14.5.2020 klo 15:26
Uutinen

Lapin Yrittäjät on yrittäjien apuna koronakriisissä: -Vaikeassa tilanteessa tiedän, että apu on lähellä

Me Lapin Yrittäjissä toimimme alueen yrittäjien edunvalvojana, tukena ja verkostona. Koronakriisin aikana yrittäjäjärjestön toiminta keskittyy siihen, että sinä yrittäjänä selviäisit tästä poikkeuksellisesta tilanteesta mahdollisimman hyvin. Kuvassa Lapin Yrittäjien jäsen Auli Tasala.

Lapin Yrittäjät on olemassa lappilaisia yrittäjiä varten – raivaamme esteitä yrittäjyyden tieltä ja toimimme yhteiskuntavaikuttajana yrittäjyyden edistämiseksi. Vaikutamme Suomen Yrittäjien aluetoimijana; Lapin Yrittäjien jäsenenä olet osa Suomen suurinta elinkeinoelämän vaikuttajaverkostoa ja Lapin maakunnan suurinta elinkeinoelämän järjestöä. Tällä hetkellä teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että sinä yrittäjänä selviäisit koronakriisistä mahdollisimman hyvin.

Yksi Lapin Yrittäjien lähes 3 000-päiseen joukkoon kuuluvista yrittäjistä on Tasalan Kasvitarhaa Keminmaassa pyörittävä Auli Tasala. Koronavirus mietityttää myös häntä, mutta yrittäjäjärjestön toiminnasta on ollut suuri apu.

-Minä kasvatan ja myyn kesäkukkia, mikä on todella sesonkiluonteista. Vielä en osaa sanoa, miten liiketoimintani mahdollisesti muuttuu kesän aikana. Alueeni yrittäjäkollegoilla on todella vaihtelevia tilanteita koronaviruksen vuoksi; osa kärsii suuresti ja toisilla liiketoiminta pysyy yhä käynnissä. Tässä vaikeassa tilanteessa yrittäjäjärjestön vaikuttamisesta ja toiminnasta on ollut suuri apu, Tasala kertoo.

-Liityin itse aikoinaan Lapin Yrittäjiin siksi, että halusin verkostoitua ja tutustua alueeni yrittäjiin. Tätä kautta olen saanut myös hyviä ystäviä. Lisäksi yrittäjäjärjestöön kuulumalla tiedän, että ongelman tullessa apu on lähellä, Tasala jatkaa.

Miten yrittäjäjärjestö auttaa sinua koronakriisissä?

Vaikutamme vahvasti

Olemme jatkuvasti yhteydessä päättäjiin sekä kuntavaikuttajin ja esitämme keinoja yritysten ahdingon helpottamiseksi.

Yksinyrittäjiä varten esitimme yrittäjäturvaa, jossa yrittäjä olisi oikeutettu työmarkkinatukeen ilman, että joutuu lopettamaan yritystoimintansa. Tämä määräaikainen lakimuutos on nyt voimassa ja tuki haettavissa. Lisäksi vaadimme suoraa tukea yksinyrittäjille, mikä toteutui, ja nyt sitä voi hakea omasta kunnasta. Tällä hetkellä ajamme sitä, että myös yksinyrittäjille tulisi mahdollisuus hakea kehittämisavustusta.

Esitimme myös nopeita uudistuksia työllistävien yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Myös näitä viestejä hallitus on kuullut, sillä yrittäjät voivat nyt hakea kehittämistukea ELY-keskuksista (1–5 henkilöä työllistävät) ja Business Finlandilta (6 henkilöä tai enemmän työllistävät). Lisäksi Finnvera tarjoaa tavallista edullisempaa lainatakausta kriisin aikana.

Olemme esittäneet jo heti koronakriisin alkuvaiheessa, että yrittäjille tulisi saada yleistuki. Yleistuen malli on tällä hetkellä otettu käsittelyyn, ja toivottavasti se astuu voimaan mahdollisimman pian. Lisäksi olemme vaatineet joustoa esimerkiksi verojen maksuun, ja tässä Verohallinto on tullut vastaan. Lue täältä kaikki mallit, joita olemme esittäneet päättäjille.

Olemme yhden soiton päässä

Me Yrittäjissä olemme apunasi koronakriisiin – ja ylipäätäänkin yrittäjyyteen – liittyvissä kysymyksissä kännykän ja sähköpostin välityksellä. Lapin Yrittäjien toimistohenkilökunnan yhteystietojen lisäksi olemme koonneet sivuillemme kaikkien lappilaisten yritysneuvojien yhteystiedot.

Tavallisissakin oloissa erittäin käytetty yrittäjäjärjestön valtakunnallinen neuvontapuhelin auttaa jäsenyrittäjiä koronakriisissä – linjoilla sinua odottaa yli 100 eri alan lakiasiantuntijaa valmiina auttamaan ongelmassasi. Koronakriisin aikana olemme vastaanottaneet jäseniltämme tuhansia puheluita viikossa ja auttaneet heitä esimerkiksi lomauttamiseen, tukien hakemiseen, vuokrien neuvotteluun ja rahoituksen saamiseen liittyvissä kysymyksissä. Koska puhelinneuvontamme uhkasi välillä ruuhkautua, avasimme myös mahdollisuuden yhteydenottopyynnön tai kysymyksen jättämiseen.

Pidämme sinut informoituna

Avasimme Kaikki koronasta yrittäjälle -nettisivun heti koronakriisin puhjettua, minne päivitämme jatkuvasti ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yrittäjälle. Sivustolta löydät esimerkiksi koronauutiset, tiedotteet, blogit, ohjeet sekä koulutustallenteet.

Lisäksi päivitämme jatkuvasti Lapin Yrittäjien omia verkkosivuja, josta löydät ajankohtaiset koronauutiset lappilaiselle yrittäjälle.

Annamme sinulle ajantasaista tietoa sosiaalisessa mediassa

Loimme heti kriisin alkuvaiheessa hyvin aktiivisen #ostapieneltä Facebook-ryhmän, johon kuuluu yli 15 000 henkilöä. Ryhmässä saat vertaistuen lisäksi neuvontaa koronaan liittyvissä kysymyksissä Yrittäjien asiantuntijoilta, ELO:lta, Finnveralta, Yritys-Suomi Talousavulta ja Mieli ry:ltä.

Lisäksi kannattaa seurata Lapin Yrittäjien kanavia Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Pidämme sinut jatkuvasti informoituna ajankohtaisista korona-aiheista.

Pidämme maksuttomia koulutuksia

Järjestämme viikoittain maksuttomia ja kaikille yrittäjille avoimia verkkokoulutuksia koronasta selviämiseksi. Koulutusaiheina on ollut esimerkiksi tukimuotojen hakeminen, lomauttaminen ja verkkomyynnin edistäminen. Koronasta pidetyt koulutukset tallennetaan, ja ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen täällä.

Luomme maksuttomia oppaita

Olemme koonneet useita maksuttomia oppaita, joista sinä saat käytännön vinkkejä yritystoimintasi eri vaiheisiin sekä osa-alueisiin. Koronakriisin aikana moni yrittäjä on miettinyt liiketoiminnan siirtämistä verkkoon, minkä vuoksi loimme pikaoppaan verkkomyynnin kasvattamiseen. Oppaamme palvelevat niin aloittelevia kuin jo pidempään toimineita yrittäjiä.

Avasimme mentorisi.fi -palvelun

Olemme avanneet mentorisi.fi -palvelun, josta yrittäjät voivat hakea vertaistukea ja vinkkejä koronakriisistä selviämiseen. Palvelu on avoin kaikille yrittäjille ja sinne voi ilmoittautua, jos haluaa löytää itselleen luotettavan mentorin tai toimia itse kuuntelevana korvana toiselle yrittäjälle. Mentoria voi etsiä ainoastaan yrittäjät, mutta mentoriksi voi ryhtyä, vaikka ei itse toimisi yrittäjänä.

Teemme yhteistyötä kuntasi kanssa

Olemme jatkuvasti yhteydessä lappilaisiin kuntapäättäjiin koronakriisin vaikutuksista. Lisäksi laadimme yhdessä Kuntaliiton kanssa kunnille suositukset siitä, miten ne voivat auttaa yrityksiä ja samalla asukkaitaan selviämään koronakriisistä.

Autamme julkisiin hankintoihin osallistumisessa

Jos asiakasvirtasi on tyrehtynyt koronakriisin vuoksi, kannattaa tarkistaa, voisivatko kuntien julkiset hankkijat toimia ostajina ja tarjota sinulle näin lisää bisnestä. Miten se sitten tapahtuu? Me autamme.

Lapissa toimiva hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkaus auttaa lappilaisia yrittäjiä maksutta julkisiin hankintoihin liittyvissä asioissa. Lisäksi julkisten hankintojen koulutustallenteesta sekä oppaasta löydät tietoa siitä, mikä ylipäätään on julkinen hankinta, mistä löydät tarjouspyynnöt ja mitä sinun tulee hankinnoista tietää.

Lanseerasimme Auta pientä -kampanjan kuluttajille

Loimme Auta pientä -kampanjan, jonka avulla muistutetaan kuluttajille, että yritys pysyy pystyssä vain, jos siellä käy asiakkaita. Kampanja on näkynyt laajasti monien isojen suomalaisten mediatalojen alustoissa ja julkaisuissa.

Kampanjan sanoma on, että jokainen ostos on mahdollisuus tukea kotimaista pk-yrittäjää koronakriisissä. Yritystä pystyy tukea ostamalla esimerkiksi lahjakortin tulevaa käyntiä varten, tilaamalla ruokaa kotiinkuljetuksella tai maksamalla auton huollon ennakkoon. Tapoja yrittäjien tukemiseen on monia. Sosiaalisessa mediassa käytettävät kampanjan aihetunnisteet ovat #autapientä, #autanyt ja #ostapieneltä. Lisäksi tarjolla on myös kampanjan kangaskassi, joka muistuttaa pienyritysten tukemisesta.

Tarjoamme rahallisia alennuksia

Tarjoamme Yrittäjien jäsenille rahallisia alennuksia eri tuotteista ja palveluista, kuten vakuutuksista, liittymistä, polttoaineesta, asiakastiedosta, tukkukaupasta, lounasseteleistä, hotelliöistä, lennoista, lehtitilauksista ja laivamatkoista. Verkkosivuillamme pääset tutustumaan kaikkiin jäsenetuihimme.

Yhdessä olemme enemmän

Yrittäjäjärjestöä ei ole olemassa ilman jäseniä – jokainen uusi jäsen vahvistaa järjestön vaikuttavuutta ja vie lappilaisen yrittäjän asemaa eteenpäin. Mitä enemmän meitä yrittäjiä on yhdessä, sitä painavampi sanamme on. Tässä yhteisössä on voimaa, ole sinäkin yksi meistä.

Tule mukaan Lapin Yrittäjiin: