29.4.2020 klo 11:13
Uutinen

Rovaniemi tarjoaa yrityksille vuokra-alennusta, mutta se pitää maksaa takaisin: ”Todella nuiva suhtautuminen”

Rovaniemen kaupunki vetoaa huonoon taloustilanteeseen. Eri kaupunkien käytännöt vuokralaisten tilanteen helpottamisessa eroavat selvästi toisistaan.

Rovaniemen keskustassa lahjatavarayritystä pyörittävä Markku Valkama on vuokrannut tilat kaupungin 100-prosenttisesti omistamalta Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä. Hän maksaa vuokraa yli 3000 euroa kuukaudessa.

Koronakriisin aikana vuokrakulut ovat kasvaneet suhteessa tuloihin sen verran suuriksi, että Valkama on toivonut kaupungin tulevan vastaan vuokralaisiaan.

– Kaupunki antaa mahdollisuuden maksaa puolet huhti-kesäkuun vuokrista. Jäljelle jäänyt osuus pitää maksaa kuitenkin takaisin heinäkuun ja vuodenvaihteen välisenä aikana.

Kerroimme äskettäin tuoreen Yrittäjägallupin tuloksista koskien vuokrahelpotuksia. Valkama toivoisi, että vuokria alennettaisiin tai maksusta vapautettaisiin kokonaan pahimman kriisin ajaksi.

– Kassat ovat monella yrityksellä kuivat. Mitä tällainen vastaantulo auttaa, hän kysyy.

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:llä on noin 250 paikallista vuokralaista. Kaupungin omistama yritys vuokraa liikehuoneistoja, kiinteistöjä ja halleja.

– Suhtautuminen kaupungin puolelta on ollut hyvin nuiva. Kaupunginjohtaja on kertonut julkisesti, että tämän enempää ei tulla vuokrissa vastaan.

Valkama aikoo maksaa puolet vuokristaan kesäkuuhun asti, mutta ei ole suostunut allekirjoittamaan kaupungilta tullutta sopimusta, jossa sovitaan takaisinmaksun ehdoista.

– Olen ilmoittanut Markkinakiinteistöjen toimitusjohtajalle, että en hyväksy sitä, että vuokrissa ei tulla enempää vastaan. En usko, että se johtaa mihinkään. Yrityksemme on täysin riippuvainen matkailusta. Toivotaan, että kriisi helpottaa pian.

Syynä kaupungin heikko taloustilanne

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Saara Saari myöntää, että tällä hetkellä enempää joustoa vuokriin ei ole luvassa.

– Olemme noudattaneet tässä kaupunginhallituksen linjausta. Olemme olleet aktiivisesti yhteydessä vuokralaisiin ja selvittäneet heidän tilannettaan. Haluamme tottakai auttaa yrittäjiä pahimman kriisin yli.

Saaren mukaan niukkuuden taustalla on kaupungin heikko taloustilanne.

– Meillä kulut juoksevat samalla tavalla kun muillakin. Rovaniemen kaupungin talous on tällä hetkellä todella haastavassa tilanteessa. Jokainen euro on yhtä tärkeä kaikille.

Hän uskoo, että yrittäjät joutuvat sopeuttamaan omaa tilannettaan kriisin aikana.

– Olemme pyrkineet etsimään pienempiä tiloja niille, jotka haluavat leikata vuokrakulujaan. Tällaisia tapauksia on ollut joitakin. Mitään irtisanomisbuumia ei ole ollut.

Saaren mukaan on mahdollista, että osa yrityksistä ei pysty maksamaan nyt säästettyjä vuokria takaisin loppuvuonna, jos kriisi jatkuu.

– Silloin meidän täytyy arvioida tilannetta uudelleen.

Takaisinmaksu käytössä myös muualla

Rovaniemen ohella vuokrahelpotuksia vaaditaan maksettavaksi takaisin myös muissa kaupungeissa, esimerkiksi Savonlinnassa. Sekä helpotuksen kesto että maksuaika ovat kuitenkin selvästi pidempiä kuin Rovaniemellä.

Savonlinnan kaupunki myöntää vuokralaisilleen anomusten perusteella 3–6 kuukauden vuokrahelpotuksia koronavirusepidemian takia. Vuokra-alennukset on maksettava takaisin yhden tai kahden vuoden aikana ensi vuodesta alkaen.

– Yritysten tilanne on tietenkin haasteellinen, miten ne pystyvät vuokra-alennukset maksamaan takaisin. Teknisen lautakunnan päätös on nyt tämän tyyppinen. Se on helpotus tälle hetkelle. Katsotaan, mihin maailma menee ja kuinka pitkään tämä tilanne jatkuu, kiinteistöjohtaja Jukka Oikari sanoo Itä-Savo -lehdessä.

Kireämpi linja on käytössä muun muassa Espoossa. Espoon kaupunki on tarjonnut vuokralaisilleen mahdollisuutta anoa eräpäivän lykkäystä. Kaupunki voi siirtää yrityksiltä ja yhteisöiltä huhti-toukokuussa perittävien vuokrien eräpäivää enintään ensi elokuun loppuun.

Turun kaupunki suostuu vuokralaisen erillisestä pyynnöstä siirtämään vuokranmaksua kolmella kuukaudella. Siirretyille vuokrille laaditaan yksilöllinen maksuaikataulu takaisinmaksusopimuksineen ja annetaan enintään 24 kuukauden takaisinmaksuaika.

Vuokrajoustoja monissa kaupungeissa

Lappeenrannan kaupunki myöntää vuokranalennuksia tai muita -joustoja koronakriisin vuoksi vaikeuksiin joutuneille alle kymmenen työntekijän yrityksille.

Kaupungin vuokralainen voi hakea yritykselleen lisää maksuaikaa, vuokravapautusta tai molempia.

Helsingin kaupunki on myöntänyt yritysvuokralaisilleen vapautuksia vuokranmaksusta kolmeksi kuukaudeksi huhtikuun alusta kesäkuun loppuun. Vuokranmaksusta ovat automaattisesti vapautettuja ravintolat ja muut ruokapalvelut sekä muun muassa myymälät, musiikki- ja tapahtumatoiminta ja kampaamot.

Pienemmissäkin kaupungeissa on reagoitu yritysten ahdinkoon. Kouvolan Yritystilat oy ei peri huhti-toukokuun vuokria niiltä ravintolayrittäjiltä, jotka toimivat Kouvolan kaupungin omistamissa liikehuoneistoissa. Kouvolan kaupungin vuokraamien liike- ja toimistotilojen vuokrien maksuaikaa on pidennetty kolmella kuukaudella.

Tampere puolittaa vuokria

Tampereella on päätetty, että kaupungin omistamissa tiloissa toimivien yritysten vuokraa alennetaan tai vuokran maksusta annetaan määräaikainen vapautus. Joustot koskevat tiloja, jotka on suljettu hallituksen päätöksellä.

Kyseiset yritykset vapautetaan vuokranmaksusta 31. toukokuuta asti. Maaliskuulta ja huhtikuulta jo laskutettujen vuokrien osalta kaupunki lähettää automaattisesti hyvityslaskun.

Lisäksi Tampere myöntää 50 prosentin vuokranalennuksen niille yrityksille, joiden asiakasmäärä on vähentynyt merkittävästi.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi