Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Juha ’Bandamax’ Vuorensyrjä - Kampaaja on myös vähän terapeutti

– Parturi-kampaajan työ on minulle ollut supersiistiä, mutta omille lapsille en suosittele tätä alaa. On niin kova työ raivata itselle tilaa, toteaa Juha ’Bandamax’ Vuorensyrjä, joka on ollut ammatissa jo 27 vuotta. Nyt hän opiskelee mielenterveys- ja päihdepuolen lähihoitajaksi Tuusulan Keudassa, joskaan ei aio luopua parturin töistä.

– Naisille hyvän kampaajan löytäminen on yhtä tärkeää kuin gynekologin löytäminen. Tässä työskennellään varsin lähellä ja päässä kiinni. Yllättävää on, kuinka paljon tässä tehdään terapeuttista hommaa. Asiakkailta kuulee kaikenlaisia juttuja. Jalkojen asennosta näkee, millä päällä asiakas on, että kannattaako jutella vai haluaako olla rauhassa ja nauttia hiljaisuudesta.

– Eräs nainen oli tohkeissaan raskaudestaan, josta ei ollut vielä kertonut miehelleen. Sanattomaksi taas vei se, kun asiakas kertoi 6-vuotiaan lapsensa aivokasvaimesta.

– Parisuhdejuttuja saa kuulla, mutta neuvoja en anna. Tärkeää on, että asiakas saa puhua. Monet sanovatkin, että oli ihanan terapeuttinen kokonaisuus. Omista ongelmista ruikuttamista pitää välttää.

– Itse olen jo nuoresta ollut hyvissä liikkeissä töissä, kuten Helsingin ykkösliikkeissä. Kävin yksityisen Pivot Point -hiusammattikoulun, josta ensin Keravalle palkolliseksi Helena Karlingille, sitten vuokratuolille ja siitä Ympyrätaloon Helsinkiin. Palkollisena tämä ei kannata, Juha Vuorensyrjä toteaa.

– Idea parturi-kampaajan työstä tuli alun perin faijalta, kun suvussa on kaksi kampaajaa. Harrastin kilpatanssia, joten kynnys hypätä alalle ei ollut suuri, vaikka helposti saa leiman otsaan. Minua se ei ole haitannut, kaverit kuitenkin tietävät, millainen tyyppi olen.

Muutama vuosi sitten hän palasi Keravalle ja työskentelee nyt vuokratuolilla La Boutiq -liikkeessä Keravan keskustassa. Yritystoiminnan järjestelyissä auttaa Ukko.fi, jota kautta hän on kevytyrittäjänä. Ukko tarjoaa kirjanpitopalvelut ja kaiken tarvittavan. Palkkioksi he ottavat 5 % laskutuksesta. Kaikki tapahtuu netin kautta, joskin Ukolla on myös asiakkailleen puhelinpalvelu.

Verot haasteena

– Ennakkoverot ovat isoin haaste, kun ei voi ikinä tietää etukäteen, millainen myynti kuukauden aikana on. Sieltä voidaan lätkäistä laakista veroja maksettavaksi, Vuorensyrjä toteaa.

– Toinen ongelma on käteinen. Joillekin kampaajille sen tallettaminen ei aina tapahdu, vaikka niistäkin on maksettava vero. Monelta ovat sitten luottotiedot lähteneet, kun on verojen maksu unohtunut.

– Muoti on sellainen asia, että se rullaa samaa ympyrää, vuosikymmenet vain vaihtuvat. Samat jutut tulevat aina muotiin tietyin välein, vähän tuunataan ajan henkeen. Kuuden, seitsemän vuoden sykleissä mennään.

– Muutostyöt ovat mielekkäimpiä, kun asiakas antaa vapaat kädet ja tehdään uutta lookia. Asiakkaan ilo on ilon lähde ja ja parhaimmat kicksit saa asiakkaan tyytyväisyydestä. Hiusten pitää olla toimivat ja helpot laittaa, hiusten pitää asettua ja olla jollain lailla luonnolliset.

Iloa Vuorensyrjä saa myös lapsista ja heidän kanssaan vietetystä ajasta. Hänellä on kahdesta suhteesta neljä poikaa. Kun hän muutti takaisin Keravalle, alkoi jäädä aikaa perheelle.

Vuorensyrjällä käy paljon keski-ikäistä rouvashenkilöä. Ovat varmoja asiakkaita, nuoret vaihtavat tiuhempaan.

Markkinoinnissa hän käyttää vain somea eli Instagramia ja Facebookia, jonne hän laittaa ennen ja jälkeen -kuvia.

Kaupunginvaltuutettuna nuorten asialla

Juha Vuorensyrjä oli myös yhden kauden kaupunginvaltuutettuna, johon hänet houkutteli nykyinen keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski.

– Tuli tehtyä vapaaehtoistyötä nuorten parissa ja ajattelin, jos sitä kautta voisi vaikuttaa. Mutta on raskasta tapella isoa koneistoa vastaan, mielenkiinto tyssäsi aika pian. Skeittiparkkia yritettiin vääntää ja nuorille muitakin harrastusmahdollisuuksia kuin futista ja lätkää. Päihdepuolen juttuihin halusin enemmän aktiivisuutta kaupungin puolelta, ettei yhdistysten tarvitsisi tehdä.

Nykyisin harrastuksiin kuuluu musiikkikeikkojen järjestäminen Kerava City Hard Core -ryhmässä. Mutta mistä on tuo lempinimi ’Bandamax’ tullut?

– Olin kavereiden kanssa reppureissaamassa Meksikossa puolitoista kuukautta. Siellä oli sellainen musiikkikanava kuin Bandamax ja kaverit sitten ristivät minut sen mukaan, kun sitä kuuntelin kavereiden hermojen riesaksi.

Teksti ja kuva: Jukka Nissinen