17.4.2020 klo 15:25
Uutinen

Millainen tukihakemus menee läpi? Kysyimme kahdelta yrittäjältä, toinen sai tuen ja toinen hylsyn

Kysyimme sekä ELY-keskuksesta myöntävän päätöksen saaneelta että kielteisen päätöksen saaneelta yrittäjältä heidän avustushakemustensa sisällöistä. Kaikki koronatukea hakeneet yritykset eivät valitettavasti tule tukea saamaan. Suomen Yrittäjät arvioi noin puolen yrityksistä hakevan tukia.

ELY-keskuksen kehittämisavustusta voidaan myöntää yritykselle, jossa työskentelee enintään viisi henkilöä hakemuksen jättämishetkellä. Yksinyrittäjät eivät kuitenkaan kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin. Yksinyrittäjät voivat hakea toimintatukea yrityksensä sijaintikunnasta. Vasta pieni osa hakeneista on saanut tukea, mutta ELY-keskukset ja Business Finland sekä kunnat tekevät pitkää päivää hakemusruuhkan käsittelyssä.

Taksiautoilija sai myönteisen päätöksen – Kuljettaa ns. koronasuojatuilla autoilla

Perinteinen yrittäjyyskin voi saada kehittämistukia. Taksiautoilija Simo Ekholm haki ELY-keskuksesta koronan vaikutusten vuoksi kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen kuun alussa ja päätös tuli 14. huhtikuuta. Hänellä on neljä työntekijää, joista kaksi on nyt lomautettuna. Simo Ekholm kuuluu perussairauden puolesta riskiryhmään, eikä itse aja tällä hetkellä taksia.

– Kuvasimme avustushakemuksessa aika niukasti kehittämiskohteitamme, joita ovat kauppakassipalveluiden tarjoaminen, markkinointi, lähettipalvelujen tarjoaminen, apteekkikuljetukset ja henkilöstön kouluttaminen. Kirjoitin lyhyesti suuntaviivoja kehittämiskohteista. Yrityksen nykytilassa kuvasimme muun muassa ajojen vähentyneen 80 prosenttia, kertoo Ekholm.

– Avustushakemus oli kohtuullisen sekava. Hakemukseen piti laittaa myös toteutunut liikevaihto ja taseen loppusumma tilikausilta 2018, 2019 sekä alkuvuodelta 2020 ja arviot kahden seuraavan tilikauden vastaavista luvuista sekä henkilöstön määrä ja palkkakulut.

Päätöksen mukaan tukirahaa ei voi käyttää koulutukseen. Ekholm oli kirjoittanut hakemukseen kuljettajien kouluttamisen, muun muassa ensiapukoulutukset. Ekholmin kolme autoa ovat niin sanotusti koronasuojattuja, eli kuljettajan ja matkustamon väliin on laitettu muovikalvo.

Ekholm kuuluu Taksi Helsingin välityspalvelun piiriin. Sieltä voi tilata myös koronasuojatun auton.

Ekholmin mukaan he putsaavat auton joka kyydin jälkeen puhdistussuihkeella. Yksi auto seisoo nyt tallissa toistaiseksi koronan takia.

– Meillä sattui olemaan vähän puskurirahaa, niin olen pystynyt maksamaan kuljettajille palkat. Toinen vaihtoehto olisi ollut lomauttaa kaikki.

Taksiautoilijan arvio kyytien piristymisestä on synkkä: kysyntä normalisoituu elo-syyskuussa.

Kehysliike Riihimäellä sai hylsyn

Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy:n yrittäjäpariskunta Marja ja Veijo Koivisto ovat toimineet alalla yrittäjinä pian 24 vuotta. Liike on ollut samassa liiketilassa 40 vuotta.

Koivistot saivat päätöksen 14. huhtikuuta ja päätöksen saaminen kesti kaksi viikkoa.

– ELY-keskus luokitteli hakemuksemme investointitueksi. Mietimme hakemusta tehdessämme, ettemme tarvitse suunnittelua, kun pääsisimme heti toimiin, jos joku avittaisi meitä. Haimme tukea kehittämiseen, ja olin eritellyt Facebook- ja nettisivujen kehittämisen sekä aurinkosuojapuolen automatiikan kehittämisen myymälään. Olimme eritelleet näihin summan ja palkkakustannukset osittain.

Lisäksi he kirjoittivat hakemukseen aikeistaan aloittaa luonnontuotemyyntiä.

– Olemme rautaisia ammattilaisia alallamme, emme tarvitse konsulttia, vaan rahallista tukea.

Firma on vakavarainen ja talous on terveellä pohjalla. Nyt Marja Koiviston mukaan yksi vaihtoehto heillä on lomauttaa hänet, koska hän työskentelee palkollisena.

– Ja mies ilmoittautuisi työttömäksi työnhakijaksi, mutta ei siinäkään ole järkeä.

– Tuntuu, että tämä ELY-haku on naurettava, tämä kehittämissysteemi on tyhmä. Osaamme kehittää itse, ja meidän pitäisi päästä tekemään, se on se suurin hassuus tässä, Koivisto harmittelee turhautuneena.

Yrittäjäjärjestö on arvioinut, että jos kriisi jatkuu vielä kuukausia, luvatut tukirahat eivät riitä.

Lue toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen tuore blogi.

Lue tästä: ELY-keskusten avustushakemuksissa on ruuhkaa, mutta reilu sata päätöstä on jo tehty – Hakija, mieti, mitä tukea haet!

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi