Etsi

Yrittäjyys

Yrittäjän kasvot - Pasi Sallinen, Karkkilan Painopalvelu Oy

Karkkilan Painopalvelu tekee pääsääntöisesti digitaalisia painotuotteita, sillä nykyään tilausmäärät ovat pieniä ja aikataulut tiukkoja. Yrityksille ja yksityisille painetaan esimerkiksi esitteitä, käyntikortteja, lomakkeita ja etikettejä.

Painopalvelu siirtyi isältä pojalle

Pasi Sallisesta tuli yrittäjä 28-vuotiaana, kun hän tuli mukaan isänsä perustamaan Karkkilan Painopalveluun. Vaikka diplomi-insinöörille oli tarjolla monia muitakin työpaikkoja, perheyrityksen jatkaminen oli selvää.
– Olemme aina tehneet yhdessä hommia. Tämän raaputtaminen pois pinnasta on vaikeaa, Pasi kuvailee.

Pasista piti tulla urheilija, mutta loukkaantumisten jälkeen ammattimainen urheilu ei enää ollut mahdollista. Hän teki opintonsa loppuun ja valmistui diplomi-insinööriksi. Vuonna 2008 hän tuli Karkkilan Painopalveluun, jonka hänen isänsä oli perustanut vuonna 1990. Apupoikana hän toki oli ollut yrityksessä sen alusta alkaen. Pasi sanoo, että yrittäminen oli verissä.

Sukupolvenvaihdos oli edessä vuonna 2016.
– Mietimme sitä ja pyysimme ohjeita kirjanpitäjältä ja Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keukesta. Neuvojen ansiosta sukupolvenvaihdos meni painottomasti. Isä on edelleen mukana tuotannon puolella ja hoitaa laskutusta. Pienessä yrityksessä moni tekee monenlaisia töitä, Pasi kertoo.

Painotalon on uudistuttava

Karkkilan Painopalvelu tekee pääsääntöisesti digitaalisia painotuotteita, sillä nykyään tilausmäärät ovat pieniä ja aikataulut tiukkoja. Yrityksille ja yksityisille painetaan esimerkiksi esitteitä, käyntikortteja, lomakkeita ja etikettejä. Vuonna 2017 Karkkilan Painopalvelu osti naapurikunnassa sijaitsevan Oasis Median liiketoiminnan, ja nyt Nummelassa tulostetaan suurkuvaa: julisteita, rolluppeja, pressuja, kylttejä ja rakennuspiirustuksia.

– Olin tehnyt Oasis Median omistajan kanssa paljon yhteistyötä ja olimme vitsailleet yrityskaupoista. Huulenheitto muuttui totiseksi, ja pääsimme yhteisymmärrykseen kaupoista. Ratkaisu oli hyvä meille molemmille.

Karkkilan Painopalvelu tarjoaa painotöiden ohella myös graafista suunnittelua. Pasin mukaan asiakkaat ovat tykänneet siitä, että voivat tulla istumaan ulkoasusuunnittelijan viereen. Heidän ei tarvitse lähteä kauas, ja valmista tulee nopeasti. Painopalvelussa aineistot myös säilyvät mahdollista tulevaa käyttöä varten.

Painoalan tulevaisuus on äärimmäisen haastava, sillä media-alustoja ja viestintäkanavia on tullut valtavasti, ja painotuotteen pitää todistaa voimansa koko ajan.
– En istuisi tässä, ellen uskoisi, että painamiselle ja suunnittelulle on kysyntää jatkossakin, Pasi sanoo. Ratkaisuna haasteisiin hän näkee osaamisen kehittämisen ja jatkuvan uudistumisen.

Pitää muistaa myös levätä

– Olen yrittäjä, vaikka en koe olevani yrittäjä. Olen joukkuepelaaja, mutta haluan tehdä asioita omalla tavallani. Tykkään vaihtelusta ja samalla haluan pitää kiinni omasta lokerosta, Pasi pohtii. Hän sanoo, ettei koskaan ole ollut aamua, jolloin ei hän haluaisi lähteä liikkeelle. Pasin mukaan on kiva tulla töihin, oppimaan joka päivä jotain uutta. Jokaisella on oma polkunsa, mutta hän ei vaihtaisi omaansa.

– Välillä on ollut raskastakin, mutta emme ole jääneet makaamaan paikoilleen, vaan keskittyneet löytämään ongelmaan ratkaisun. Isä on ollut iso tuki, ja jaamme paljon. Muutenkin olen puhunut asioista avoimesti ja oma perhe on kuunnellut, Pasi kertoo.

– En halua, että kaikki aika menee yrityksen pyörittämiseen, joten yritän tehdä hommat täällä tehokkaasti. Omaa ajankäyttöäänkin voi kehittää ja koittaa tehdä asiat järkevämmin. Pitää muistaa myös levätä, jotta jaksaa tehdä töitä, Pasi painottaa.

Karkkilan Painopalvelu Oy
Pasi Sallinen
Yrittäjäntie 53
03600 Karkkila
(09) 225 9300

www.painopalvelu.fi

Teksti:
Anni Laitinen
www.konttuuri.fi
2018