26.4.2017 klo 19:32
Uutinen

Tekes: Määrärahojen lisäys paikkaa vain osittain aiempia leikkauksia

Hallituksen päätös osoittaa Tekesille lisää määrärahaa kahdelle vuodelle yhteensä 70 miljoonaa sekä pääomitusta 60 miljoonaa paikkaa vain osittain isoa kuoppaa, joka innovaatiorahoitukseen muodostui viime vuoden leikkauksissa, sanoo Tekes.

– Tässä vaikeassa valtiontalouden tilanteessa on hyvä, että yritysten innovaatiotoimintaan saadaan lisää panostuksia. Tämä toimenpide ei kuitenkaan riitä kattamaan aukkoa, joka on syntynyt innovaatiorahoitukseen viime vuosina”, sanoo teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin pääjohtaja Pekka Soini.

– Suomen uudistumisen vuoksi on hyvin tärkeää, että satsataan voimakkaasti kaikkien alojen uudistumiseen. Siksi on erinomaista, että hallitus aikoo vielä perata koko yritystukijärjestelmää. Säilyttäviä, ja jopa kansantaloudellisesti vahingollisia yritystukia täytyykin kääntää uudistamisen suuntaan eli yritysten innovaatiorahoitukseen. Näin saataisiin lisää panoksia orastavan kasvun kiihdyttämiseen, Soini sanoo.

Tekesin avustusvaltuuksista leikattiin viime vuonna kolmasosa, ja tämä on heikentänyt tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Esimerkiksi yritysten ja tutkimusryhmien verkottuminen on vähentynyt neljänneksellä, ja tutkimusprojektien määrä on supistunut yli kolmanneksella.

Hallitus osoitti Tekesin lisärahoituksen kasvua vauhdittaviin yritysten, tutkimuslaitosten ja valtion yhteishankkeisiin.

Tekes on valmistellut yritysten ja julkisten toimijoiden kumppanuuteen erityistä kasvumoottorimallia, jolla tavoitellaan uusia merkittäviä, vähintään miljardin euron liiketoimintaan tähtääviä ekosysteemejä tulevaisuuden kasvualoille – samaan tapaan kuin jo esimerkiksi autonomisten laivojen kehittämisen ympärille on kehittymässä.

Kasvumoottoreilla kaavailtiin saatavaksi aikaan uutta liiketoimintaa vähintään 10 miljardilla euroa ja kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Hallituksen osoittamalla pääomarahoituksella kasvumoottoreihin voidaan Tekesin mukaan satsata lähinnä pilotointihankkeisiin.

toimitus@yrittajat.fi