Hannele Isola sai Suomen Yrittäjien timanttisen ansioristin 50 vuoden mittaisesta työurasta yksityisen yrityksen palveluksessa. Hänen seurassansa on Samuel Heinäjoki, joka sain hopeisin ansioristin kymmenen vuoden mittaisesta työurasta Westerlundilla. Oikealla kauppias Heikki Westerlund.
2.4.2024 klo 06:52
Uutinen

Työnantajan ohje – ”Jos joku kivistää, niin suuta auki”

Hauholainen Hannele Isola on laskeutunut omien sanojensa mukaan pehmeästi eläkkeelle. Takana on 50 vuoden työura, vieläpä saman työnantajan palveluksessa. Hannele Isola aloitti 17-vuotiaana Anja ja Erkki Westerlundin radioliikkeessä Lammilla.

– Minulla ei ollut hajuakaan kodinkoneista, saati mopedeista, joita liikkeessä myytiin. Mutta kyllä työ tekijäänsä opettaa, yritysten ja erehdysten kautta, Hannele Isola kertoo.

Westerlundilla myytiin hänen aloittaessaan mm. väritelevisioita, mopoja, polkupyöriä ja 1970-luvulla valikoimissa olivat sen ajan nuorison suosikit LP-levyt ja kitarat. Nykyisin tavaravalikoimaan ovat tulleet tietokoneet ja kännykät. Kivijalkakauppa on laajentunut verkkokauppaan. Se on laajentanut myös asiakaspiiriä ympäri Suomen.

– Tänä päivänä ostajat ovat hintatietoisia. Netti on tehnyt sen, Isola tietää.

Hyvälle työpaikalle on mukava aamulla tulla

Viidenkymmen vuoden työura, saati noin mittava ura yhden työnantajan palveluksessa, on nykyisin melkoinen harvinaisuus. Työpaikalla on täytynyt viihtyä.

– Hyvä työpaikka on sellainen, että sinne on aamulla hyvä tulla. Työpaikalla tervehditään toisia työntekijöitä eikä olla naama kaksinkerroin.

Hannele Isolan mukaan hyvällä työpaikalla on mukavat työkaverit ja uudet asiat opetetaan työntekijöille. Isola kiittelee, että hänen työnantajansa on aina huomioinut työntekijänsä.

Kauppias Heikki Westerlund oli 15-vuotias, kun Hannele aloitti perheen yrityksessä.

– Hattu päästä ja syvä kumarrus Hannelen 50 vuoden työuran edessä. Tässä on pitkä taival kuljettu yhdessä, Westerlund sanoo.

Radio-TV Westerlund Oy on kotimainen ja ketjuista riippumaton kodinelektroniikan verkkokauppa ja kivijalkamyymälä Lammilla. Yrityksen osalta on viime aikoina täyttynyt pyöreitä vuosia. Viime vuonna Radio-TV Westerlund täytti 70 vuotta, Yritystoiminnan katsotaan alkaneen, kun sodassa vaikeasti vammautunut Erkki Westerlund aloitti radiomekaanikon työt Lammilla vuonna 1953. Anja ja Erkki Westerlundin liikettä on jatkanut heidän poikansa Heikki Westerlund. Heikilläkin on takanaan jo 40 vuoden ura kauppiaana.

Heikki Westerlund on pitänyt henkilöstöstään huolta. Hannele Isola muistelee mukavia pikkujouluja ja ulkomaanreissuja työporukalla. Matkaseurueeseen otettiin mukaan myös puolisot.

– Meillä on ollut pieni työporukka, jossa on ollut hyvä yhteishenki. Tiesimme toistemme asiat perheasioita myöden, Hannele sanoo.

Heikki Westerlund sanookin Hannelen olevan heille kuin perheenjäsen.

Aiemmin liikkeessä työskenteli kahdesta kolmeen mekaanikkoa, mutta nykyään ei koneita enää juurikaan korjata liikkeessä, pois lukien tietokoneet, joita huolletaan. Yrittäjän lisäksi liikkeessä työskentelee vakituisesti kaksi kodintekniikkamyyjää. Paikallisten talonmies-, lvi- ja sähköurakoitsijoiden kanssa tehdään toimivaa yhteistyötä kuljetuksissa ja asennuksissa.  Lisäksi Westerlundille otetaan nuoria työelämään tutustujia tet-jaksoille. Nykyinen IT-ekspertti Samuel Heinäjoki on tullut taloon alkujaan tet-harjoittelun kautta.

Hannele Isola totuttelee lisääntyneeseen vapaa-aikaan. Kalaverkot on setvitty valmiiksi puoliso Jouni Puntin kanssa odottamaan jäiden sulamista. Eikä myyntityökään täysin lopu. Hannelen ja Jounin pihakirpputori ja popup-kahvila avautuu jälleen lankalauantaina ja houkuttelee väkeä Hauhon Vanhalle raitille kesäviikonloppuisin.

– Jään kaipaamaan työkavereita ja asiakkaita. Pihakirpputoria on mukava pyörittää, kun siinä samalla saa jutella ihmisten kanssa.

Hyvä työpaikka on avoin ja keskusteleva

Hannele Isolan evästys hyvään työpaikkaan on, että kaikkien työntekijöiden tulee olla tasa-arvoisia ja kaikkia on kohdeltava samalla lailla.

– Avoimuus on tärkeää. Firman tavoitteet, toiminnan kannattavuus ja menestys tulee kertoa avoimesti kaikille työntekijöille.

Heikki Westerlundin periaatteena on ollut, ettei työpaikalla kannattaa nipottaa turhasta.

– Meillä on aina oltu avoimia ja puhuttu asiat selviksi. Olen sanonut porukalle, että jos joku kivistää niin suuta auki. Se lisää ymmärrystä puolin ja toisin.

Heikki Westerlund nauraa, että Hannelen seuraaja löytyi 10 vuoden työhaastattelun jälkeen. Ralliharrastuksestaan tunnetun Westerlundin kartturina reilun kymmenen vuoden ajan toiminut Hanna Kukkonen vaihtoi päivittäistavarakaupan alan erikoistavarakauppaan. Hän on Westerlundin uusi kodintekniikkamyyjä.

Jatkossa saattaa liikkeen henkilökunnasta kaksi kolmasosaa olla ajamassa rallia. Tällöin Hannele Isola on lupautunut kaupalle tuuraajaksi. Vanhasta muistista.

Erikoismyyjä Hannele Isolalle on myönnetty Suomen Yrittäjien Ansioristin timanttiristi 50 vuoden ansioista yksityisen yrityksen palveluksessa. Ansioristi luovutettiin hänelle eläkkeelle jäämisen yhteydessä.

Suomen Yrittäjien ansioristit on tarkoitettu tunnustukseksi vuosikymmeniä yksityisen yrityksen palveluksessa toimineille tai toimiville ansioituneille henkilöille.

Westerlundin radioputiikin historiaa

Yrityksen perusti Erkki Westerlund, joka vaikeasta sotavammastaan huolimatta opiskeli radiomekaanikoksi ja aloitti radioiden ym. korjaukset Lammilla 1953.

Erkki ja Anja Westerlundin oma talo valmistui 1957 Isolukkarin pellolle Lammin kirkonkylässä. Perhe ja yritystoiminta muuttivat siihen. Toiminta jatkuu samassa kiinteistössä edelleen. Laajennuksia ja muutoksia rakennukseen on vuosien varrella tehty.

Toiminta vakiintui, akkujen lataus, mitä erilaisimpien laitteiden korjaus sekä pienimuotoinen myyntitoiminta alkoivat. Valikoimiin tulivat mm. polkupyörät, radiot ja lp-levyt.

Television yleistyminen ja tv-lähetyksien alueellinen näkyvyys olivat ensimmäinen iso mullistus pienen radioputiikin elämänkaaressa.

Hannele Isola aloitti työt radioliikkeessä helmikuussa 1974. Hän työskenteli yrityksessä 50 vuoden ajan jääden ansaitulle eläkkeelle maaliskuun alussa 2024.

Perheen kolme poikaa osallistuivat yrityksen toimintaan nuoruudessaan. Kuopus Heikki Westerlund jatkoi Radio-Tv Westerlundin liiketoimintaa 1980-luvulla.

Tänä päivänä kauppias Heikki Westerlundin luotsaama Radio-TV Westerlund Oy on 70-vuotias lammilainen ketjuista riippumaton kodinelektroniikkaliike. Myymälä sijaitsee Lammilla ja yrityksellä on kattava verkkokauppa. Yrityksessä työskentelee kauppiaan lisäksi kaksi myyntihenkilöä.

Heikki Westerlundin motto: ” Menestys ennen työtä tulee vain aakkosissa!

Lue lisää aiheesta:
>> Oikeustieteelliseen valmistautuvalle Ainolle Citymarket on portti työelämään (2.4.)
>> Kerro kokemuksistasi lakkolinjalle (28.3.)
>> TE24 Uudistuksesta Forssan sedulla (2.4.)
>> TE24 Uudistuksesta Riihimäen sedulla (28.3.)