Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Järjestö

Isonkyrön Yrittäjiltä luova joulukalenteri joulukuuta piristämään – Mitä lapset antaisivat yrittäjille joululahjaksi?

Isonkyrön Yrittäjien Facebook-joulukalenterista voi kurkata hauskoja bisnesideoita päivähoitoikäisiltä isokyröläislapsilta.

Joulukalenteri-idean äiti on Isonkyrön Yrittäjien puheenjohtaja Johanna Perttilä. Hän on työskennellyt aiemmin urallaan opettajana, ja keksi kalenterin mukavaksi tavaksi tuoda yrittäminen lähemmäksi lapsia.

– Mietin, miten saisimme matalalla kynnyksellä dialogia eri ryhmien välille. Ajatus lähti itämään, ja heitin idean kunnan varhaiskasvatusjohtajalle. Hän tykkäsi ideasta.

Sitten kysyttiin kunnan päiväkotipaikoista kiinnostusta, ja yrittäjäyhdistyksen Perttilä ideoi kysymykset päiväkotilapsille, mihin lapset hoitopaikoissa kuvattavissa tervehdysvideoissa vastaavat. Isonkyrön Yrittäjien Facebook-sivuilla olevassa joulukalenterissa on päivittäin päivähoitoikäisten isokyröläislasten omia ”yrittäjätarinoita”. Mitä kukin yrittäisi ja mitä haluaisi antaa lahjaksi nykyisille yrittäjille.

Yrittäjänaluilla ajassa kiinni olevia liikeideoita: hävikkikauppa omaan kotikuntaan

Perttilän mukaan joulukalenterin tavoitteena on tuoda paikallisille hyvää mieltä joulun odotukseen ja koronauutisoinnin keskelle.

– Joulu on myös lasten juhla. Haluamme nostaa esiin hetkessä elämistä ja uskoa myös tulevaisuuteen. Lapset ovat ihanan suodattamattomia ideoissaan, osaavat heittäytyä ja miettiä asioita ikätasoisesti. Tämäntyyppinen kalenteri on myös ketterä toteuttaa. Iso kiitos hoitopaikoille, jotka ovat lapsia haastatelleet.

Lasten päivähoitopaikkojen varhaiskasvatustyöntekijät hoitivat kuvaukset. Lasten vanhemmilta on saatu luvat kuvaamiseen.

Lasten suusta on tähän mennessä kuultu seuraavaa:

– Olisin eläinlääkäri. Siksi, että eläimet pystyisi parantumaan. Antaisin nykyisille yrittäjille lahjaksi ruiskuja, että eläimet parantuisivat, 5-vuotias Viola kertoo kalenterin videolla.

Yksi perustaisi moottoripyöräkorjaamon ja antaisi nykyisille yrittäjille lahjaksi työkaluja. Tulevat yrittäjänalut suunnittelevat myös traktorikauppaa ja karkkikauppaa Isoonkyröön.

Perttilää on videoissa sykähdyttänyt tunnistaa lasten into ja kiinnostus, olkoon se vaikka robotteja, eläimiä tai muuta asiaa, kohtaan.

– Yhdellä lapsella oli hieno ajatus: hän perustaa hävikkikaupan. Hoitaja kommentoi perään, ettei Isossakyrössä sellaista vielä olekaan.

Esiintyjät saavat Isonkyrön Yrittäjiltä kiitokseksi liukurit.

Yrittäjäyhdistys muistaa jäsenyrittäjiä joulun aikaan

Yhdistys joutui perumaan jokavuotisen yhteisen yrittäjäyhdistyksen joulujuhlan ja -aterian. Normaalivuosina on järjestetty myös kunnan, seurakunnan ja yhdistysten kanssa yhdessä joulumarkkinat.

– Ehdotin tilalle, että mitäpä, jos jokaiselle jäsenyrittäjälle mahdollistettaisiin se, että saisi hakea itselleen joululimpun paikalliselta leipurilta. Näin tehtiin.

Isonkyrön Yrittäjät kustantaa ja julkaisee vuosittain Joululehden.

– Se on aluksi paikallisissa joulukaupoissa myynnissä, ja sitten myöhemmin, lähempänä joulua, jaellaan joka talouteen. Lehden tuotto menee nuorten stipendirahastoon.

– Kun olemme osallisina paikkakunnalla, samalla brändäämme Isonkyrön Yrittäjiä, puheenjohtaja Johanna Perttilä tietää.

”Mopokin keulii” jo uusien suunnitelmien kanssa.  

 

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi