13.5.2020 klo 14:04
Uutinen

Katse eteenpäin koronasta huolimatta

Rahoitus on ensimmäinen asia, joka kriisissä täytyy varmistaa. Nyt yrityksissä ja myös kehittämisyhtiöissä mietitään paljon, mitä sitten. Soittokierros kehittämisyhtiöihin kertoo vaihtelevista tilanteista ja uusista palveluista.

YritysVoimala, Hyvinkää, Erkki Taskinen

– Selkeästi on nähtävissä sellainen trendi, että yrittäjät eivät halunneet lähteä elämään lainarahalla. Nyt nähdään vasta koronan lähitulevaisuuden vaikutuksia. Alasajoja varmaan tulee, ennusmerkkejä ensimmäisistä näkyy nyt. Niiden määrää on vaikea arvioida, toivottavasti ei paljoa, toimitusjohtaja Erkki Taskinen sanoo.

– Tällä hetkellä suurin osa toiminnastamme on erilaista koronaan liittyvää neuvontaa, mutta jonkin verran myös muuta, kuten omistajanvaihdosneuvontaa tai myynnin ja markkinoinnin sparraamista.

– Kun tilanne alkaa normalisoitua, uudelleenkäynnistämisapua tarvitaan, että saadaan markkinointi jytäämään, asiakaskontakatit aktiiviseiksi ja liikevaihto nousuun. Tässä paikallisten toimijoiden ponnistus on tärkeä.

– Tekin, jotka ette vielä ole olleet yhteydessä, olkaa yhteydessä ja käykää läpi oma tilanteenne. Meiltä saatte toisen, asiantuntijan näkemyksen toimintaanne, joka herättää taas uusia omia ajatuksia sen suhteen, mitä pitää tehdä, Taskinen kehottaa.

Keuke, Elina Pekkarinen

– Olemme tuotteistaneet eri koronaskeraarioihin liittyvän varautumissuunnitelman. Sen idea on miettiä, miten kriisistä mennään yli, kestipä kriisi lyhyempään tai pidempään, Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen kertoo.

– Kannattaa muistaa, että voit suunnitella toimintaasi missä tilanteessa hyvänsä, ja usealla vaihtoehtoisella tavalla. Varautumissuunnitelma on kohtuullisen simppeli työkalu. Ole meihin yhteydessä, työstetään asia yhdessä, Pekkarinen sanoo.

Novago, Tom Gammals

– Novagoon päin ovat yhteydessä kaikki yritykset, eivät vaan yksinyrittäjät. Neuvomme paljon myös ELYn ja Business Finlandin tukien haussa. Edelleen vähän juostaan perässä ja sammutellaan tulipaloja, mutta katsotaan myös eteenpäin, Novagon toimitusjohtaja Tom Gammals kertoo.

– Pistettiin kasaan uudenlaiset virtuaaliset yritystreffit Uudenmaan Yrittäjien kanssa. Yritykset kaipaavat muutakin kuin koronaa ja saamme ensi maanantaina pidettäville treffeille ennätysmäärä osallistujia. Ilmoittautuneita on nyt yli 90, joista noin puolet on alueen ulkopuolelta Kuopiota ja Oulua myöten. Tämä on hyvä asia länsiuusimaalaisille yrityksille!

– Yksinyrittäjien tukien käsittely vie meillä paljon resursseja. Olemme saamassa Uudenmaan kriisirahoituksesta tukea, ja tällä rekrytään lisää henkilöitä. Tuki ja työ painottuu mikroyrityksille, Gammals kertoo.

Posintra, Fredrik Pressler

– Olemme koko kriisin ajan edenneet mielessä, mitä tämän kriisin jälkeen, mikä seuraava askel. Aluksi annoimme kriisineuvontaa, laadimme kehittämissuunnitelmia ja rahoitushakemuksia. Posintran toimitusjohtaja Fredrik Pressler kertoo.

– Kriisin keskellä neuvonnassa näkyy, että yrityksiä myös perustetaan ja kasvatetaan. Meillä on vakavaraisia yrityksiä, joilla on varaa kehittää toimintaansa kriisin keskellä ja kriisi on myös synnyttänyt uutta liiketoimintaa. Myynnin ja markkinoinnin StarttiPlus pyörii myös.

– Kolmantena asiana valmistaudumme tulevaan. Starttasimme hankkeen, jolla autetaan yrityksiä työvoimakustannusten kanssa sekä ennaltaehkäistään lomautuksia ja irtisanomisia. Hanke on yhteinen TE-toimiston, Novagon ja Keuken kanssa. TE-toimisto kontaktoi työllistäviä yrityksiä ja ohjaa niitä neuvontaan. Nyt ravintola-ala ja kesän lopussa rakennusala, Pressler kertoo.

Mäntsälän Yrityskehitys, Harri Kari

– Yritysten sijoittautumispalvelut pyörivät koko ajan. Olen tavannut asiakkaita, jopa ulkolaisia. Yritysneuvonta pyörii, neuvomme korona-tuissa, on yritysten ostoja, myyntejä – kaikkea löytyy, ei yhtä paljoa kuin normaalisti, mutta löytyy, Mäntsälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja Harri Kari kertoo.

– Seuraan talouden lukuja ja maksuhäiriöitä ja konkursseja ei ole ollut normaalia enempää.

– Yrittäjille viestini on, että miettikää rohkeasti eteenpäin. Etätyö on tehnyt ison muutoksen joka alalla, ja se vaikuttaa varmaan kauppaan ja yritystenkin toimintamalleihin, Kari sanoo.