työsuhteiden sudenkuopat ja niiden välttäminen

Työsuhteen oikeudet ja velvollisuudet

Verkossa
  • Suomen Yrittäjät

Työsuhteen juridiikka haltuun

Työnantajaksi ryhtyminen tuo mukanaan velvoitteita. On hyvä tietää, mistä tietoa löytyy ja miten eri lait sekä työehtosopimusten säännökset vaikuttavat työnantajan ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Hae opit pähkinänkuoressa tältä Yrittäjät-akatemian verkkokurssilta!

Koulutus on nyt auki ja se on avoinna 4.8.2024 saakka. Ilmoittautuminen on auki 20.6. saakka.

Yrittäjät-akatemia kultainen ikoni maksuton jäsenille


Koulutus toteutetaan Claned-oppimisalustalla ja se sisältää lyhyitä materiaaleja omatoimiseen oppimiseen.

Näin tämä toimii:

  1. Ilmoittaudu mukaan. Ilmoittautuminen on auki 20.6. saakka.
  2. Saat sähköpostiisi tunnukset oppimisalustalle muutaman arkipäivän kuluessa.
  3. Kirjaudu oppimisalustalle sähköpostin ohjeen mukaan.
  4. Opiskele omaan tahtiisi. Koulutus on käytössäsi 4.8. saakka.

 

Sopiiko tämä minulle?

Koulutus on maksuton Yrittäjien jäsenille ja jäsenyritysten henkilöstölle, myös toimialajärjestöjen jäsenille. Se sopii pienille työnantajayrityksille ja ensimmäisen työntekijän palkkaamista pohtiville yrittäjille.

Koulutuksen keskeiset opit

1. Kokonaiskuva

Saat kokonaiskuvan työsuhteisiin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

2. Arjen tilanteet

Käyt läpi keskeiset työsuhteeseen liittyvät tilanteet, joissa lainsäädäntö on huomioitava.

3. Lainmukaiset käytännöt

Saat yleiskäsityksen, kuinka toimia laillisesti työsuhteisiin liittyvissä tilanteissa.

Tärkeä tieto oli tiivistetty hyväksi kokonaisuudeksi

Verkkokurssin sisältö

Työnantajaksi ryhtyminen tuo mukanaan velvoitteita kahdesta suunnasta: lainsäädännöstä 2) toimialakohtaisista työehtosopimuksista. Myös paikallinen sopiminen liittyy kokonaisuuteen. Yrittäjän tai työnantajan ei tarvitse osata ulkoa näitä säännöksiä. Mutta on hyvä tietää, mistä tietoa löytyy ja miten eri lait sekä työehtosopimusten säännökset vaikuttavat työnantajan ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Tässä osassa saat yleiskäsityksen lainsäädännön, työehtosopimusten ja paikallisen sopimisen vaikutuksista työsuhteisiin.

Työsuhteen alkamiseen ja työn tekemiseen liittyy lainsäädäntöä, joka täytyy ottaa huomioon. Tässä osassa tarkastellaan työsuhteen muotoihin, työaikaan, työsopimukseen ja työntekijöiden tasapuoliseen kohteluun ja syrjinnän ehkäisyyn liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia.

Työntekijän sairastuminen aiheuttaa yrityksessä usein erilaisia käytännön järjestelytarpeita, mutta mitä se tarkoittaa palkanmaksun kannalta? Entä mitä laki sanoo perhevapaista ja vuosilomasta?

Työsuhteissa voi toisinaan olla edessä tilanne, joissa joudutaan irtisanomaan tai purkamaan työsuhde. Työsuhteen päättäminen on yksi työlainsäädännön ja työsopimussuhteen tarkimmin säädeltyjä osa-alueita. Miten tällaiset haastavat tilanteet hoidetaan oikein lainsäädännön näkökulmasta?

Tässä osassa saat yleiskäsityksen työsopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta.

Kouluttajat

Atte Rytkönen-Sandberg

Atte Rytkönen-Sandberg on työoikeuden asiantuntija, jolla on vuosien kokemus yrittäjien neuvonnasta, kouluttamisesta sekä työmarkkinoihin ja työlainsäädäntöön liittyvästä edunvalvonnasta. Atte on ollut mukana lähestulkoon kaikkien 2010-luvulla tehtyjen, keskeisten työelämän lainsäädäntöuudistusten valmistelussa ja lähestyy työlainsäädäntöön liittyvää juridiikkaa sekä kysymyksiä käytännönläheisestä näkökulmasta, pohtien ensisijaisesti sääntelyn ja toiminnan vaikutuksia eri kokoisten yritysten ja yrittäjän arkeen.

Iivari Järvinen

Iivari Järvinen on työoikeuden asiantuntija, jolla on yli viidentoista vuoden kokemus yrittäjien ja työntekijöiden neuvonnasta, kouluttamisesta sekä työmarkkinoihin ja työlainsäädäntöön liittyvästä edunvalvonnasta. Iivari on ollut mukana työtaisteluiden selvittelyssä sekä lainvalmistelussa. Hän pyrkii työssään käytännönläheisyyteen ja selkeyteen huomioiden jokaisen yrityksen erityispiirteet.

Ilmoittaudu tästä mukaan
Lisätiedot ja tietosuoja-asiat

Kysyttävää?
Lisätietoa saat sähköpostitse akatemia@yrittajat.fi. Tämän tapahtuman tietosuoja-asioissa voit olla yhteydessä Heidi Jänttiin, heidi.jantti@yrittajat.fi.