17.11.2018 klo 22:04
Uutinen

Pertti Reinikaiselle Uudenmaan Yrittäjien Elämäntyöpalkinto

Pertti Reinikaisen 50-vuotinen yrittäjän ura Hyvinkään Betonissa on vuosikymmenten aikana sisältänyt poikkeuksellisen kovia ylä- ja alamäkiä. Niukkuuden tuoma pakko kehittää teki Hyvinkään Betonista 1990-luvulla uranuurtajan ja toi tullessaan menestyksen.

Jotta Hyvinkään Betoni on voinut toimia 72 vuotta, on sen pitänyt syntyä useasti uudelleen. Pertti Reinikainen (s. 1944) otti yrityksen johdettavakseen nuorena. Hän osoittautui paitsi urheaksi, myös innovatiiviseksi yrittäjäksi. Rakennusalan nopeissa muutoksissa Pertti Reinikainen joutui kehittymään ja kehittämään tuotteitaan rajusti.

Monet Pertin vetämät innovaatiot osoittautuivat menestyksiksi. Paitsi että ne olivat toimivia, oli niissä otettu huomioon tarkoin säädökset. Näin yrityksestä tuli alansa edelläkävijä. Pertille tärkeää on aina ollut paneutuminen, sekä laadukas ja huolellinen työ, Hyvinkään Yrittäjien ehdotuksessa Elämäntyöpalkinnon saajaksi kerrotaan.

Yrityksessä tärkeä rooli on ollut myös vaimolla Eevalla (s. 1946), joka on hoitanut yrityksen taloushallinnon.

Yritys on onnistuneesti siirretty kolmannen polven vetovastuulle, ja neljäskin on jo töissä, vaikka Pertti ja Eeva Reinikainen työskentelevät edelleen. Yritys työllistää tällä hetkellä vajaa 20 henkilöä ja sen liikevaihto kasvoi edellisellä tilikaudella yli 2,5 miljoonaa euroa, 5,7 miljoonaan euroon.

Kattotiilistä kaikki lähti

Siirtokarjalaisina Hyvinkäälle tulleet Toivo ja Rauha Reinikainen perustivat vuonna 1946 Kattopeite Oy:n joka alkoi valmistaa betonisia kattotiiliä. Samana vuonna syntyi Pertti –poika. Myöhemmin 1950-luvun alussa tuotevalikoimaan tulivat ensin kaapelikourut ja hieman myöhemmin betoniset viemäriputket ja kaivonrenkaat.

Yrityksen nimi muutettiin 1960-luvun alussa Hyvinkään Betoni Oy:ksi ja yritys alkoi valmistaa valmisbetonia yhtenä ensimmäisistä yrityksistä Suomessa. Kun valmisbetoni sai entistä enemmän jalansijaa työmaalla sekoitettavalta betonilta, yritys alkoi keskittyä valmisbetoniin erityisesti rakentamisen vilkkaina vuosina 1970-luvun alussa. Betonituotteiden valmistus jäi vähemmälle huomiolle, ja yritys luopui vähitellen näiden tuotteiden valmistuksesta.

Yllättäen yrityksen johtoon ja tehostamaan toimintaa

Yrityksen perustaja Toivo Reinikainen menehtyi yllättäen vuonna 1971, jolloin silloin 26-vuotias Pertti Reinikainen ja vaimo Eeva ottivat yrityksestä vastuun. Pertti oli aloittanut yrityksen palveluksessa 1965 ja Eeva 1968. Hän hoiti kirjanpitoa, palkanmaksun ja muita raha-asioita.

Uusi yritysjohto tarttui innolla heti tuotannon tarkastamiseen. Yritys päätti keskittyä suurelta osin valmisbetonin tuotantoon. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi hankittiin uutta ajanmukaista konekantaa, jotta kapasiteettia saatiin kasvatettua. Uudet investoinnit nostivat aiemmin 30 kuution päivätuotannon 50 kuutioon tunnissa.

Reinikaiset kehittivät yritystä tarmokkaasti ja hankkivat yritykseen uutta kuljetuskalustoa, jolla parannettiin asiakaspalvelua, kun autot kuljettivat työmaille suurempia eriä kerralla. Vuonna 1976 yhtiö rakennutti viereiselle kymmenen vuotta aiemmin hankitulle tontille autotalli- ja toimistorakennuksen.

Suhdannevaihteluita ja tarmokasta uudistamista

Vuodesta 1980 alkoi rakennustuotannon alamäki, mikä näkyi myös yrityksen betonin myyntiluvuissa ja kannattavuudessa. Vuona 1982 oli jälleen aika harkita uusia tuotteita. Yritys käynnisti Sveitsissä keksittyjen pengerelementtien valmistuksen lisenssillä Suomessa. Asiakkaana oli valtio ja kunnat. Vuonna 1983 ostettiin ensimmäiset sekoitussäiliöautot. Seuraavana vuonna alkoi rakentamisen korkeasuhdanne, joka jatkui aina vuosikymmenen loppuun asti.

Kun 1980-luvun puolessa välissä valtatie 3 muutettiin moottoritieksi Hyvinkään kohdalla, syntyi tarvetta uudelle tekniikalle. Betonin valmistuksessa siirryttiin prosessiohjaukseen, mikä tarkoitti tietotekniikan hyväksikäyttöä tuotannon ohjauksessa. Vuonna 1984 yritys hyväksyttiin Ympäristöministeriön valvoman Betonin Laadun Tarkastusyhdistyksen jäseneksi.

Lisää hankintoja ja yrityksen uudistamista seurasi. Yritykseen hankittiin kaksi betonipumppuautoa valutöiden helpottamiseksi. Toimisto tietokoneellistettiin. Vuonna 1988 rakennettiin uusi ajanmukainen kiviainesvarasto, johon tuli ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä. Samalla uusittiin myös sementti- ja tuhkasiilojen ilmasuodatinjärjestelmät vastaamaan sen hetken ja huomisen vaatimuksia.

Arvorakennusten arvoisia innovaatioita

1990-luvun alun lama merkitsi suuria vaikeuksia rakennusalan yrityksille. Valmisbetonin kysyntä romahti ja yrityksen piti kehittää korvaavia tuotteita ja palveluja. Pertti Reinikainen päätti keskittyä korjausrakentamiseen.

Korjausrakentamiseen kehitettiin Pertti Reinikaisen johdolla kalkkilaasteja ja -maaleja, joita räätälöitiin asiakkaiden toivomusten mukaan. Rappauksessa tarvittavien märkälaastien valmistus aloitettiin keväällä 1993, ja pian alettiin valmistamaan ns. perinteisestä miilupoltetusta hautakalkista tehtyjä erilaisia laasteja. Yritys kehitti itse tuotantoon tarvittavat laitteistot, joille Hyvinkään Betoni Oy haki myös patentit.

Uuden, hyvän tuotesortimentin ansiosta tiivis ja hyvä yhteistyö suunnittelijoiden, arkkitehtien ja museoviraston kanssa on tuottanut hyvän hedelmän. Tänä päivänä moni arvorakennus, kuten Tallinnan Suomen suurlähetystö ja parlamenttitalo, Helsingissä Presidentin linna ja Suurkirkko, sekä Suomen linnan kirkko, on rapattu Hyvinkään Betoni Oy:n tuotteilla.

Pertti Reinikaisen ja Eeva Reinikaisen elämäntyö jatkuu omassa perheessä

Vuonna 2014 Pertti ja Eeva Reinikaisen pojasta Petri Reinikaisesta tuli yhtiön toimitusjohtaja sukupolven vaihdoksen myötä. Hän oli silloin työskennellyt yrityksessä jo kolmekymmentä vuotta. Neljäs sukupolvi on myös kasvamassa yrityksessä, sillä Petrin lapset Petra (21), joka on laborantti ja Patrik (23) ovat olleet jo vuosia yrityksen palveluksessa.

Tänä päivänä Hyvinkään Betonin päätuotteita ovat valmisbetoni ja kalkkipohjaiset julkisivutuotteet. Tuotteet toimitetaan asiakkaalle omalla kalustolla ja betonin siirtoon työmaalla tarjotaan betonin pumppauspalvelua.

– Tänä ja ensi vuonna toimitamme betonia Hyvinkään sairaalan työmaalle, joka on yksi yrityksen historian suurimmista betonin toimituksista. Yhtä suuri toimitus meille oli aikanaan vuonna 1986 Sampotalon rakennusprojekti, Petri Reinikainen kertoo.

Yhdistystoiminnasta yhteenkuuluvuutta

Pertti Reinikainen liittyi silloiseen Hyvinkään liikemiesyhdistykseen jo 1970-luvun alussa ja siitä lähtien Pertti ja Eeva ovat olleet Hyvinkään Yrittäjien aktiivisia jäseniä. Eeva toimi myös Hyvinkään Yrittäjien hallituksessa yli kymmenen vuotta 80-90 luvuilla. Naisjaoston jäsen hän on ollut sen perustamisesta lähtien vuonna 1979, ja naisjaoston puheenjohtaja vuosina 1995-1997.

– Hyvinkään Yrittäjien myötä olemme saaneet kokea yhteenkuuluvuutta muiden yrittäjien kanssa ja mukanaolo on ollut antoisaa, kun olemme itsekin aktiivisia, Pertti ja Eeva kertovat.

Hyvinkään Vuoden yrittäjinä Reinikaiset palkittiin 1992. Pertti on ollut Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen yli 25 vuotta ja Valmisbetonivaliokunnan jäsen yli 20 vuotta.