31.12.2021 klo 10:23
Uutinen

Kannanotto: Rajoitukset asetettu mielivaltaisesti

Ravintolarajoitukset aiheuttavat kestämättömän tilanteen keskellä kuuminta matkailusesonkia

Valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset leviämisalueille kesken kuuminta matkailusesonkia aiheuttavat kestämättömän tilanteen ravitsemusliikkeille, jotka pääasiassa palvelevat omissa tiloissaan majoittuvia matkailuryhmiä. Rajoitukset asettavat myös yksittäiset matkailijat vaikeaan tilanteeseen, kun illalla matkakohteisiin saapuville matkailijoille ei saa tarjota ruokaa ravintoloissa.

Rajoitusten osumatarkkuuden heikkous asettaa myös samalla paikkakunnalla eri yritykset eriarvoiseen asemaan ja vaikuttaa suoraan epäterveesti kilpailuasetelmaan.

Lapin Yrittäjät

Lapin Yrittäjät esittää rajoitusten muuttamista välittömästi huomioimaan matkailusesongin edellytykset yritysten, työntekijöiden ja matkailijoiden kohtuullisten tarpeiden mukaisiksi.

Ravintoloihin kohdistuvat rajoitukset tulisi asettaa ensisijaisesti päättymään nykyistä myöhemmin ja ravintoloilla, jotka palvelevat omia majoitusasiakkaitaan, olisi oikeus myös jatkaa anniskelua ruokailun yhteydessä kello 23.00 saakka.

Vähimmäisedellytys on sallia matkailijoita palvelevien ravintoloiden myydä ruokaa omille asiakkailleen nykyisiä aikarajoituksia myöhempään.

Vähäriskisten liikuntapaikkojen sulkeminen oikeudellisesti kyseenalaista

Valtioneuvoston asettamia rajoitustoimia on laajasti kyseenalaistettu niiden epäoikeudenmukaisen kohdentamisen ja epäselvän informaation vuoksi.

Yksilöliikuntaan tarkoitettujen tilojen sulkeminen on aiheuttanut aiheellisesti kritiikkiä muun muassa THL:n riskiarvion sivuuttamisen johdosta – yksilölajeihin tarkoitetut tilat on arvioitu vähäriskisiksi. Asiaan on puuttunut myös Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, joka välipäätöksellään on tänään keskeyttänyt Pohjois-Suomen Avin päätöksen sulkea määräajaksi yksilöurheiluun ja -liikuntaan tarkoitettujen tilojen osalta.

Nyt tehtyjen rajoituspäätösten valmistelu on epäonnistunut ja aiheuttaa tarpeetonta haittaa yritystoiminnalle ja yritysten työntekijöille.

Lapin Yrittäjät toivoo maan hallitukselta pikaisia korjaustoimia rajoitusten määrittelyyn ja kohdentamiseen.

Parempaa ja turvallisempaa uutta vuotta toivottaen

Lapin Yrittäjät
Hallitus

Kannanotto on julkaistu Lapin Kansassa 31.12.2021.

Lisätietoja

Lue myös: