8.3.2019 klo 11:53
Uutinen

Soten edistämiseksi ei tarvitse odotella uutta hallitusta – Kunnilla on ratkaisun avaimia käytössään

– Tämä on suuri pettymys ja heikentää luottamusta poliittiseen järjestelmään. Suomessa ei näköjään kyetä tekemään isoja rakenteellisia uudistuksia, sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Pääministeri Juha Sipilä pudotti tänään uutispommin kertoessaan, että hän pyytää hallituksen eroa.

Suomen Yrittäjät on pettynyt sote-uudistuksen kaatumiseen, sillä se heikentää luottamusta poliittiseen järjestelmään.

– Hallituksen ja soten kaatuminen ei poista tarvetta uudistuksiin. Suomi tarvitsee kilpailullisuuden ja yrittäjyyden tuomaa dynamiikkaa, jotta kustannusten nousu voidaan taittaa, Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin sanoo.

Grekin muistuttaa, että seuraavan hallituksen muodostamista ei tarvitse odotella asioiden edistämiseksi. Kunnilla on ratkaisun avaimia jo käytössään.

– On asioita, joista vallitsee laaja yhteisymmärrys, kuten se, että tarvitaan leveitä hartioita järjestämään sotea. Toinen on se, että palvelusetelin kautta edistetään yrittäjyyttä. Palveluseteli on tapa ruokkia pienyrittäjyyttä, Grekin sanoo.

Vastuu siitä, että pienetkin toimijat voivat pysyä mukana, on Grekinin mukaan nyt kunnilla.

– Laajentamalla palvelusetelin käyttöä estetään alan keskittymistä ylikansallisille yrityksille tai julkisille monopoleille.

Kansalaiset ja pienet sote-yrittäjät häviäjinä

Hallituksen ero ja sote-uudistuksen kaatuminen lisäävät epävarmuutta.

– Pienten sote-yritysten kauan kestänyt epävarmuus vain jatkuu. Ei ole ihme, että moni laittaa pillit pussiin. Pienyrittäjyys vähenee, ja ala keskittyy ylikansallisille sekä julkisomisteisille toimijoille. Erityisen ikävää tämä on kansalaisten ja pienten sote-yrittäjien näkökulmasta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen arvioi.

– Tilanne on vaikea myös kunnille, joiden kantokyky ei riitä, kun tarve sote-palveluille väestön ikääntyessä vain kasvaa. Soten uudistamista ei voi jättää tekemättä.

Mäkysen mielestä on ymmärrettävää, että hallitus pyysi eroa, kun sen ajama sote-uudistus kariutui.

Jokaiselta puolueelta tultava uskottava sote-suunnitelma

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan aamun tapahtumat sinetöivät se, että kevään vaaleista tuli juuri sote-vaalit.

– Jokaisen puolueen pitää esittää uskottava suunnitelma siitä, miten sote-palvelut järjestetään jatkossa, toteaa Pentikäinen.

– Ensimmäisenä askeleena tulee nyt lisätä voimakkaasti palveluseteleiden käyttöä, ja siten turvata sote-palveluiden monimuotoisuus ja laatu, Pentikäinen jatkaa.

Suomen Yrittäjien mukaan seuraavan hallituksen tulee uudistaa rakenteita heti ensi töinään, jotta ihmisarvoa kunnioittava hoiva sekä julkinen talous eivät vaarantuisi. Yrittäjien linjauksen mukaan sote-uudistuksessa sote-järjestäjän on oltava vahva, järjestäjän ja tuottajan roolit on eriytettävä, valinnanvapautta on lisättävä ja markkinoiden monipuolisuudesta on huolehdittava.

Rakenteelliset uudistukset välttämättömiä

– Suomessa täytyy seuraavan neljän vuoden aikana toteuttaa useita rakenteellisia uudistuksia. 2020-luvun on oltava kasvun vuosikymmen, sillä ilman kasvua on mahdoton nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin. Korkea työllisyysaste on välttämätön, jotta Suomi selviää 2020-luvulla muun muassa ikääntymisen kasvattamista hoitokuluista, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen.

Suomen Yrittäjät haastaa kaikki puolueet tarttumaan tähän kasvutavoitteeseen. Tuleva hallitus ei voi laskea politiikkaansa nykyisen kasvu- ja työllisyysuran varaan.

– Työmarkkinauudistuksia on tehtävä määrätietoisesti. Haluamme lisää sopimisen valtaa työpaikoille ja vahvempaa parlamentarismia. Työllistämisen helpottaminen, joustavuuden lisääminen, työllisyysasteen nostaminen ja työpaikkojen kehittäminen ovat tärkeimpiä tavoitteitamme työllisyysasteen nostamiseksi.

toimitus(at)yrittajat.fi