Etsi

Emergency banner

Talous

Antti Rinteen hallitukselle välttävä arvosana yrittäjiltä – perussuomalaisten kannatus nousussa

Kokoomus on säilyttänyt asemansa yrittäjien ykköspuolueena. Perussuomalaisten suosio on noussut etenkin yksinyrittäjien keskuudessa.

Suomen Yrittäjien teettämä Yrittäjägallup paljastaa, että yrittäjät antavat pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitukselle vain välttävän arvosanan yrittäjyyden ja työllisyyden edistämisestä. Molempien arvosana on 5,4 tuntumassa. Arvosana on selvästi heikompi kuin edellisen, Juha Sipilän johtaman hallituksen kohdalla. Tuolloin kouluarvosana oli 7.

– Yrittäjät ovat kriittisiä hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikkaa kohtaan. Odotetaan näyttöjä. Sipilän hallitus sai parempia arvosanoja, mikä ei ole yllätys. Sipilän hallituksessa oli enemmän yrittäjien omaksi kokemia puolueita, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin tuloksista selviää, että kokoomus on edelleen yrittäjien ykköspuolue kannatuksella mitattuna. Gallupiin vastanneista 39 prosenttia äänesti kokoomusta huhtikuun eduskuntavaaleissa. Jos vaalit pidettäisi nyt, kokoomusta äänestäisi 36 prosenttia yrittäjistä.

Kokoomuksen takana perussuomalaiset on vahvistanut asemaansa toiseksi suosituimpana yrittäjäpuolueena. Kyselyyn vastanneista 14 prosenttia kertoo äänestäneensä perussuomalaisia edellisissä eduskuntavaaleissa. Nyt puoluetta äänestäisi 17 prosenttia yrittäjistä. Perussuomalaisten nousu on ollut nopeaa etenkin yksinyrittäjien keskuudessa.

– Pääasiallinen selitys on laajempi poliittinen suhdanne. Perussuomalaisten kannatus on noussut, ja nyt heidän viestinsä tavoittaa myös yrittäjiä, Pentikäinen perustelee.

Keskusta hakee yrittäjien sympatiaa

Keskustan yleinen puoluekannatus on ollut alamäessä. Pentikäisen mukaan puolue on pyrkinyt profiloitumaan hallituksessa yritysmyönteisenä puolueena. Yrittäjien keskuudessa keskusta ei ole kuitenkaan onnistunut kampittamaan kokoomusta. 

– Kriittisyys liittynee yleiseen talouspolitiikan linjaan. Puolueelta odotetaan näyttöjä erityisesti työmarkkinauudistusten ja yrittäjyysohjelman puolella.

Yrittäjägallupin mukaan keskustaa äänestäisi nyt 10 prosenttia yrittäjistä. Kannatuksen trendi on ollut laskemaan päin.

Vihreiden yrittäjäkannatus on kasvanut. Puolue haastaa jo keskustaa yrittäjäpuolueena.

– Yksinyrittäjien parissa perussuomalaisten ja vihreiden suosio korostuu. Mitä isompi yritys, sitä varmemmin tuetaan kokoomusta. Keskustan kannatus korostuu pohjois- ja itäsuomalaisten yrittäjien parissa, Pentikäinen jatkaa.

SDP:llä vähäinen kannatus

Heikoimmin Yrittäjägallupissa pärjää pääministeripuolue SDP. Ainoastaan runsas prosentti vastaajista äänestäisi demareita nyt. Pentikäisen mukaan syy on puolueen verolinjauksissa ja haluttomuudessa tehdä työmarkkinauudistuksia. SDP on ajanut muun muassa yrittäjävähennyksen poistamista ja verotuksen painopisteen siirtämistä omistuksiin.

Vasemmistoliittoa kannattaisi nyt Yrittäjägallupin mukaan kaksi prosenttia vastaajista, samoin RKP:tä. Kristillisdemokraatteja äänestäisi noin prosentti vastaajista.

Kantar TNS:n syyskuun lopussa ja lokakuun alussa tekemään kyselyyn vastasi 1006 pk-yrityksen edustajaa, joista suurin osa, 448, on yksinyrittäjiä. Gallupin virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kuva: Getty Images

Grafiikka: Maarit Kattilakoski

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi