Etsi

Emergency banner

Vaalit

Kasva Suomi -kiertue kokosi yrittäjätaustaiset kansanedustajaehdokkaat

Uudellamaalla keskiviikkona vieraillut Kasva Suomi -kiertue toi yhteen etenkin yrittäjyystaustaisia kansanedustajaehdokkaita ja yrittäjiä. Kiertuepäivän aikana tavattiin kuudella paikkakunnalla 25 eduskuntavaaliehdokasta, jotka edustivat yhdeksää eri puoluetta.

Puolueista oli päivän aikana edustettuina Feministinen puolue, Keskusta, Kokoomus, Liberaalipuolue, Liike Nyt, Perussuomalaiset, RKP, SDP ja Vihreät.

- Yrittäjät haluavat, että tulevilla kansanedustajilla on hyvä ymmärrys yrittämisestä ja taloudesta. Yrittäjät luovat Suomeen hyvinvointia ja siksi yrittämisen edellytysten edistämisen pitäisi olla kaikkien edustajien agendalla, Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto sanoo.

Loviisasta Porvoon, Tuusulan, Nurmijärven ja Vihdoin kautta Inkooseen edenneen kiertuepäivän aikana keskusteltiin muun muassa byrokratian määrästä, paikallisen sopimisen tärkeydestä, ammatillisesta koulutuksesta ja yrittäjien hyvinvoinnista.

Kiertueen aikana keskusteluissa oli yksi teema ylitse muiden. Paikallinen sopiminen on yrittäjille ratkaisevan tärkeää. Kiertueen aikana kuultiin monesta suusta, kuinka monet yrittäjistä voisivat yritysjohdon ja henkilökuntansa puolesta sopia erityisesti työajoista keskenään - ja faktisesti näin tekevätkin. Juridisesti tilanne voi kuitenkin olla mutkikas. Nykyisestä järjestelmästä on muodostunut monimutkainen ja rajoittava himmeli, joka syö turhaan voimavaroja sielläkin, missä hyvin pärjättäisiin ilmankin. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kyseli yrittäjien kokemuksia paikallisesta sopimisesta ja valotti siihen liittyvää tilannetta.

Kasva Suomi -kiertueella Loviisan Ankkurituulessa keskusteltiin Mari Ståhlsin alustamana yksinyrittäjien arjesta iloineen ja haasteineen. Yksinyrittäjyyden faktat olivat hyvin ehdokkaiden tiedossa: yksinyrittäjien määrä on suuri ja tulotaso vaihteleva. Hyvinvointiin satsaamista pidettiin tärkeänä.

Porvoon torilla kohdattiin ihmisiä ja jaettiin paikallisen leipomon leipiä teemalla "yrittäjä tuo leivän pöytään". Matka jatkui Tuusulaan, missä kuultiin Konditoria ph7:n yrittäjä Toni Rantalaa muun muassa työntekijöiden saatavuudesta ja koulutusjärjestelmän toimivuudesta. Nykyisen järjestelmän koulutussopimus- ja oppisopimusmallit ovat hänen mielestään sinällään hyvät, parannettavaa on opettajien yhteydenpidossa yrityksiin.

Nurmijärven Neste Myllykukon yrittäjäkahveilla ehdokkaat tapasivat Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen, jolle he pääsivät välittämään keskeiset yrittämiseen liittyvät kehityskohteet ja vaaliteemansa minuutin mittaisissa pitcheissä.

Vihdin Kuumasinkitys Oy:n yrittäjä Leevi Pursiainen ja toimitusjohtaja Risto Sirviö pääsivät Mikael Pentikäisen haastateltavaksi ja samalla kertomaan ehdokasjoukolle teollisuusyrityksen perustamisesta ja ensimmäisen vuoden toiminnasta. Tunnissa ehdittiin käydä läpi teollisuusinvestoinnin rahoitusasiaa, lupa- ja rakennusvaihetta, työntekijöiden löytämistä ja kouluttamista ja verotusasioita.

Kasva Suomi -kiertue päättyi Inkooseen. Inkoon Yrittäjät istuttivat päivän päätteeksi ehdokkaat tenttipenkkiin, jossa keskityttiin julkisiin hankintoihin.