Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Uudenmaan Yrittäjien yrittäjyyskasvatusstipendin saivat äiti ja kuntatoimijat

Uudenmaan Yrittäjien Yrittäjyyskasvatusrahaston stipendin saivat tänä vuonna Nurmijärven elinkeinokoordinaattori Pekka Vuorenranta ja opetustoimen koordinaattori Kristiina Pirnes yhdessä sekä pukkilalainen äiti ja yrittäjä Taija Martikainen.

Nurmijärven kunnan yrittäjyyskasvatus etenee tällä hetkellä vauhdikkaasti. Peruskoulun uuden  opetussuunnitelman työelämälähtöisyys ja laaja-alainen osaamiskokonaisuus L6, työelämätaidot ja yrittäjyys, on päätetty toteuttaa sen hengen mukaisesti yhteistyössä työelämän ja varsinkin yrittäjien kanssa. Tästä on kunnan puolelta kiittäminen tehoparivaljakkoa Kristiina Pirnes ja Pekka Vuorenranta.

Pirnes ja Vuorenranta ovat tinkimättömällä uskolla yrittäjyyskasvatuksen voimaan tehneet merkittävää työtä kunnassa. Pekka Vuorenranta on toiminut yrittäjyyskasvatustyöryhmän kokoonkutsujana ja toiminnan koordinoijana koko kunnan alueella. Kun yrittäjäjärjestöt ehdottivat hänelle keväällä 2016 tiiviimpää yhteistyötä uuden opetussuunnitelman hengen toteuttamiseksi, oli Vuorenranta innokkaasti mukana. Hän kommentoi, ettei pysty kuvittelemaan aidon työelämälähtöisyyden toteuttamista ilman yrittäjien panosta.

Kristiina Pirnes on sitoutunut toimija yrittäjäjärjestöjen ja opetustoimen rajapinnassa. Hän välittää tietoa aktiivisesti, tarvittaessa muistuttaa toimijoita ja tulkkaa kahden erilaisen maailman yhdistäjänä. Tällä tavoin hän tasoittaa ja raivaa tietä paremmalle ja hedelmällisemmälle kunnan ja yrittäjäjärjestöjen yhteistyölle yrittäjyyskasvatuksessa.

Kruununjalokivenä voitaneen pitää yhteistyön tuloksena syntynyttä 9-luokkalaisille järjestettävää yrittäjyyskasvatuksen 12h-leiriä, jonka suunnitteluun Kristiina ja Pekka ovat saaneet innostettua lähes kaikkien nurmijärveläisten yläkoulujen ja lukioiden rehtorit, opot ja yrittäjyyskasvatus-vastuulliset opettajat. Leirin h-hetki koittaa tammikuussa 2018, kun Rajamäellä sijaitsevan Seitsemän veljeksen koulun yhdeksäsluokkalaiset pääsevät pilotoimaan jatkossa kaikille Nurmijärven yhdeksäsluokkalaisille tarkoitetun tapahtuman.

Taija Martikainen tukee nuorta yrittäjää

Taija Martikainen on pukkilalainen yrittäjä, kouluttaja, yhdistysaktiivi ja äiti. Arvi Martikaisen eli Koru-Arvin äiti tukee nyt 12-vuotiasta poikaansa, joka pisti yrityksen pystyyn saadakseen rahat omaan hevoseen. Hevonen on nyt hankittu ja yritystoiminta jatkuu.

Koska Arvi on ala-koululainen, tarvitaan yritystoiminnassa aikuisen tukea ja panosta tapahtumiin kuljettamisessa, kirjanpidossa sekä some-maailmassa. FB-postaukset kulkevat ensin äidin seulan läpi, varmuuden vuoksi. 

Tärkeintä on kuitenkin ollut antaa innokkaalle lapselle vapaus tehdä. Kun hevosen hankinta tuli aikanaan puheeksi, Taija heitti Arvin mukaan ensin puolivitsillä, että hanki itse rahat. Kun Arvi tarttui täkyyn, Taijan tuki säilyi.

Martikaisilla suhtautuminen rahaan on arkista ja avointa. Viikkorahaa ei makseta, vaan rahan eteen pitää tehdä jotain. Osa kotitöistä kuuluu kaikille yhteisiin kotihommiin ja osasta voi saada vähän omaa rahaa. Arvin vanavedessä pikkusiskokin on herättelemässä omaa pikkubisnestään.

Taija Martikainen on mukana yrittäjyyskasvatuskuvioissa myös Pukkilan Yrittäjien kautta. Hän on ollut mukana järjestämässä vuosittaisia ope-yrittäjä -aamukahveja sekä Yrittäjän päivää, missä paikalliset yritykset vietiin kouluun. Näin lapset pääsivät käytännössä kokeilemaan mm. lukkosepän, putkiasentajan ja kielenkääntäjän tehtäviä.

- Olemme myös olleet vähän koko yrittäjäyhdistys asiakkaana kunnan Pikkuyrittäjille, Taija kertoo.

Uudenmaan Yrittäjät palkitsee vuosittain 1-3- henkilöä tai tahoa merkittävästä toiminnasta yrittäjyyskasvatuksen eteen. Aiempina vuosina on palkittu opettajia, rehtori, yrittäjyyskasvatuksen tutkija ja kuntatoimijoita.

Uudenmaan Yrittäjät on Suomen Yrittäjien kolmanneksi suurin aluejärjestö, joka toimii Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Siihen kuuluu yhteensä 28 paikallisyhdistystä ja niiden kautta yli 8000 yrittäjää.

 

Lisätietoja:

Pekka Vuorenranta, p. 040 317 2019,

Kristiina Pirnes, p. 040 317 4562,

Taija Martikainen, p. 040 720 2141,

Petri Graeffe, Uudenmaan Yrittäjät, , p. 040 547 3388