Etsi

Yrittäjyys

Avoimen ilmapiirin rouva

Vuoden Kauppias, Vuoden mäntsäläläinen – K-kauppias Suvi Pirkolalle on satanut lyhyen ajan sisällä arvostuksen osoituksia, jotka kertovat siitä, että hänestä pidetään.

Mitään salaisuutta menestykseen ei ole, on vain avoimuutta ja suorasukaista rehellisyyttä. Hän on mitä on, kunnioittaa muita ja ottaa asiat esille kainostelematta. Ja herää aamulla neljältä töihin.

– Asiakkaat ovat tärkeitä, mutta työntekijät helvetinpaljon tärkeämpiä. En palkkaa osaajia, vaan hyviä tyyppejä, joiden kanssa on kiva tehdä duunia. Nämä kaupan työt kyllä oppii jokainen, Suvi Pirkola toteaa.

Kauppaan onkin tullut työnhakijoita, jotka ovat todenneet, että "teillä on siellä niin kivaa, että haluan minäkin tulla mukaan".

– Vuoden Kauppiaan tittelin toi liikeidea, jonka olen osannut johtaa henkilökunnalle, saada heidät toteuttamaan sitä. Keräsimme jokaiselta työntekijältä heidän itsensä määrittelemät arvot meidän yrityksellemme ja sitten olemme yhdessä avanneet ne, että mitä ne tarkoittavat. Meillä on samat, yhteiset arvot.

Kuulostaa kuin suoraan johtamisen oppikirjasta.

– Hyvä henkilökunta syntyy, kun työntekijöille antaa valtaa ja vastuuta samassa suhteessa, ja luottaa. Ennen kaikkea arvostaa ihmisenä ymmärtäen kaikkien erilaisuuden. Hankalat asiat pitää ottaa heti käsittelyyn. Pitää kuunnella asia, miksi on kokenut näin, antaa kertoa itse tilanteen, miksi näin on käynyt. Joka kerta kun on konfliktitilanne, etsin syyn, missä olen epäonnistunut johtajana, jotta osaisin toimia erilailla ja estää uuden konfliktin syntymisen. Jos ongelma toistuu, voi vain syyttää itseään.

Hihat palavat, jos joku ei toimi ohjeiden ja sovittujen sääntöjen mukaan.

– Ilmapiirin tulee olla avoin ja asioista pitää puhua heti. Jos näen, että työntekijälle tulee paha mieli siitä mitä sanon, sanon heti, että kyse on vain asiasta, ei henkilökohtaisuudesta, Suvi Pirkola toteaa.

Vuoden mäntsäläiseksi Suvi valittiin oman näkemyksensä mukaan sen takia, että hän on oma itsensä, rakastaa työtänsä ja haluaa kehittää aluetta, jolla toimii ja asuu. Avattuaan liikkeen hän piti heti Asiakasraadin, jolla selvitti, mitä asiakkaat ajattelevat. Lisäksi hän on mukana yrittäjäkasvatuksessa ja nuorkauppakamaritoiminnassa.

 

Naiset naisia, miehet miehiä

Suvi toteaa olevansa sovinisti, mikä tarkoittaa sitä, että miehet ovat miehiä ja naiset naisia. Kummallakin on keskimäärin omat sukupuoleen perustuvat ominaisuutensa.

– Palvelualoilla pitäisi olla enemmän miehiä. Jos on pelkkiä naisia, menee miettimiseksi ja selän takana puhumiseksi. Miehet ei juoruile samalla lailla, jolloin ei synny niin paljoa väärinkäsityksiä, vaan asiat selvitetään kerralla. Jokaisella työpaikalla pitäisi olla vähintään yksi mies, Suvi Pirkola toteaa.

Oma mies, Mikko Pirkola, ryhtyi kauppiaaksi Suvin rinnalle puolisen vuotta sitten.

– Onhan siinä haastetta, etenkin kun Mikko on insinööri. Hän katsoo asioita eripuolelta. Työntekijältä hyväksyy erilaisuuden, mutta se on vaikeaa, kun läheisin ihminen ajattelee erilailla. Laatikon paikasta hyllyssä voimme käydä tunnin keskustelun. Tällaisessa pikku marketissa ollaan koko ajan lähekkäin ja työt tulevat kotiin. On vaikeaa tehdä eroa siitä, mitä kotona jutellaan ja mitä töissä. Jos joskus siirrymme isompaan kauppaan, se helpottaa, kun roolit olisivat erillään. Ei välttämättä edes näkisi päivän aikana. Välillä Mikko oli jonkin aikaa oman alansa töissä muualla ja se oli ihanaa, kun kotona puhuttiin jostain muusta kuin kaupan alan hommista.

Perheessä on kuusi lasta, joista nuorin on kaksivuotias. Kaikki ovat poikia.

– Yrittäjyys antaa vapauden toimia, saa järjestää aikansa lasten kanssa. Yrittäjyys verottaa lapsilta, mutta myös antaa. Lapset voivat viettää aikaansa vanhempien kanssa vaikka kesken työpäivän. Lomia voi järjestellä muina kuin virallisina loma-aikoina.

 

Haavelista

Suvi Pirkolalla on haavelista, jossa on kolmen, viiden ja kymmenen vuoden kategoriat.

– Erosinkin edellisestä miehestä tehtyämme haavelistat. Pakotin hänet tekemään oman listansa ja kun tavoitteemme olivat niin erilaiset, tuki se päätöstä erota.

Suvi paljastaa, että lyhyen ajan listalla on vaikkapa moottoripyörän hankkiminen, viiden vuoden listalla kesämökki ja pisimmällä erilainen lainataakka.

– Pari vuotta sitten haaveena oli, että voisi matkustella paljon. Ulkomaan reissuja onkin tullut 3-4 vuodessa, viimeksi Mauritiuksella ja Hollannissa. Maailmaa on hyvä nähdä ja kannustan muitakin matkailemaan. Haaveet voivat toki muuttua eri syistä ajan kuluessa. Olennaista on, että on haaveita.

 

Raha ei ole tärkeää

– Olen yrittäjä intohimosta asiakkaiden ilahduttamiseen ja palveluun. Raha ei ole tärkeintä. Se merkkaa sen verran, että mahdollistaa elämisen. Tärkeämpää on viihtyä työssä. Jos tekee kolmasosan päivästään duunia, elämä menee hukkaan, jos työ ei ole mielekästä.

Maitokaupan pitämisen arkeen kuuluvat aikaiset herätykset. Suvi Pirkolakin herää joka aamu neljältä, mutta on nyttemmin oppinut nukkumaan vapaapäivinä ja lomilla pitempään.

– Nukahdan aina kirjan lukuun. Viimeksi luin 'KonMaria' ja kirjaa nimeltä 'Laiskat alaiset ympärilläni'. Haluaisin nukkua kahdeksan tuntia, mutta nykyisin saan nukkua vain 6,5 tuntia. Lapset hieman vaikeuttavat unirytmin rakentamista. Edellisessä kauppapaikassa menin nukkumaan klo 20-21 ja heräsin klo 3.30 joka aamu ympäri vuoden.

K-Market Kaunismäki sijaitsee Mäntsälän rautatieasemalla, 'toisella puolella rataa'. Sijainti luo omat erityspiirteensä, kuten sen, että juoksukaljat juostaan junaan. Silti varkauksia on vähemmän kuin muualla.

– Hyvän kaupan tekee ilmapiiri ja se fiilis, jonka kauppa tuottaa. Että sinne on kiva mennä. Yritetään tehdä asiakkaan näköinen kauppa – tai erilainen, omannäköisensä. Meillä on erikoisia tuotteita valikoimissa, kuten poron sisäfilettä, hanhen rintaa, pankojauhoja. Vegevalikoimamme on laaja. Viimeksi tuli ruusunterälehtihillo. Ja olutvalikoimassamme kierrätämme erikoisoluita ja yritämme pitää sen mielenkiintoisena.

 

Yrittäjän luovia ideoita ja näkemyksiä

Suvi Pirkolalla on haaveita myös liikkeenharjoittamisessa. Hän haluaisi joskus kesäterassin kaupan pihalle. Toiveena olisi myös maatilamajoitusyrittämistä, johon liittyisi tilausravintola, juhlapalveluita ja cateringia. Myös monikauppijuus on käynyt mielessä eli useamman kaupan pitäminen yhtäaikaa. On yrittäjyyden suoma vapaus jo tuottanutkin luovia ratkaisuja.

– Olemme viemässä parhaita asiakkaita kesäteatteriin ja vastavuoroisesti mainoksiamme on kuvattu kesäteatterin väen kanssa täällä liikkeessä.  Pääsiäisenä meillä on Munaralli ja vappuna lapsille oma vapputapahtuma.

Maan hallituksen kanssa kauppias on samaa mieltä joustavista työehdoista – paikallista sopimista pitäisi helpottaa.

– Työehtosopimuksia ei voi kokonaan vapauttaa palvelualoilla, sillä silloin meno olisi villiä. Mutta joustoa pitäisi olla. Työpäivien pituuksista pitäisi voida sopia ja palkkausta säätää. Esimerkiksi jos työntekijä on hyvä hyllyttäjä, mutta ei osaa suomea, hänelle pitäisi voida maksaa vähemmän palkkaa kuin työntekijälle, joka osaa suomea ja voi myös palvella asiakkaita, Pirkola toteaa.

Työpäivät ovat erilaisia, mutta yksi rutiini kauppiaalla on.

– Aamuyöstä kun myyntiraportti kilahtaa sähköpostiin, niin sen katson aina ensimmäiseksi, paikasta ja päivästä riippumatta. Sen jälkeen mietin tavoitteet uudelle päivälle. Minulla on 32 vuotta aikaa onnistua joka päivä – ja jos en onnistu, niin oppia, Pirkola toteaa.

 

Jukka Nissinen