonen yrittäjäkollegoitaan.

Sinä olet elämäsi tärkein ihminen

Pesonen opiskeli Oulun yliopistossa rakentamistekniikkaa ja valmistui 1990-luvun laman ollessa juuri syvimmillään. Oman alan töitä ei herunut ja hän päätyi vanhempiensa vuonna 1955 perustamaan vaate- ja kenkäkauppaan töihin. Vuosien mittaan kiireinen yrittäjäelämä valtasi elämän kaikki osa-alueet ja sosiaalinen elämä kaventui olemattomaksi.

– Olin sellainen ystävä, jolla ei ollut koskaan aikaa nähdä. Aina oli muka kiire tai väsy.

Riitta Pesonen joutui Yrittäjän hyvinvointikoulutuksessa kohtaamaan oman elämänsä kokonaisvaltaisesti. Onko tosiaan pakko tehdä niin paljon töitä? Milloin viimeksi hän on tavannut ystäviään? Entä minkälaisella tasolla oma hyvinvointi on ja mitä kaikkea siihen kuuluu?

– Koulutuksen jälkeen olen alkanut pienin askelin satsaamaan omaan hyvinvointiini. Ei tarvitse tehdä kuin vähäisiä muutoksia arkeen, mutta ajan kuluessa niistä muodostuu isoja kokonaisuuksia, jotka parantavat elämänlaatua. Yrittäjän hyvinvointikoulutuksen ohjaajan Pyhäjärvi-Viitamäen ansiosta olen myös alkanut kyseenalaistaa sitä, mihin aikaani käytän. Nyt uskallan laittaa oman hyvinvointini listallani sijalle yksi.

Yrittäjien hyvinvointikoulutus
Aika ja paikka:
9.-10.11. klo 9.00 – 16.00, Rovaniemi. Koulutus on kahden päivän kokonaisuus ja edellyttää osallistumista molempiin päiviin
Kouluttaja:
Liisa Pyhäjärvi-Viitamäki, ILO&VOIMA, yhteisökehittäjä ja -valmentaja, ryhmien ohjaaja

Koulutuksen sisältö:

  • opit tunnistamaan omia voimavarojasi
  • saat eväitä jaksamisesi tukemiseen
  • löydät työkaluja työhyvinvointiisi
  • opit tunnistamaan varhaisia merkkejä hyvinvointiasi uhkaavista vaaroista
  • tutustut selviytymiskeinoihin elämän ja yrityksen muutoksissa ja kriiseissä
  • saat rohkaisua hakea tarvittaessa apua
  • verkostoidut toisten yrittäjien kanssa

Hinta:
35€ (hinta sisältää oppikirjan, koulutuspäivien kahvit ja lounaat)

Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Lapin Yrittäjät ja Suomen Mielenterveysseura

Sitova ilmoittautuminen 26.10. mennessä TÄSTÄ. Mukaan mahtuu 15 ensin ilmoittautunutta

Yrittäjien hyvinvointikilta tukee pk-yrittäjien arjessa jaksamista ja henkistä hyvinvointia koulutusten, vertaisryhmätoiminnan ja yhteistyön avulla. Lue lisää >>