15.4.2020 klo 23:25
Uutinen

Joka viides keskeyttänyt toiminnan

Kolme neljästä yrityksestä on kärsinyt voimakkaasti koronasta. Yli puolet yrittäjistä on menettänyt myyntiä merkittävästi ja viidesosalla myynti on pudonnut nollaan. Moni yrittäjä miettii tulevaisuuttaan täysin tyhjän päällä.

Hämeen Yrittäjät tekivät pääsiäisen alla pikakyselyn jäsenille koronan vaikutuksista ja avun tarpeesta. Lähes 90 % vastanneista kaipasi tietoa tukiin liittyen.

– Soittokierros avun ja neuvon kysyjille on vielä kesken. Mutta selväksi on tullut, että monella yrittäjällä tilanne on jo nyt kriittinen. Rajoitukset ovat vieneet asiakkaat, mutta ei kuluja. Siksi luvatut tuet täytyy saada nopeasti näkymään myös yrittäjien tileillä, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Sesonki on alkamassa, mutta ihmiset eivät liiku. Taloudellista apuahan tässä tarvitaan, että päästään tämän vaikean ajan yli. Kun kauppaa palvelua niin kiinteiden kustannusten osuus on suuri ja laskut juoksevat, vaikka työt vähenevät, kommentoi palvelualan yrittäjä Hämeenlinnasta.

kuva: Hämeen Yrittäjien pikakysely toteutettiin 7.-9.4. Tulokset ovat suuntaa antavia.

– Liikevaihto on loppunut lähes kokonaan, nyt korjaillaan vain omia laitteita ja pannaan paikkoja kuntoon. Palkanmaksu ja edellisten kuukausien alv-maksut tekevät tiukkaa. Asiakkaat näyttävät olevan samassa jamassa, tai saneerauksessa, eikä kassaan tule jo erääntyneitä maksuja, kuvailee yrittäjä Janakkalasta.

Kaiken keskellä positiivisuus ja usko huomiseen pilkistelee pinnan alta. Vastauksissa tuli esiin yrittäjä ihmisenä: terveys on yrittäjälläkin ykkönen.

– Toistaiseksi en tarvitse apua tai neuvoja. Yksinyrittäjänä toivon kaikkien muidenkin puolesta, että pysyttäisiin terveinä, toivoi rakennusalan yrittäjä Hämeenlinnasta.

Katso myös

Muita kiinnostavia aiheita