24.6.2020 klo 11:28
Uutinen

Yrittäjä, ethän unohda hakea yritystukia – Vain 5 prosentissa kunnista on käytetty vähintään puolet myönnetystä avustuksesta

Vaikka yrittäjän liiketoiminta tai mahdollisuudet sen pyörittämiseen alkavat hiljalleen parantua, ei kannata unohtaa tukia, joita voi vielä hakea.

Yleinen kustannustuki tulee haettavaksi ennakkotietojen mukaan heinäkuun alussa. Rajoituksia liikkumisen, kokoontumisen ja asiakasmäärien suhteen on lievennetty. Ulkomaan liikennekin alkaa hiljalleen toimia.

Vaikka yrittäjän liiketoiminta tai mahdollisuudet sen pyörittämiseen alkavat hiljalleen parantua, ei kannata unohtaa tukia, joita voi vielä hakea.

Esimerkiksi yksinyrittäjille suunnattu, kuntien kautta haettava 2000 euron tuki on haettavissa syyskuun loppuun. Ehtona on, että liikevaihto on koronasta johtuen laskenut vähintään 30 prosenttia. Kuntatukea saa hakea syyskuun loppuun. Tähän mennessä tukea on hakenut 28 000 yrittäjää, joista käsiteltyjä on 26 000 ja hyväksyttyjä 22 000.

Kuntaliiton kunnille tekemän kyselyn perusteella yksinyrittäjien tukeen varatusta avustuksesta on tähän mennessä myönnetty neljännes.

– Kuntiin tulleiden hakemusten määrä on loppukevään kuluessa vähentynyt. Vain viidessä prosentissa kunnista on käytetty vähintään puolet ministeriön myöntämästä avustuksesta, Alueet ja yhdyskunnat -yksikön johtaja Jarkko Huovinen kertoo.

Yrittäjä voi hakea myös työmarkkinatukea, jolle tuli juuri jatkoaikaa.

Lue lisää Yrittäjien työmarkkinatuelle jatkoa – Myös lomautusten ja yt-neuvottelujen joustot jatkuvat vuoden loppuun

Koronakriisin alkuvaiheessa ensimmäinen valtion ojennus yrittäjien suuntaan oli Finnveran takaamat lainat. Yrittäjät eivät olleet innokkaita lainan ottamiseen epävarmassa tilanteessa.

Finnveran lainatakauksia on myönnetty 713,5 miljoonaa euroa.

Business Finland ja ELY-keskus jatkavat normaaleja hankkeitaan

Valtio jatkoi tukien kehittämistä valjastamalla Business Finlandin ja ELY-keskuksen selvitys- ja kehittämistukien jakajiksi. Kesäkuun alussa nämä tahot palasivat perustehtäviinsä, eli näitä tukimuotoja ei voi enää hakea.

Business Finalndin ja ELY-keskuksen tukia haki 62626 yritystä ja haettu tukimäärä euroissa oli 2593 miljoonaa euroa. Tukia myönnettiin yhteensä 849 miljoonaa euroa.

Eniten tukia haki ja sai kaupan alan, rakennusalan sekä matkailu- ja ravintola-alan yritykset.

– On hyvä muistaa, että Business Finland ja Ely jatkavat normaaleja kehittämishankkeitaan, eli yritykset voivat jatkossakin hakea näistä kanavista kehittämistukia. Enää ne eivät vain ole koronasidonnaisia, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen muistuttaa.

Business Finland kertoi kesäkuun puolessa välissä suuremmille yrityksille suunnatusta tuotekehitys- ja innovaatiolainarahoituksesta, jota voi hakea, vaikka olisi hakenut koronakriisiin tarkoitettua kehittämisrahaa.

Lue lisää Business Finlandilta uusi lainarahoitusmalli, jota voi hakea vuoden loppuun – Mahdollinen myös kehittämisrahoituksen rinnalla

Nettomäärä yrittäjälle positiivinen

Ravintola-alan yrittäjille on tarjolla kaksiosaista tukipakettia, joka sisältää työllistämistuen ja hyvityksen toiminnan rajoittamisesta. Hakemus tuen saamiseksi on tehtävä lokakuun loppuun mennessä.

Kesäkuun puoliväliin mennessä toiminnan rajoittamishyvitystä on hakenut ravintolayrittäjää ja työllistämistukea 843 yritystä.

Lue lisää Ravintolatuki julkistettiin: Nyt tarvitaan tietoa, miten ravintoloita päästään avaamaan – ”Ravintolassa on aika harvat pöydät vielä kesäkuussa”

– Tulevaa kustannustukea kannattaa ehdottomasti hakea, jos yrityksen tilanne sitä vaatii. Kustannustuesta pääsääntöisesti vähennetään osa aikaisemmin saaduista muista tuista, mutta nettomääräisesti tilanne tulee yrittäjän kannalta aina olemaan positiivinen, Kuismanen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi