Kilpailuoikeutta pk-yrityksille

Verkossa
  • Suomen Yrittäjät

Vältä yhteistyön riskejä

Yhteistyö on osa jokaisen yrityksen menestystä. Yritysten välinen yhteistyö ei ole vapaa viidakko, vaan järjestystä pidetään yllä mm. kilpailuoikeuden avulla. Yrityksen näkökulmasta kilpailuoikeus koskettaa yrityksen eri toimintoja. Koulutus auttaa pk-yrityksiä ymmärtämään ja tunnistamaan keskeiset kilpailulainsäädännön vaatimukset sekä kannustaa yrityksiä noudattamaan niitä kaikessa toiminnassaan.

Koulutus on nyt auki ja se on avoinna 4.8.2024 saakka. Ilmoittautuminen on auki 20.6. saakka.

Yrittäjät-akatemia kultainen ikoni maksuton jäsenille


Koulutus toteutetaan Claned-oppimisalustalla ja se sisältää lyhyitä materiaaleja omatoimiseen oppimiseen.

Näin tämä toimii:

  1. Ilmoittaudu mukaan. Ilmoittautuminen on auki 20.6. saakka.
  2. Saat sähköpostiisi tunnukset oppimisalustalle muutaman arkipäivän kuluessa.
  3. Kirjaudu oppimisalustalle sähköpostin ohjeen mukaan.
  4. Opiskele omaan tahtiisi. Koulutus on käytössäsi 4.8. saakka..

Sopiiko tämä minulle?

Koulutus on suunnattu Yrittäjien jäsenyritysten yrittäjille ja henkilöstölle, myös toimialajärjestöjen jäsenille. Erityisesti se sopii pk-yrityksille, jotka tekevät yhteistyötä toisten yritysten kanssa, toimivat alihankintaverkostoissa, joilla on tavarantoimittajia, jotka tekevät hankintoja tai jotka tekevät yhteistyötä kilpailijoiden kanssa. Koulutus ei ole suunnattu suuryrityksille.

Kilpailulainsäädäntö tutuksi

Opit ymmärtämään ja tunnistamaan keskeiset kilpailulainsäädännön vaatimukset.

Toimi oikein kilpailussa

Opit huomioimaan kilpailuoikeudellisia tekijöitä yrityksen toiminnassa ja ottamaan käyttöön menetelmiä, jotka edistävät kilpailuoikeuden noudattamista.

Minimoi riskit

Opit tunnistamaan yhteistyöhön ja sopimuksiin liittyviä tilanteita, joihin liittyy kilpailuoikeudellisia riskejä.

Verkkokurssin sisältö

Tässä koulutuksessa käsitellään kilpailuoikeudellisesti kiellettyjä menettelytapoja kilpailevien yritysten välisessä yhteistyössä sekä kiellettyjä sopimusehtoja toimitus- ja jakeluketjuissa.

Tässä koulutuksessa ei käsitellä määräävää markkina-asemaa, yrityskauppoja, yritystukia eikä tutkimus- ja kehitysyhteistyötä koskevia sopimuksia.

Kilpailurikkomuksen toteaminen edellyttää aina tapauskohtaista arviointia. Huomaathan, että tämä koulutus ei ole tyhjentävä, eikä se korvaa asianmukaisesti tehtyä kilpailuoikeudellista analyysiä. Jos olet epävarma, hanki kilpailuoikeudellista konsultaatiota asiantuntijalta.

Kilpailu kannustaa yrityksiä tehostamaan toimintaansa sekä etsimään uusia hyödykkeitä ja tuotantomenetelmiä. Toimivassa kilpailussa yritykset myös pääsevät vapaasti markkinoille. Kuluttajat puolestaan hyötyvät saamalla parempia palveluita, suuremman tuotevalikoiman sekä edullisemmat hinnat. Kilpailun ansiosta yhteiskunnan hyvinvointi kasvaa. Kilpailu onkin siten välttämätön osa markkinataloutta. Markkinatalous voi toimia ja täyttää sille asetetut tehtävät ainoastaan silloin, kun kilpailu on toimivaa ja tehokasta. Tämän kilpailumekanismin ja -prosessin suojelemiseksi tarvitaan kilpailulainsäädäntöä. Sen tunteminen on tärkeää jokaiselle yrittäjälle.

Tässä osiossa:

  • Tutustut kilpailuoikeuden perusajatukseen.
  • Käyt läpi kielletyt menettelytavat.
  • Tutustut sallittua yhteistyötä koskevaan poikkeukseen.

Saamalla tuotanto- tai jakeluportaalla toimivien yritysten välistä yhteistyötä kutsutaan horisontaaliseksi yhteistyöksi.

Kaksi tai useampi yhteistoimintaa harjoittava yritystä ei saa toimia kilpailun vastaisesti. Esimerkiksi hinnoista tai hinnoitteluperusteista sopiminen, tai edes hinnoista keskustelu, on kiellettyä. Toimialajärjestöillä on merkittävä yhteiskunnallinen rooli, mutta samanaikaisesti ne tarjoavat ympäristön samalla alalla toimivien kilpailijoiden väliselle yhteistyölle. Yritykset eivät saa harjoittaa kilpailulainsäädännön vastaista toimintaa myöskään toimialajärjestön välityksellä tai sen puitteissa.

Tässä osiossa:

  1. Käyt läpi kielletyt menettelytavat ja keskusteluaiheet.
  2. Saat tietoa hyvistä kokouskäytännöistä, jotka huomioivat kilpailuoikeuden.

Sellaiset eri toimitus- ja jakeluportailla toimivien yritysten väliset sopimukset ovat kiellettyjä, joilla merkittävästi estetään, rajoitetaan tai vääristetään kilpailua unionin sisämarkkinoilla kuluttajille haittaa aiheuttavalla tavalla. Vertikaalinen sopimussuhde on tyypillisimmin esimerkiksi tuottajan ja jälleenmyyjän tai valmistajan ja raaka-ainetoimittajan välillä.

Tässä osiossa:

  1. Käyt läpi kielletyt menettelytavat samassa toimitus- ja jakeluketjussa toimiville yrityksille
  2. Tutustut erilaiset poikkeustilanteisiin.

  • Seuraamusmaksu
  • Seuraamusmaksu toimialayhdistyksessä

Kouluttaja

Sanna Lempiäinen

Suomen Yrittäjät

Sanna Lempiäinen on juristi ja yrityslainsäädännön asiantuntija Suomen Yrittäjissä. Hän on toiminut myös Yrittäjien lakineuvonnassa neuvontalakimiehenä neuvoen yrityksiä myös sopimuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Koulutukseltaan Lempiäinen on oikeustieteen maisteri sekä tradenomi (YAMK) yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmasta. Hänellä on myös lähes 20 vuoden käytännön kokemus liikesopimuksista kansainvälisissä myynnin, markkinoinnin ja johdon tehtävistä.

Ilmoittaudu tästä mukaan
Lisätiedot ja tietosuoja-asiat

Kysyttävää?
Lisätietoa saat sähköpostitse akatemia@yrittajat.fi. Tämän koulutuksen tietosuoja-asioissa voit olla yhteydessä Heidi Jänttiin, heidi.jantti@yrittajat.fi.