Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Noormarkun Yrittäjien Vuoden Yrittäjä 2017 on Outi Koskinen TOP Liikenne

Noormarkun markkinoilla jaettiin Vuoden Yrittäjä 2017-palkinto.

NOORMARKKU Jos Outi Koskisennuoruuden haaveet olisivat toteutuneet, hän olisi saattanut yhtä lailla olla pokkaamassa Noormarkun Yrittäjien jakamaa Vuoden yrittäjä 2017 -palkintoa Noormarkun markkinoilla lauantaina. Sen sijaan että on liikennöitsijä, hän olisi kuitenkin ollut kauneusalan yrittäjä.

–Valmistuin kosmetologiksi ja tein sen alan töitä jonkin aikaa. Olen ollut myös myyjänä vaateliikkeissä. Taksialaan sain jo silloin kosketuksen mieheni taksiyrityksen kautta. Hankin itsekin taksinkuljettajan ajoluvan. Oman liikennöintiyritys syntyi 20 vuotta sitten, Outi Koskinen kertoo.

Outi Koskinen pyörittää TOP Liikennettä nyt yhteisvoimin miehensä Toivo Pirhosen ja poikansa Lauri Pirhosenkanssa. Vierasta työvoimaa on tällä hetkellä kymmenisen henkeä. 

TOP-Liikenne Oy on kasvanut vuosien mittaan niin, että ajossa on yhden henkilöautotaksin lisäksi kolme isoa bussia ja toistakymmentä erikokoista pikkubussia. 

–Kun ajamme pääasiassa koulukyytejä, riippuu yrityksen koko aina siitä, mitä reittejä saamme ajettavaksi. Reitit kilpailutetaan 2–3 vuoden välein, Outi Koskinen sanoo.

Vaikka yrittäjä, varsinkin sellainen, joka työllistää myös muita, joutuu välillä viettämään unettomia öitä vastuun painaessa, on Outi Koskinen tyytyväinen yrittäjyyteen. 

–On oma vapaus päättää asioista, ja kun tykkää ajaa, niin mikäs tässä. Jos jotain saisi pyytää, niin teiden kuntoon pitäisi puuttua. Ne ovat päässeet viime vuosina luvattoman huonoon kuntoon.

Outi Koskinen ajaa pääasiassa henkilöautotaksia, mutta välillä on ohjelmassa ryhmien viikonloppureissuja isommalla autolla. 

–Hauskan porukan kuljettajana yrittäjä pääsee itsekin kuin lomareissulle: näkee maisemia, vieraillaan kiinnostavissa kohteissa, syödään hyvin ja shoppaillaankin. 

Yrittäjyys on muuttunut parissakymmenessä vuodessa.

–Lakeja ja säädöksiä on tullut koko ajan lisää ja arvonlisävero lisäsi paperityötä.

Entä miten yrittäjä itse on muuttunut parissa vuosikymmenessä?

–Olen kasvanut pitkäpinnaisemmaksi, Outi Koskinen toteaa.

Hän myös sitoutunut työhönsä vahvasti, varsinkin monien iäkkäiden asiakkaiden kohdalla.

–Tulee hoidettua asioita aika laajasti. Eikä voi kieltää, kun tuttu asiakas on kyytiä vailla, vaikka itse olisi matkalla mökille. Olen kääntynyt sieltä takaisin töihin. Toisaalta juuri tyytyväiset asiakkaat ovat iso palkinto.

Myös paikallisten naisyrittäjien yhteisöstä saa tukea omalle jaksamiselle.

Periytyvääkin yrittäjyys näyttää olevan. Outi Koskinen on pomarkkulaisen autoilijan tytär. Neljä veljeä toimii yrittäjänä samalla alalla. 

Outin pojista Antti on taksiyrittäjä ja Lauri on ottamassa vastuun TOP Liikenteestä parin kolmen vuoden kuluessa. Tytär Oona on kampaamoyrittäjä. Outi Koskinen aikoo kuitenkin osata myös irrottaa yrittäjyydestä. Viimeistään eläkevuosina hän haaveilee rauhallisista hetkistä mökkilaiturilla koira kainalossa, säännöllisistä uimahallikäynneistä ja kosmetologin työstä, ihan omaksi huviksi.