27.4.2021 klo 08:12
Uutinen

Kustannustuki III – haku alkaa tänään

Kustannustuen kolmas hakukierros avautuu 27.4.2021 klo 9.00 ja sulkemiskorvauksen 12.5.2021. Yritykset hakevat molempia tukia Valtiokonttorista.

Kustannustuki III on tarkoitettu pienyrityksille ja yksinyrittäjille, joiden liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia koronaepidemian vuoksi. Sulkemiskorvausta voivat hakea mikro- ja pienyritykset, joiden asiakastilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä. Näitä ovat esimerkiksi ravintolat, kuntosalit, leikkipuistot jne.

Lisätietoja: www.haekustannustukea.fi

Kustannustukea voi hakea, jos

  • yrityksen oma liikevaihto on alentunut yli 30 % vertailuajankohtaan nähden
  • yrityksellä on vähintään 2000 € kustannuksia tukikaudelta
  • yrityksellä on y-tunnus

Oman liikevaihdon lisäksi arvioidaan yrityksen toimialan liikevaihdon laskua. Jos toimialan liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella, yritys voi hakea kustannustukea ilman lisäperusteluja, jos muut ehdot täyttyvät.

Toimialarajauksen ulkopuolelle jäävät yritykset voivat hakea tukea perustelemalla, että liikevaihdon lasku johtuu pandemiasta. Yhtiömuodolla ei ole merkitystä tuen saamiselle.

Kustannustuen hakuaika päättyy 23.6. klo 16.15.

Myös yksityisyrittäjät hakevat kustannustukea Valtiokonttorista

Sulkemiskorvauksen haku avataan 12.5.2021

Toiminimiyrittäjällä työtulo palkkaperusteena

Toiminimiyrittäjien ja henkilöyhtiön vastuunalaisten yhtiömiesten osalta palkkakuluiksi hyväksytään yrittäjän eläkevakuutusta varten vahvistettu työtulo. Lisäksi hyväksytään YEL-vakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu yrityksen ilmoituksen mukaan.

Osakeyhtiömuotoisten yrittäjien palkat ja palkan sivukulut voidaan hyväksyä vain tulorekisterin tietojen mukaan. Erilliset YEL-maksut eivät siis käy kustannuksiksi hakemuksen perusteella.

Ei konkurssiaaltoa, mutta lopettamista harkitaan useammin

Maaliskuussa 2021 toteutetussa Yrittäjägallupissa (Kantar TNS Oy) yritysten kasvanut ahdinko näkyi selvästi. Epidemian vaikutukset alkavat väsyttää. Vaikka pelättyä konkurssiaaltoa ei ainakaan vielä ole ilmennyt, taloudellisista syistä lopettamista harkitsee yhä useampi. Eniten lopettamista harkitsevat yksinyrittäjät.

Hallituksen todistukseen ”kohtalainen”

Yrittäjien arvosana hallitukselle koronakriisin hoidossa on romahtanut:

  • maaliskuu 2021 6,4
  • marraskuu 2020 7,6
  • huhtikuu 2020 7,6

– Voimakkaimmin on pudonnut nuorten yrittäjien arvosana. Moni kokee, ettei heistä välitetä, kun liiketoiminta saatetaan kieltää hyvin lyhyellä varoitusajalla ja tukia saa odottaa kuin kuuta nousevaa, kommentoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Kanta-Hämeessä piikit tasaisempia

Hämeen Yrittäjät on viimeisen vuoden aikana toteuttanut yli 1400 jäsenhuoltopuhelua, joissa on kartoitettu yrittäjien kuulumisia ja tilannetta. Kysymyksiä on tullut paljon erityisesti yrityksen koronatuista ja taloudellisista kysymyksistä.

Koronalla on onneksi ollut suhteellisen vähäisiä negatiivisia vaikutuksia suurimmalle osalle yrityksistä. Mustavalkoista tilanteessa on, että epidemia on liiketoiminnan rajoitusten tähden runnellut rajusti tiettyjä toimialoja. Toinen yleinen ilmiö on se, että sairauslomakulut ovat kasvaneet, vaikka sairastaminen onkin vähentynyt. Tähän on syynä koronatestitulosten odottelu ja ”varmuuden vuoksi -sairauspäivät” sen ohessa, kertoo yritysneuvoja Markku Rinne.

Lue aiheesta lisää Hämeen Yrityssanomista 2/2020

Muita kiinnostavia aiheita