29.1.2021 klo 09:19
Uutinen

Marko Ahtiainen: Tunnista osaamisesi ja täydennä tukiverkostolla

Sotilas. Urheiluvaikuttaja. Valmentaja. Poliitikko. Järjestövaikuttaja. Yrittäjä. Yritysneuvoja. Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marko Ahtiaisen työtaustalta löytyy monta roolia. Vuodet ovat veistelleet särmiä ja kokemuksista löytyy ammennettavaa tuleville yrittäjille.

Uusyrityskeskuksen asiakasvirta on alkuvuodesta ollut vilkasta ja toimitusjohtaja Marko Ahtiainen kertoo, että valtaosa neuvontapalvelua hakevista on työelämässä toimivia, uutta urasuuntaa hakevia. Monilla jo toimiva sivutoiminen yrittäjyyskin saattaa toimia astinlautana. Ahtiaisen ja yritysneuvoja Janne Korpelan kanssa tehdään laskelmia, alkaisiko päätoiminen yrittäjyys kannattaa. Yllättävää, että jopa ravintola- ja tapahtuma-ala kiinnostavat toiminnan rajoituksista huolimatta.

– Kaikenlaiset yritystarinat, mitä yrittäjäjärjestöt ja muut toimijat tuovat julkisuuteen, ovat kannustavia esimerkkejä. Halutaan hyödyntää jo työelämässä hankittua osaamista. Pienempi osa neuvottavista saattaa olla tekemässä plan B:tä, kun korona-ajassa on epävarmuutta oman työllisyyden jatkuvuudesta.

Janakkalan poika on välillä käynyt töiden perässä maailman turuilla, mutta on paluumuuttanut Turenkiin. Etenkin seitsemän vuotta Kuopiossa tuntui antavan uutta perspektiiviä ja erilaista ilmapiiriä.

– Kieroksi väitetyn savolaisuuden sijasta löytyi leppoisa, sosiaalinen ja toisiaan kannustava ilmapiiri. Tästä voitaisiin ottaa mallia myös muualla Suomessa. Kalevan Kisat 2014, missä toimin pääsihteerinä, oli malliesimerkki seudullisesta yhteistyöstä. Kaikki olivat täysillä messissä – teatteri, musiikkifestivaalit, kaupan ala ja moni muu, kiittelee Ahtiainen.

Monta roolia ovat koulineet

Ahtiainen kertoo saaneensa ujona nuorukaisena maapuolustusopinnoissa ja sotilasuralla vahvoja vaikutteita syväjohtamisesta, mikä kehitti omaa rohkeutta ja itsevarmuutta. Valmennus- ja vaikuttamistyö urheilun parissa osoitti, miten vahva motivointi saa ihmisen pyrkimään korkealle tavoitteissaan. Myös politiikka on ollut sydäntä lähellä nuoresta pitäen.

– Nuorena olin mustavalkoinen radikaali. Poliittinen työ on valtavasti tasoittanut ja hionut särmiä. Näkökulmien käsittely kasvattaa yleistä ymmärrystä ja yhteistyökykyä toimia mitä erilaisempien ihmisten, puolueiden ja väestöryhmittymien kanssa. Pienillä yksittäisilmiöillä ja marginaalisilla osatotuuksilla ei yhteiskuntaa rakenneta, vaikka niillä olisikin vahva vetoavuus äänestäjiin, painottaa Ahtiainen.

Laskelmat paperille ja tukiverkosto kuntoon

Yritysmaailmassa Ahtiaisella on konkreettista kokemusta puolisonsa ja tyttärensä vetämässä hiustuotealan perheyrityksessä, jossa hän toimii hallituksen puheenjohtajana ja osaomistajana. Kuopion vuosinaan Ahtiainen oli mukana perustajaosakkaana urheilumarkkinointi- ja viestintäyrityksessä. Kolauksien kautta oppiakin jäi takataskuun, muun muassa osakassopimuksista.

– Aikaisemmat yrityskokemukset ja perheyrityksen toiminta opettavat joka päivä. Ne antavat valtavasti apua yritysten neuvontatyöhön. Päivät kyllä venyvät, mutta minkä mielenkiinnolleen mahtaa, naurahtaa Ahtiainen.

Oman yritystoiminnan aloittamista suunnitellessa Ahtiainen teroittaa oman osaamisen kriittistä arviointia ja sen jälkeen tuki- ja kumppanuusverkoston rakentamista.

– Insinöörikansana osaamme tehdä yksityiskohtaisia laskelmia. Paperi-idean ohella toimivassa konseptissa on hyvä lähteä muodostamaan tukitiimiä – yrittäjiä, mahdollisia osakkaita ja eri yrityspalvelujen tarjoajia kuten taloushallinnon ja markkinoinnin osaajia. On hyvä myös varmistaa, ettei joudu yhden suurasiakkaan loukkuun. Siksi verkostojen rakentaminen heti alussa on tärkeää, kehottaa Ahtiainen.

50 VUOTTA 29.1.2021

Marko Ahtiainen
Kotipaikka: Janakkala, Turenki
Työ: Toimitusjohtaja, Hämeen Uusyrityskeskus
Syntynyt: 29.1.1971
Uusioperhe: Vaimo ja hänen kaksi lastaan sekä tytär Nea
Vapaa-aika: Maanpuolustus, matkailu, mökkeily, kuntoliikunta ja luottamustehtävät