Aki Junnila kertoi Hyvinkään Sähkön energiatehokkuusratkaisuista Kiertotalouswebinaarissa
1.6.2022 klo 13:09
Uutinen

Yritysten kiertotalousratkaisuja: Hyvinkään Sähkö auttaa asiakkaitaan energiatehokkuuden parantamisessa

Katso Aki Junnilan puheenvuoro Uudenmaan Yrittäjien Kiertotalouswebinaarien ensimmäisestä jaksosta Kiertotalouden ABC. Puheenvuoro alkaa kohdasta 36.05

Hyvinkään aikaisempi kaupunginjohtaja Jyrki Mattila tarttui aikanaan hiilineutraalisuuden haasteeseen. Hänen johdollaan Hyvinkäällä asetettiin tavoitteeksi vähentää vuosittain energian kulutusta viidellä prosentilla vuodessa kahdeksan vuoden ajan. Se vaatisi kaikkien toimijoiden, myös yrittäjien mukaan lähtemistä. Tämä herätti energiansäästötalkoisiin myös Aki Junnilan.

Aki Junnila on Hyvinkään Sähkön yrittäjä. Hyvinkään Sähkö opastaa asiakkaitaan ja asentaa niille energiaa säästäviä ratkaisuja.

Junnila kuvaa, kuinka taloyhtiöissä voi säästää merkittävästi energiaa asentamalla autojen lämmitystolppiin ajastimet. Vanhoissa auton lämmitystolpissa sähköä kuluu yhdessä talvessa niin paljon, että säästettävillä euroilla taloyhtiö kustantaa tolppiin ajastimelliset lämmityspurkit.

Muita asiakkaille tarjottavia energiansäästöratkaisuja ovat valaistuksen nykyaikaistaminen ledivaloihin ja valaistuksen ohjaus, lämmityksen ja ilmastoinnin säätö, aurinkoenergian käyttöönotto, sähköautojen lataamisen mahdollistaminen ja otsonoinnin kautta saatava lämmön talteenotto ja ympäristökuorman vähentäminen.

Junnila kertoo esimerkkinä otsonaattoreista, kuinka sadan asiakaspaikan ravintolassa keittiön liesien lämmön talteenotto käytännössä poistaa muun lämmityksen tarpeen.  Liesituulettimen rasvahuuvaan asennettava rasvapuhdistin mahdollistaa lämmön talteenoton. Tämä lämpö riittää lämmittämään ravintolan koko asiakastilan.

Myös Hyvinkään Sähkön omat ratkaisut on toteutettu energiaviisaasti. Siellä Junnila on ottanut käyttöön muille tarjottavien ratkaisujen lisäksi ilmalämpöpumpun, lämmön talteenoton ja sähköisen taloushallintajärjestelmän.

– Sähköinen taloushallinto säästää energiaa huikeasti. Lisäksi se toi rahallisesti säästöä, Junnila sanoo.

Hän kuvaa, kuinka parikymmenen tuhannen kirjeen vaatimat materiaalit ja logistiikka vaativat energiaa monessa kohdassa, ja se puolestaan maksaa niin lähettäjälle kuin vastaanottajalle.

Junnila kehottaa yrittäjiä katsomaan omissa energiatehokkuustoimissaan nenäänsä pidemmälle. Voi olla, että yksi päällimmäinen toimenpide säästääkin energiaa lähinnä näennäisesti, ja viisi seuraavaa toimenpidettä olisivat paljon olennaisempia.

– Kun tätä maailmaa pelastetaan, kannattaa aina miettiä ketju loppuun asti, että onko tästä todellista hyötyä ja säästöä vai onko tämä vain sellaista viherpesua, että pestään omaa mainettamme, Junnila sanoo.

Sitran Kiertotalouden käsikirja

Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -yrityslista

Seuraavat kiertotalouswebinaarit: 8.6. Kiertotaloudesta viestiminen pienyrityksessä. Ilmoittaudu mukaan tästä

15.6. Vinkkejä rahoituksen saamiseen ja hyviä esimerkkejä. Ilmoittaudu mukaan tästä

Kati Liikanen