Vuodesta 2022 alkaen Hämeenlinnan Hämeensaaren K-Citymarketissa työskennellyt Aino Roine näkee, että kauppias Mikko Kontio on helposti lähestyttävä esimies. Kontio itse näkee, että henkilöstön hyvinvointi on kaupan menestymisen elinehto
28.3.2024 klo 10:47
Uutinen

Kaupan ala tarjoaa monelle nuorelle ensimmäisen kosketuksen työelämään

Välivuotta opinnoista pitävä, 19-vuotias Aino Roine, aloitti K-Citymarket Hämeensaaressa vuonna 2022, kun halusi tienata hieman ylimääräistä rahaa lukio-opiskelujen ohessa. Tuolloin henkilöstövuokrausyrityksen kautta työllistynyt Roine on melko tyypillinen kaupanalalle tuleva nuori.

– Kaupanalan työt ovat usein nuorille niitä ensimmäisiä työpaikkoja. Toki se johtuu paljon siitä, että kauppoja on ylipäätään paljon, mutta ne ovat myös hyviä paikkoja aloittaa työura. Näissä tehtävissä oppii paljon taitoja, mitä tarvitsee myös monissa muissa työtehtävissä, Hämeensaaren kauppias Mikko Kontio kertoo.

Roine on myös siinä mielessä tyypillinen työuransa alussa oleva nuori, että aluksi kausityöntekijänä taloon tulleen työt jatkuvat pidempään. Viime syksynä työsopimus vaihtui henkilöstövuokrausyrityksestä Citymarketin palkkalistoille toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella.

Roineen työura voisi jatkua pitkään kaupan-alalla. Tosin nuoren tavoitteet siintävät muualla ja hän valmistautuu töiden ohessa oikeustieteellisen pääsykokeisiin. On siis mahdollista, että työt Hämeensaaressa päättyvät syksyllä. Hän on myös valmistautunut siihen, että ensimmäisellä yrityksellä ei saisi opiskelupaikkaa. Siksi Roine ei löydä syitä työpaikan vaihtamiseen, sillä hän viihtyy nykyisessä monestakin syystä. Yksi iso asia on työajat, mitkä mahdollistavat opiskelun töiden ohessa.

– Tämä rytmi sopii minulle tosi hyvin. Eli nyt kun alan valmistautumaan pääsykokeisiin, niin jää hyvin vielä päivästä aikaa lukemiseen.

Työaikojen lisäksi hän löytää työstään paljon muutakin hyvää.

– Vaikka olen pääosin verkkokaupassa, niin teen myös muita töitä ja vuoroja, mikä tekee työstä monipuolista. Ja meillä on täällä hyvä työilmapiiri, mikä on tosi tärkeää. Lisäksi meitä on täällä tosi monimuotoinen työporukka, mutta silti henki kaikkien kesken on tosi rento.

Yhdeksi vahvuudeksi yrittäjävetoiselle kaupalle hän näkee, että kauppias itse on läsnä ja helposti lähestyttävissä, oli asia millainen tahansa.

– Täällä voi käytännössä milloin tahansa mennä suoraan puhumaan johtajalle, mikä uskoakseni isommissa yrityksissä voi olla vähän hankalaa. Kauppias ei ole meille kenellekään millään tavoin vieras ja on täällä ihan arkisissakin asioissa tosi lähellä työntekijöitä.

Työntekijät ovat kauppiaan suurin voimavara

Ei ole sattumaa, että Roine ja muut Hämeensaaren työntekijät puhuvat työnantajastaan positiiviseen sävyyn. Mikko Kontio on varsin tuore kauppias, sillä hän on toiminut K-kauppiaana vasta viisi ja puoli vuotta, joista kaksi ja puoli vuotta Hämeensaaressa. Aiemmalla työurallaan hän on aina ollut esimiesasemassa. Vankkaan kokemukseen perustuen hän tietää, miksi henkilöstön hyvinvointi on tärkeää.

– Henkilökunta tätä pyörittää. Se yksi kauppias ei tätä kauppaa tee, joten mitä paremmin henkilökunta voi, sen paremmin yleensä kauppakin voi. Kyllä se on oman johtamisen kulmakiviä. Olen tämän reilut viisi vuotta pohtinutkin, että jos joku kysyisi minulta mikä ominaisuus kauppiaassa on K-Kaupan menestymiselle tärkeintä, niin sanoisin henkilöstöjohtamistaidot.

Kontio haluaisi myös uskoa, että hänen kauppansa työnantajakuva olisi mahdollisimman hyvä, sillä maineella niin hyvässä kuin pahassa, on tapana levitä.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu työntekijätarinoita ja sitä kautta rakennettu työnantajamielikuvaa. Kontio näkee työnantajan viestintää tärkeämpänä sen, mitä heidän työntekijänsä kertovat omille verkostoilleen.

– Haluan uskoa, että hyvä kello kuuluu kauas. Eli meidän työntekijämme toimivat markkinoijina omissa piireissään siitä, millainen me olemme työpaikkana. Ja aika usein uusi työntekijä tuleekin vanhan työntekijän suosituksesta. Mutta jos siitä työpaikasta kuuluukin huonoa, niin olen aivan varma, että niitä hakemuksia tulee vähemmän, kauppias toteaa.

Haastattelun aikana kauppiaan sähköpostiin tipahtaa kaksi avointa työhakemusta, jotka osaltaan osoittavat Hämeensaaren Citymarketin kellon soittaneen pelkkää hyvää.

Uutta työntekijää valitessa Kontio pitää tärkeänä, että jo haastatteluvaiheessa käydään avoimesti läpi, mitä työ tulee pitämään sisällään.

– Joku saattaa esimerkiksi olettaa, että meillä olisi kuormanpurkajan tai hyllyttäjän tehtäviä tarjolla, mutta todellisuudessa työ on paljon monipuolisempaa ja se saattaa tulla yllätyksenä.

Ja kun uusi työntekijä aloittaa, niin Kontio pitää äärimmäisen tärkeänä, että perehdytys hoidetaan huolellisesti ja uusi työntekijä pääsee nopeasti tutuiksi muun henkilöstön kanssa.

– Perehdytys on tosi tärkeä, että se on riittävän kattava. Siihen me ollaan panostettu. Meillä on aina nimetty perehdyttäjä ja meillä on koulutettu työnohjaaja.

Vaikka kaikki eivät jäisikään pidemmäksi aikaa, niin kauppa kuitenkin tarjoaa useita erilaisia polkuja, miten edetä yhä vastuullisempiin tehtäviin.

– Näissä töissä voi edetä todella nopeasti vaikka osastovastaavaksi, ja sitten sinulla onkin yhtäkkiä todella paljon vastuuta sekä itsenäisyyttä työssä.  Henkilö on voinut tulla meille esimerkiksi kesätöihin, jäänyt taloon ja edennyt siitä. Näitä polkuja ei välttämättä kaikki nuoret näe. Siksi on tärkeää, että työnantajamielikuva ja se hyvä kello kuuluvat kauas, Kontio summaa.

Lue lisää aiheesta:
>> Työnantajan ohe: ”jos kivistää, niin suu auki” (28.3.)
>> Kerro kokemuksistasi lakkolinjalle (28.3.)
>> TE24 Uudistuksesta Forssan sedulla (2.4.)
>> TE24 Uudistuksesta Riihimäen sedulla (28.3.)