21.3.2020 klo 13:26
Uutinen

Kukkakauppias toivoo alennusta tilavuokraansa – SY:n Pentikäinen: ”Konkurssiaalto ei ole vuokranantajienkaan etu”

Useat pk-yritykset ovat taloudellisessa ahdingossa koronakriisin vuoksi. Asiakasvirta on hiljentynyt tai loppunut, mutta kulut juoksevat. Yksi suuri kiinteä menoerä on tilavuokra.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetoaa vuokranantajiin, jotta nämä laskisivat vuokraa ja näin pelastaisivat yrityksiä konkursseilta.

– Kaikkein vuokranantajien pitää tulla yrityksiä vastaan koronakriisin ajaksi. Konkurssiaalto ei ole vuokranantajienkaan etu, Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.

Myös Kiinteistöliitto suositteli aiemmin tällä viikolla, että taloyhtiöt antaisivat lisäaikaa liiketilojensa yrittäjien vuokranmaksuun.

Turkulaisen kukkakauppias Tia Wahlroosin Kukkahuone Hortensia on asuintaloyhtiön kivijalassa. Hän ei ole vielä pyytänyt vuokranalennusta, eikä sitä ole hänelle tarjottu.

– Olen vähän odottanut, että taloyhtiö tarjoaisi sitä minulle ja tulisivat vastaan. Tämä on kuuma puheenaihe nyt, Wahlroos kertoo.

Turussa liiketiloja vuokraava Tuloskiinteistöt Holding on armahtanut vuokralaisensa vuokranmaksusta kahdeksi kuukaudeksi. Paikallislehti Turkulainen kertoo, että vuokran perimättä jättäminen koskettaa kymmeniä yrityksiä, joista suurin osa on Turussa. Tuloskiinteistöt Holdingilla on toimintaa myös Oulussa ja Helsingissä.

Tappiota vuokranantaja tulee tekemään kahden kuukauden vuokranalennuksista noin 100 000 euroa.

– Kyllä tästä selvitään, toimitusjohtaja Jukka Knaapi rohkaisee yrittäjiä Turkulaisen haastattelussa.

Kaikki keinot käyttöön

Pentikäinen vetoaa kaikkiin vuokranantajiin, jotta vuokrissa tultaisiin heti vastaan.

– Valtion, kuntien, eläkeyhtiöiden ja muiden instituutioiden on näytettävä esimerkkiä. Moni on jo joustanut, mistä yrittäjät kiittävät.

Pentikäisen mukaan hallituksen kriisipaketti helpottaa lomautuksia ja nopeuttaa yt-prosessia. Se auttaa yrityksiä laskemaan henkilöstökuluja, ja on siksi tärkeä osa yritysten pelastuspakettia, mutta muitakin keinoja tarvitaan.

– Tuhansia yrityksiä uhkaa kaatua palvelualoilla. Pitää käyttää kaikki keinot tuhon estämiseen, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät ja Kuntaliitto ovat antaneet asiasta myös yhteisen suosituksen. Voit lukea niistä lisää täältä.

Julkiset toimijat ja instituutiot voisivat jättää perimättä

Pentikäisen mukaan vuokramarkkinoilla on paikoin tilanne, jossa isompi osapuoli sanelee ehdot ja pienet yrittäjät jäävät jalkoihin.

– On myös monia vuokranantajia, jotka eivät ole joustaneet tai jousto on ollut mitätön. Näitä on erityisesti kansainvälisten kiinteistösijoittajien joukossa, Pentikäinen toteaa.

Yrittäjät kertoi aiemmin tällä viikolla, että Ilmarinen on luvannut lisäaikaa vuokranmaksuihin tiloissaan. Kauppakeskuksia omistava Citycon on puolestaan ryhtynyt joustoihin aikatauluissa ja luonut prosessin vuokrasopimusehtojen muokkaamiseen. Varsinaisia vuokranalennuksia ei tuolloin ollut luvassa.

– Olisi tärkeää, että vuokria lasketaan kriisiajaksi todella reilusti. Julkiset toimijat ja instituutiot voisivat jättää ne jopa perimättä. Tämä voisi pelastaa monia yrityksiä pahimman yli, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät muistuttaa, että on myös paljon yrittäjiä, jotka toimivat vuokranantajia. Pentikäisen mukaan heidän asemansa pitää turvata pankkien ja Finnveran yhteistyöllä kriisin yli.

– He ovat tulleet usein ensimmäisinä vastaan asiakkaitaan, Pentikäinen muistuttaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi