16.3.2020 klo 04:32
Uutinen

Henkilöstö lomautettu ja rahoittajan kanssa neuvotellaan

Koko henkilöstö lomautettu ja toiminta on keskeytetty. Rahat riittävät vain hetkeksi ja neuvotteluita maksuohjelmasta käydään. Siinä tilannekuvaa hämäläisistä yrityksistä.

Koronaviruksen vaikutukset leviävät nopeammin taloudessa kuin kansalaisten terveydessä.

– Meiltä lähti tilauksista kerralla sata prosenttia. Edellinen viikko on ajettu toimintaa alas ja nyt sitten odotellaan mitä mieltä rahoittajat ovat. Kaikki on lomautettu toimitusjohtajaa myöden, kertoo hämäläinen yrittäjä.

Esimerkki ei ole yksittäistapaus. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ehti jo loppuviikosta ennustamaan koronahelvetin rantautuvan yrityksiin, mikäli riittäviä vastatoimia ei aloiteta viipymättä.

– Lähetimme jokaiselle jäsenyrityksille koronaan liittyvää ohjeistusta perjantain aikana. Samalla pyysimme yrityksiä olemaan yhteydessä meihin ja kertomaan koronan vaikutuksista heidän toimintaansa, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka kertoo.

Tukiryhmiä ja neuvontaa

Yrittäjäjärjestö avasi viikonloppuna tukiryhmän pienille ja keskisuurille yrityksille ja yrittäjille. Heitä ovat tukemassa sekä lakineuvoja että psykoterapeutti. Suomen Yrittäjät keskittää Facebookissa vastaamisensa tähän ryhmään. Verkkoon on avattu myös koronaan keskittynyt palvelu yrittäjille ja työnantajille.

Terveysviranomaisten kokemukset palvelevista puhelinnumeroista osoittivat tiedontarpeiden olevan niin suurta, että puhelimet tukkeutuivat. Sen vuoksi yrittäjäjärjestö toivoo ihmisten tukeutuvan ensisijaisesti verkkopalveluihin. Yrittäjäjärjestö on koonnut ”Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston. Sieltä löytyvät vastaukset kaikkiin yleisimpiin kysymyksiin.

– Verkkopalvelu ei aina riitä, välillä tarvitaan myös kuuntelua, vertaistukea ja henkilökohtaista ohjausta. Tätä varten yrittäjien käytössä ovat Yritys-Suomen talousapu, mielenterveysseuran kriisiapu ja tietysti meidän neuvontapalvelumme, Juha Haukka vinkkaa.

Tukipalveluita

  • Kaikki koronasta yrittäjälle -sivusto >>
  • Yritys-Suomi talousapu puhelin arkisin klo 9-16 klo 029 502 4880 (pvm/mpm)
  • Kriisipuhelin 24/7 numerossa 09 252 50 111 (pvm/mpm)
  • Jäsenille tarkoitettu neuvontapalvelu arkisin klo 8-18 numerossa 09 229 222 (pvm/mpm)

Lue myös

15.3. Yrittäjät: Tarvitaan mittava rahoitus- ja työlakipaketti, jotta yritykset ja työpaikat säilyvät

15.3. Pääekonomisti Kuismanen: Myös Finnveran suora rahoitus on nyt tärkeää

15.3. Korona-webinaarit yrittäjille ovat keränneet tuhansia osallistujia – Vastaukset askarruttaviin kysymyksiin yhdeltä luukulta

Edit: 17.3. kello 11.45, muutettu kriisipuhelimen palveluajat oikeiksi

kuvateksti: Korona on peruuttanut tapahtumat ja koulutukset, mutta vähentänyt voimakkaasti myös palveluiden kysyntää.

Muita kiinnostavia aiheita