Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

TE-toimiston ohjeita työttömyysturvasta yrittäjille

Tasavallan presidentti vahvisti 7.4.2020 lain yrittäjien työttömyysturvaoikeuden väliaikaisesta järjestämisestä. Keskiviikkona 8.4.2020 voimaan tulevan lain tavoitteena on turvata yrittäjien toimeentulo tässä vaikeassa tilanteessa. Yrittäjän ei tarvitse lakkauttaa yritystään saadakseen työmarkkinatukea.

TE-toimisto tiedottaa tuoreeltaan seuraavaa: 

Voit saada lain tarkoittamaa tukea siitä alkaen, kun tuen kriteerit täyttyvät ja rekisteröidyt TE-toimistoon työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020. Kriteerien täyttyessä oikeus työmarkkinatukeen on myös takautuva työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, vaikka työnhaku ei olisi voimassa. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

>> Lue lisää kriteereistä (tem.fi)

Nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. Oma asiointi -palveluun pääsee te-palvelut.fi-sivustolta tai menemällä suoraan osoitteeseen: https://asiointi.mol.fi/omaasiointi

Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta vastaanottoilmoituksen ja TE-toimisto ottaa sinuun tarvittaessa yhteyttä.

Tämän jälkeen hae työmarkkinatukea Kelan verkkopalvelussa www.kela.fi.

Työnhaun aloittaminen - ilmoittautumisessa huomioitavaa

Lakimuutoksen nopean valmistelun ja määräaikaisen voimaantulon vuoksi TE-palvelujen verkkoasiointipalvelua ei ole ollut mahdollista korjata vastaamaan muuttuneita edellytyksiä. Tämän vuoksi ilmoittautumislomakkeella on vielä kysymyksiä, joihin on sinun vastattava samalla tavoin kuin muusta syystä työnhakijaksi tulevien.

Ilmoittautumisen lähettämisen jälkeen saat vastaanottoilmoituksen, jossa kerrotaan sinun tilannettasi koskevat asiointiohjeet. Tutustu ohjeisiin tarkasti ja toimi siinä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kokoaikatyön hakemisesta työnhaun aikana

Määräaikaisen työttömyysturvalain muutoksen aikana työnhakijaksi ilmoittautuneen on etuutta saadakseen oltava työnhakijana TE-toimistossa, mutta sen aikana ei edellytetä haettavan kokoaikatyötä.

Jos työnhaku kuitenkin jatkuu 30.6.2020 päättyvän määräaikaisen lain voimassaolon jälkeen, on etuuden jatkumiseksi haettava 01.07.2020 alkaen kokoaikatyötä.  Tässä tapauksessa etuuden saaminen edellyttää samalla työn vastaanottamista velvoitetta, mikäli TE-toimisto sitä tarjoaa.

Vaikka työttömyysturvalaki ei edellytä sinua työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä hakemaan kokoaikatyötä, vastaamalla palvelussa asiaa koskevaan kysymykseen 'Kyllä', nopeutat työttömyysetuusasiasi käsittelyä. Näin työttömyysetuuden maksajalle ei lähde automaattista lausuntoa, joka kertoisi, ettei sinulla olisi tukeen edellytyksiä.  TE-toimistot seuraavat verkkopalvelun tietoja ja korjaavat tiedot määräaikaisesti voimassa olevaa työttömyysturvalakia vastaavaksi.

Linkin takana on kalvopaketti työnhakijaksi ilmoittautumisesta Oma asioinnissa askel askeleelta. Se auttanee sähköisessä asioinnissa.

Mukana on myös ohjeita työnantajille muutostilanteisiin ja työ- ja elinkeinotoimiston esite kehittämispalveluihimme liittyen. Rahoitus- ja liiketoiminnan kehittämistarpeiden osalta asiantuntijamme neuvovat mielellään.

Rahoitus- ja liiketoiminnan kehittämistarpeet, Kasvuväylä

Sähköpostitse:

Suorat numerot asiantuntijoille:

Tuula Fonsell                     0295 040 113

Jarmo Hartikainen             0295 040 155

Päivi Klingberg                  0295 040 343

Teemu Kuosmanen            0295 041 000

Markku Kuutschin             0295 040 390

Merja Lappeteläinen          0295 040 424

Päivi Mattola                      0295 040 016

Asiakkaaksi ilmoittautumistilanteessa Uudellamaalla saat apua myös päivystysnumerostamme:

Työnantaja- ja yritysasiakkaat, päivystysnumero:

p. 0295 040 002 (klo 9.00–16.15), kiirastorstaina klo 15.00 saakka

Työvoiman vähentäminen, lomauttaminen:

Rekrytointitarpeet:

Tässä lisäksi linkkejä hyödyllisiin sivustoihin:

Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan

TE-palvelut koronatilanteessa

TE-palvelut: Näin aloitat työnhakusi

Kela: Työttömyysturva koronatilanteessa