Kuka voi saada kustannustukea viidennellä kierroksella – tietoisku tarjoaa vastauksia

Yrityksille suunnatun kustannustuen viides kierros tulee hakuun.

Seuraava yrityksille suunnattu kustannustuki avautuu hakuun 21. joulukuuta. Kyseessä on kustannustuen viides kierros.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Valtiokonttori järjestävät kaikille yrittäjille avoimen ja maksuttoman tietoiskun hakuun tulevasta kustannustuesta. Verkossa toteuttava infotilaisuus järjestetään tiistaina 14. joulukuuta kello 11.00–11.45. Webinaariin voi ilmoittautua tästä.

Hakuun tulossa oleva kustannustuki on rajoitetumpi kuin aiemmat kustannustuet. Webinaarissa kerrotaan, kuka kustannustukea voi hakea, mitkä ovat hakukriteerit ja mihin tukea voi saada. Tietoiskun aikana on mahdollista esittää kysymyksiä kirjallisesti.

Kustannustuen viides kierros on kohdistettu muun muassa tapahtuma-alalle, ravintoloille, liikunta-alalle sekä matkailualan yrityksille. Tukea voi hakea 1.6.–30.9. väliseltä ajalta, jos liikevaihto on laskenut 30 prosenttia vuoden 2019 vertailuajankohdasta.

Tiukemmassa toimialarajauksessa piilee Suomen Yrittäjien ekonomistin mielestä ongelma.

– Vaikka perusteet eli laista tai viranomaispäätöksestä tulevat rajoitukset tuen rajaamiseen ovat osittain ymmärrettäviä, kyseinen rajaus on monen pienen yrityksen näkökulmasta täysin kohtuuton, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoi lokakuussa.

Malinen huomautti, että esimerkiksi monet erilaisia henkilökohtaisia palveluja tarjoavista yrityksistä ovat kärsineet huomattavasti hallituksen ja terveysviranomaisten suositusluonteisista ohjeista.

– Pandemian aikana on ollut useamman kerran varsin epäselvää, milloin on kyseessä suositus, milloin määräys. Näin ollen moni asiakas on perustellusti ottanut suosituksetkin määräyksinä.

Kuudes tukikierros?

Kustannustuen viidennen kierroksen tullessa hakuun julkisuudessa on ollut esillä jo kuudes kierros. Suomen Yrittäjät vaati viime viikolla kustannustuen kuudennen kierroksen valmistelun aloittamista, jotta tuki olisi käytössä alkukeväällä. Vaatimuksen taustalla on heikentynyt koronatilanne ja lisääntyneet rajoitukset.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kuudetta kustannustukikierrosta ei ole näillä näkymin kuitenkaan tulossa.

– Ei ainakaan tällä hetkellä, jos mennään näillä rajoituksilla, Lintilä sanoi Demokraatille.

– Meillä on kehyksistä rahat loppu, Lintilä jatkoi Demokraatille.