2.7.2020 klo 12:50
Uutinen

Festivaalijärjestäjä aikoo toteuttaa kaksi tuhansien kävijöiden tapahtumaa tiukoista ohjeista huolimatta – ”Festari näyttää melko erilaiselta”

AVIn ohjeistus elokuun tapahtumiin tarkoittaa käytännössä festivaalien muuttumista jättimäisiksi ulkoterasseiksi.

Aluehallintovirastot ovat julkaisseet uuden ohjeistuksen yleisötapahtumien järjestäjille. Elokuun alusta alkaen alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sillä edellytyksellä, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa esimerkiksi turvaväleillä.

Uudet ohjeet antavat tapahtumajärjestäjille hieman lisää vapauksia, mutta isojen tapahtumien järjestäjät ovat edelleen haastavassa tilanteessa. Käytännössä ohjeistus mukailee ulkoterassien käytäntöjä.

– Monen festarin kannalta ohjeistus tarkoittaa sitä, että tämä kesä on taputeltu. Näin myöhässä ei ehditä enää järjestää uusia isoja tapahtumia, jos niiden valmistelua ei ole käynnistetty jo aikaisemmin, Real Albert Promotionin yrittäjä Allu Koskinen sanoo.

Hygieniasta ja tartuntariskin minimoimisesta huolehtiminen on edelleen oleellisessa roolissa AVIn ohjeistuksessa. Asiakkaiden oleskelu tapahtumissa on järjestettävä siten, että 1-2 metrin turvaväli toteutuu. Käytännössä tapahtumiin on järjestettävä istumapaikat.

– On vaikea järjestää isoja ulkotapahtumia, jossa kaikki istuvat, Koskinen sanoo.

Hän uskoo, että joitakin isoja festivaaleja nähdään ohjeistuksesta huolimatta.

– Silloin yleisömäärää on rajattava paljon ja tehtävä erillisiä karsinoita. Kokonaan eri asia on, saadaanko tällaisesta tapahtumasta kannattava.

Koskinen tulkitsee AVIn ohjeita niin, että jos yhdessä seurueessa on kaksi ihmistä, heille on järjestettävä oma pöytä, johon ei saisi liittyä ulkopuolisia.

– Tällainen saattaa helpottaa pienempien tapahtumien järjestämistä mutta massatapahtumia se hankaloittaa. Uusi ohjeistus korostaa järjestäjien vastuuta. Mahdollisista ongelmista on aikaisempaa helpompaa syyttää järjestäjää. Ohjeistus lisää maineriskiä, mutta toisaalta on hyvä, että viranomaiset luottavat järjestäjien ammattitaitoon.

Koskisen mielestä ohjeistus on edelleen osittain epäselvä.

– Vielä selkeämmin pitäisi tarkentaa, mitä esimerkiksi yleisön jakaminen erillisille alueille tarkoittaa, miten kulkureitit mietitään ja paljonko wc-tiloja pitäisi olla. Lisäksi on hämärän peitossa, miten paljon järjestäjä voi soveltaa ohjeita.

Hän korostaa, että järjestäjille on normaalia mennä turvallisuus edellä.

– Tässä tilanteessa ei ole kukaan syyllinen. Olemme mukautuneet toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla ja järjestämme pienempiä tapahtumia ja elämyksiä.

”Lisäämme valtavan määrän tuoleja ja pöytiä”

Aura Fest -festivaalia järjestävä Tommi Mäki ei yllättynyt uusista ohjeista.

– Tämä oli aika odotettua. Siinä mahdollistetaan asioita, mutta annetaan harkintavaltaa yrittäjille. Yrittäjäriski korostuu.

Mäki toteuttaa elokuussa kaksi tapahtumaa, Aura Festin ja Vaasa Festivalin. Turkuun odotetaan 4000 vierasta päivässä, Vaasaan tuhat enemmän.

– Olemme tehneet varautumissuunnitelmaa festivaaleille jo useamman viikon ajan, pitkälti tuoreimman ohjeistuksen mukaisella tavalla. Käytännössä tapahtumat ovat isoja terasseja.

Kävijämäärää joudutaan rajaamaan noin puoleen.

– Lisäämme aluieelle valtavan määrän tuoleja ja pöytiä ja teemme niille hyvän asettelun. Työn alla on myös epidemianehkäisysuunnitelma. Meillä on tässä hyvä vauhti päällä, Mäki sanoo.

Vain yhden kerran sisälle festivaalialueelle

Kapasiteetin puolittamisesta huolimatta myyntipisteiden ja wv-tilojen määrä pidetään ennallaan. Tämä lisää Mäen mukaan palvelun väljyyttä ja nopeutta.

– Oleellistahan ei ole kokonaiskapasiteetti vaan kokonaiskontaktien määrä. Eli se, kuinka monta kontaktia yhdelle ihmiselle syntyy tapahtumapäivän aikana. Rajaamme kontaktien määrää siten, että tapahtumaan pääsee sisään vain yhden kerran. Vain painavaa syytä vastaan pääsee palaamaan takaisin. Näin ollen ulkotila on käytännössä suljettu. Kehotamme asiakkita saapumaan tapahtumaan kotoa ja palaamaan kotiin. Lisäksi pyrimme siihen, että palvelemme asiakkaita pöytiin, Mäki luettelee.

Erilliset alueet aiotaan toteuttaa tapahtumiin siten, että ikärajaton puoli, vip-alue ja anniskelualue ovat omia karsinoitaan. Anniskelualue jaetaan lisäksi kahteen osaan. Ihmiset pääsevät liikkumaan tapahtumassa lohkojen välillä, mutta lohkojen välillä liikkumista pyritään vähentämään erilaisin järjestelyin ja rajauksin.

– Anniskelualueella kaikilla on istumapaikka. Tungosta artistilavan eteen ei mahdollisteta. Festivaali tulee näyttämään melko erilaiselta tänä vuonna.

Mäki ei vielä paljasta, miten lavan edustan asiakaspaikat aiotaan järjestää.

– Anniskelualueella ei kielletä seisomista, mutta jokaiselle on osoitettava oma istumapaikka. Se ei estä kavereiden kanssa fiilistelyä musiikista. Luovat keinot pääsevät nyt vauhtiin, kun pitää miettiä ihmisten käyttäytymistä.

Kuuntele Yrittäjän podcastin tapahtumayrittäjän koronakeväästä kertova jakso tästä!

Kuva: Tapahtumajärjestäjä

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi