Etsi

Yrittäjyys

Uudenmaan Yrittäjien elämäntyöpalkinnon sai hankolainen Viking Friman

Viking ”Vicke” Friman sai merkittävän vertaistunnustuksen, kun hänelle luovutettiin Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinto. Hangon Liikenne / Friman Resor on pitkän linjan perheyritys ja Vicke sen toisen sukupolven omistaja ja yrittäjä.

 

 

Viking Frimanin isä Valdemar hankki ensimmäisen linja-autonsa 80 vuotta sitten kolmen maanviljelijän avustuksella. Heillä oli visiona tarjota säännöllistä linja-autoliikennettä Kirkkonummen ja Helsingin välille. Lupaa tähän ei myönnetty joten Valdemar hakeutui hoitamaan linja-autovuorot Tammisaaren ja Skogbyn välille. Vuonna 1957 Valdemar siirsi yritystoimintansa Tenholasta Hankoon ja perusti vuonna 1968 Ay:n Hangon Liikenne, Friman&Co:n.

Vicke kasvatti perheyritystä toisessa sukupolvessa

Viking ”Vicke” Friman itse lähti aluksi opiskelemaan ihan muuta alaa ja toimi VTT:lla tutkijana. Kun isän oli aika jäädä eläkkeelle, Vicke jätti tutkijanpöydän ja siirtyi töihin yritykseen. Hangon Liikenne oli silloin jo kasvanut varteenotettavaksi liikennöintiyritykseksi Länsi-Uudellamaalla. Perheyrityksessä oli mukana Vicken isoveli Kristian, ja pikkusisko Camilla tuli Hangon Liikenteeseen töihin 1980-luvulla.

Vuosien 1995-2010 aikana Vicke oli Hangon Liikenteen enemmistöomistaja ja kehitti yrityksen

toisen tukijalan eli matkatoimistopalvelut. Samalla otettiin käyttöön markkinointinimet Friman Resor ja Friman Matkat. Vicke taiteili yrityksen loistavasti liki mahdottomasta paikallisliikenteen palvelujen tarjonnasta alueen johtavaksi henkilökuljetuspalvelujen tuottajaksi, ja vieläpä erinomaisella laadulla.

Friman Resor on monen ensimmäinen kosketus Länsi-Uuteenmaahan

Friman Resor on tänäkin päivänä suosittu matkatoimistopalvelujen tarjoaja Länsi-Uudellamaalla.

Se vie ryhmiä kotimaahan ja ulkomaille sekä ottaa vastaan muualta tulevia ryhmiä. 

Viking Friman on itse jo eläkkeellä Hangon Liikenteen/Friman Resorin tehtävistä, mutta toimii edelleen enemmistöomistajana Hangö busshallar -yrityksessä. Linja-auton ratissa Vikingin saattaa edelleen nähdä silloin tällöin aamuisin tai päivän koululaisvuoroissa.

Liikennöinti- ja matkatoimistopalveluita Friman Resor -nimellä pyörittää nyt kolmas sukupolvi. Nuori yrittäjä Marcus Friman kasvattaa yritystä edelleen etenkin incoming-alalla. Samalla Friman Resor on tekemässä koko Länsi-Uuttamaata tunnetuksi sekä kotimaassa että maailman matkailumarkkinoilla.

Hangon hengen luoja

Vicke Friman on oman yrityksensä pyörittämisen lisäksi toiminut aktiivisesti myös Hangon Yrittäjissä; hallituksen luottopakkina yli 10 vuotta ja yhdistyksen matkavastaavana edelleenkin. Hän vie joka vuosi yrittäjät mitä mielenkiintoisemmille opintomatkoille. Matkoja on tehty muun muassa Irlantiin, Islantiin, Unkariin, Toscanaan ja tänä syksynä Malagaan tapaamaan Aurinkorannikon yrittäjiä. Vicken iloisilla matkoilla paikalliset yrittäjät ovat saaneet tutustua Euroopan eri kolkkien yrittäjiin, kulttuuriin ja tietenkin myös verkostoitua ja vahvistaa yhteenkuuluvuutta.

”Hangon henkeä” ei ole ilman Vickeä ja hänen panostaan paikallisen yrittäjäyhdistyksen hyväksi.

Uudenmaan Yrittäjät palkitsee Elämäntyöpalkinnolla vuosittain henkilön, joka on toiminutyrittäjänä merkittävän pitkän ajan ja esimerkillisellä tavalla edistänyt yrittäjyyttä. Nimitys on yrittäjien tapa kunnioittaa ja antaa tunnustusta yrittäjäkollegalle pitkästä yrittäjäurasta.