19.4.2021 klo 14:59
Uutinen

Ravintoloiden tiukat aukiolorajoitukset romuttavat kannattavuuden mahdollisuuden

Ravintolat saavat tänään aukaista ovensa myös Uudellamaalla. Tiukat rajoitukset ajavat monia ravintoloita pitämään ovensa kiinni edelleen. Lounasruokaa ulosmyyneistä ravintoloista monet avaavat asiakaspaikkoja.

Porvoolainen yrittäjä Kai Kallio toimii yrittäjänä kahdessa ravintolassa. Bistro Sinne toimii illallisravintolana ja Fabriikki lounasravintolana. Fabriikki hoitaa myös konserttien ja esitysten väliaikatarjoilut.

– Nyt Fabriikki on avattu lounasten osalta ja Sinne avautuu viikonloppuna lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Vappuna ollaan auki perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina ja sitten odotellaan uusia ohjeita, Kallio kertoo.

– Illallisravintoloilta vedetään matto alta. En saa toimintaa omissa laskelmissa kannattavaksi mitenkään. Haluamme kuitenkin olla auki. Meille on tullut joitain kyselyjä ja toisaalta olemme antaneet alkuvuodesta etuja, joita nyt voi tulla käyttämään, Kallio sanoo.

Yrittäjät peräänkuuluttaa rajoitusten oikeasuhtaisuutta ja ajantasaisuutta

– Elinkeinovapauden rajoitteet tulisi purkaa heti, kun ne eivät ole oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Nyt voimassa olevat rajoitustoimet eivät edelleenkään mahdollista kannattavaa liiketoimintaa muun muassa illallista tarjoileville ravintoloille eikä pubeille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa näistä yrittäjistä on pakotettu jatkamaan sulkutilaa, eikä pääse kutsumaan työntekijöitään työttömyyskortistosta töihin, Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska sanoo.

Kalliolta löytyy sekä ymmärrystä että huutia päättäjille.

– Tilanne on mikä se on. Ymmärrän varsin hyvin huolen koronaviruksen leviämisestä ja sen, että jotain sille piti tehdä, Kallio sanoo.

– Jos katsotaan, paljonko ruokaravintoloista on tartuntoja saanut alkunsa, rajaus koskea elinkeinovapauteen on ollut kohtuuton. Olen keskustellut monen kanssa asiasta. Moni miettii, että heittää hanskat tiskiin mutta paljon on myös taistelutahtoa, Kallio kertoo.

– Aika luova on saanut olla, että on voinut näinkin pitkälle tarpoa. Viime viikkoina Fabriikista olemme myyneet take away -lounasta ja Bistro Sinne on myynyt burgereita burgerivaunusta, Kallio kertoo.

– Taidetehtaalla odotetaan, että konsertit ja tapahtumapuoli käynnistyisivät. Uskotaan vahvasti siihen. Näyttää siltä, että menee syksyyn, Kallio sanoo.

Anniskelu päättyy kello 17 – AVI:n ohjeistus voimaan tänään

AVI:n ohjeistuksen mukaan Uudellamaalla maanantaista 19.4. alkaen ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa käytössä olla kolmasosa asiakaspaikoista. Anniskelun tulee päättyä kello 17 ja auki saa olla siitä tunnin eteenpäin.

Muissa ravintoloissa käytössä saa olla puolet asiakaspaikoista. Aukiolo saa jatkua kello 19 saakka, mutta anniskelun tulee päättyä kello 17.

Asiakkaat tulee ohjata pöytiin istumaan ja esimerkiksi tanssiminen on siten kielletty.

Katso AVI:n ajankohtainen ohjeistus täältä >>

Muita kiinnostavia aiheita