28.12.2020 klo 11:08
Uutinen

Yrittäjä, hanki mentori tai ryhdy sellaiseksi itse vuonna 2021 – Mentoriopas auttaa alkuun

Mentorointi on hyvä tapa saada uuttaa suuntaa uuteen vuoteen. Mentorointiopas tukee alkuun.

Jokaisen yrittäjän polulla tulee vastaan tilanteita, joissa ulkopuolinen näkemys voi antaa uutta potkua eteenpäin. Yksi tapa hankkia uutta näkökulmaa omaan tekemiseen tai yrityksen toimintaan, on käydä läpi käsillä olevaa tilannetta mentorin kanssa.

Mentorointi on hiljaisen tiedon siirtämistä, uusien näkökulmien tuomista ja osaamisen päivittämistä mentorin omien kokemusten pohjalta. Yhteistyö on kuitenkin vastavuoroista, eli sekä mentori että aktori voivat rikastuttaa ajatteluaan prosessissa.

Mentoroinnista voi saada apua myös hyvin konkreettiseen arjen käytäntöön. Näin teki porilainen kukkakauppias Sari Heino Antin Kukasta. Hän haki apua ammatilliseen sosiaalisen median palvelu LinkedInin käyttöön, jonka toiminta on erilaista kuin Facebookin tai Instagramin käyttö.

Mentorikseen hän löysi markkinointitoimisto Snuupin Tiina Salmisen.

– Tiina pisti miettimään esimerkiksi mitä minä haluan sekä asiakassegmenttejä. Sain kotitehtäviä ja rakensimme vuosikellon, jonka mukaan teen some-kanavien päivityksiä. Oma toimintani tarkentui ja osaan nyt paremmin kohdistaa omia paukkujani, Heino kertoo.

Salminen kokee mentoroinnin rikastuttavana, mutta konsulttina työskentelevänä hänen täytyy miettiä, missä menee raja mentoroinnin ja laskutettavan konsultin työn välillä.

– Mentorointi on voimaannuttavaa ja siitä saa energiaa. Se ei ole työpalaveri vaan voi aidosti auttaa toista ihmistä hieman rennommissa tunnelmissa, kun raha jää yhtälöstä pois. Se toimii hengähdystaukona itsellekin. En koe, että mentorointi vie liikaa aikaa ja aina voi sanoa, jos kalenteri on liian täynnä, Salminen kertoo.

Suomen Yrittäjien mentorisi.fi-ohjelman kautta mentorit ja aktorit voivat ilmoittautua ja etsiä toisiaan. Nyt mentoroinnin tueksi on syntynyt myös Mentorointiopas, johon on koottu perustiedot ja neuvoja mentoroinnin aloittamiseen. Löydät oppaan täältä. Tutustu myös muihin Suomen Yrittäjien oppaisiin.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images