20.1.2020 klo 12:51
Uutinen

Nahkurin orsilta menestykseen

Paketo Oy:n Reijo Ketola, Kellokoski – Nahkurin orsilta menestykseen

Vuonna 1993 Reijo Ketola käveli SYP-pankkiin paperit mukana, että ”voitaisiin perustaa tällainen yritys, tultaisiin teidän pankkiin asiakkaiksi.” Eivät ottaneet, kun olivat kuulemma luottotiedot niin huonot. Piti ottaa henkilökohtainen tili käyttöön ja laskuttaa sitä kautta. Tänä päivänä yritys on markkinaykkönen ja sitä laajennetaan. Vuonna 2019 yritys valittiin Kellokosken Vuoden Yritykseksi.

Paketo Oy kunnostaa tynnyreitä ja IBC-kontteja, jotka ovat noin metrin kanttiinsa olevia muovisia säiliöitä teräskehikon sisällä.

– Alussa ei ollut rahaa, mutta oli kevytkuorma-auto. Vanhemmilla oli Seutulassa metsäinen tontti, josta raivattiin varastoalue. Ensimmäisen keikan konttien pesuun otimme kiululla vettä kaivosta ja kierittelimme sitten kontteja ympäri tonttia, että pesuaineliuos loiskui ja puhdisti kontit, Reijo Ketola toteaa.

– Kun lähdetään 0-pisteestä, niin yrityksen luominen siihen pisteeseen, että se on vakavarainen, on yhden ihmisen elämäntyöura. Nousu on äärettömän hidasta, kun pääomia ei ole. Käsitteet kirjanpidossa ovat muuttuneet – 1990-luvulla rautakanki oli investointi. Elimme jatkuvaa kassakriisiä 10 vuotta tehtaan valmistumisen jälkeen.

– Taloudellinen neuvonantaja sanoi, että menee talo ja kesämökki. Totesin, että ei mene. Ostin sitten tavaraa Saksasta 60 pv netto ja myin 14 pv netto, niin sain vierasta pääomaa toimintaan.

Reijo Ketolalla oli ollut tynnyreiden kunnostusyritys 1980-luvulla. Verottaja tuli kintereille suurten investointien yhteydessä ja yritys meni kanttuvei. Vanhat syntinsä verottajan kanssa Ketola sai sovittua 1999 ja Kellokoskelle yritys siirtyi vuonna 2003.

Lääkitystä joka lähtöön

15 vuotta sitten miehellä oli lääkitystä joka lähtöön. Kun laitos valmistui, liikevaihto oli 600 000 euroa, mutta laskuja oli 260 000 euron edestä. Vakuutukset ja verot olivat kahdeksan kuukautta perässä. Tunnettuutta ei ollut ja myyntityötä oli tehtävä joka päivä – verkosto oli rakennettava alusta loppuun.

– Vasta 12 tunnin töiden jälkeen tuli mieleen, että saatan olla pitempään töissä. Aamulla tultiin seitsemältä tänne. Työnjohtajan kanssa lyötiin vetoa, meneekö illalla yli puolenyön.

– Yrityksen kasvu alkoi siitä, kun saimme mehutynnyreille UN-leimauksen, jonka jälkeen samoihin tynnyreihin sai pakata myös vaarallisia aineita. Suurin asiakasryhmä on elintarviketeollisuus, mutta isoja asiakkaita ovat myös Neste ja Tikkurila Oy. Rahapaja osti tynnyreitä markkojen säilytykseen, kun odotettiin metallin hintojen nousua.

Nyt yritys on markkinaykkönen ja kysyntä on kasvussa. Tehdasta ollaan laajentamassa saman verran kuin on nyt olemassa ja uusiin tiloihin tulee mm. oma jätevedenpuhdistamo, lämmöntalteenottojärjestelmä, maa- ja aurinkolämmitys. Lääkkeistä 62-vuotias Reijo on luopunut kokonaan.

Työntekijöitä on 18 ja yrityksessä on käytössä palkkiojärjestelmä, jossa perustana on kirjapalkka, jonka päälle tulee huomattava tuotantolisä.

Suuri muutos

Pari-kolme vuotta sitten Paketo Oy:stä tuli kiinteistönhallintayhtiö ja perustettiin Paketo Recycling Oy, joka jatkoi konttien huoltoa. Reijo omistaa suurimmaksi osaksi Paketon ja poika Tuomo Ketola Paketo Recyclingin. Mukana Recyclingissä on myös Mikko Rajasaari.

Yrityksissä on käynnissä sukupolvenvaihdos. Reijo on siirtymässä enemmän investointipuolelle. Tarkoitus on rakennuttaa muutaman vuoden päästä yksi tehdas lisää, jonne tulee myös IBC-konttien kokoamislinja.

Tuotantolaitoksen pihalla Kellokoskella on tuhansia IBC-kontteja

Reijon poika Tuomo on ollut ensimmäisen kerran 12-vuotiaana töissä yrityksessä. Vuonna 2014 hän kävi Yrittäjien erikoisammattitutkinnon. Reijo on käynyt toimitusjohtajakoulun vuonna 2007.

– Isä-poika -suhde ei ole tuonut erityisiä haasteita. On ollut jopa helpompi hoitaa asioita, kun niitä voi käydä läpi työajan ulkopuolella, Tuomo toteaa.

– Asiat rullaavat omalla painollaan. Porukka on hyvä ja Reijolta saan mentorointia. Ei tämä kyllä ihan stressitöntä ole. Eniten inhoan turhia papereita, joita pitää tehdä eri viranomaistahoille, täysin mitättömistä asioista. Mutta meillä on hyvä porukka ja iloitsen siitä, että on hyvä porukka ja saadaan hyvää tulosta sekä voidaan investoida ja kehittyä, Tuomo jatkaa.

Reijo aikoo tehdä töitä ehkä 10 vuotta vielä. Pitää pitempiä lomia. Roolia pitää pienentää, vaikka tällä hetkellä on virtaa. On sellainen meininki, että on kivaa tehdä töitä ja etenkin kaikkea uutta.

Harrastuksena Reijolla on Sympatia-niminen hyväntekeväisyysyhdistys, joka kerää varoja syöpäpotilaiden hyväksi. Yhdistys järjestää mm. golfturnausta Tuusulan golfklubilla, johon ovat osallistuneet mm. jääkiekkojulkkikset. Hänen vaimonsa Anitta harrastaa laulua ja on levyttänyt, ja levyjen tuotto annetaan Sympatialle. Musiikkia hänelle tekee Maki Kolehmainen.

Reijo toivoo, että yritykset osallistuisivat ensi kesän golftapahtumaan, jonka greenfee on 100 € ja menee Sympatialle hyväntekeväisyyteen. Hintaan sisältyy myös lounas ja gaala.

Teksti ja kuvat: Jukka Nissinen