17.7.2020 klo 10:55
Uutinen

Yrittäjän uutisviikko 29: Kustannustuesta enemmän hylkyjä kun tukia

Paljon odotettu kustannustuki on tuonut mukanaan enemmän pettymyksiä kuin tukea. Hattulassa yrittäjät vaativat kunnalta ryhtiliikettä ja asioiden käsittelyä kokoussaleissa, ei lehtien palstoilla. Kuntien ostot luovat ison ja mielenkiintoisen markkinan Kanta-Hämeessä.

Kustannustuki jakaa enemmän mielipiteitä – vähemmän tukia

Heinäkuun alussa käynnistynyt kustannustuen haku on tuottanut paljon hakemuksia ja paljon hylkäyksiä. Valtionkonttorilta todetaan yleisimmän hylkäyksen syyn olevan sen, että korvaus olisi jäänyt alle laissa olevan 2 000 euron omavastuurajan. Keskimäärin yritystä kohden maksettu kustannustuki on ollut noin 8 000 euroa. Hyväksyttyjen ehtojen mukaan kustannustuen minimisumma on 2000 euroa ja maksimi 500 000 euroa. Ensimmäisen viikon jälkeen kustannustukea on myönnetty kaikkiaan 614 yritykselle, yhteensä noin 7,6 miljoonaa euroa. Viime päivinä tuen hakeminen on hidastunut. Valtiokonttori on tarkentanut ohjeitaan kustannustukeen liittyen, lue artikkeli tästä >>.

– Jos yritys kokee että tuen myöntämiseen liittyy jotain epäoikeudenmukaista, se voi kokeilla tuen hakemista erityisten painavien syiden perusteella. Erityisen painavien syiden punninta jää lopulta Valtiokonttorin vastuulle, toteaa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Merkittävä osa kustannustukihakemuksista on hylätty Valtiokonttorissa. Kustannustukea on myönnetty maltillisemmin kuin odotettiin.

Lue myös:

Ryhtiliikettä vaaditaan Hattulaan

Hattulan kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuun kokouksessaan organisaatiouudistuksen, jonka on määrä tulla voimaan lokakuussa. Muutoksessa nykyisiä lautakuntia ja virkoja lakkautetaan ja tilalle tulee uusia. Uusia virkoja olisivat elinvoima- ja hyvinvointijohtaja, sosiaali- ja kaavoituspäällikkö sekä johtava rehtori. Osa virkamiehistä on noussut avoimeen vastarintaan uudistusta vastaan. Kapinaliikkeeseen on lähtenyt mukaan myös luottamushenkilöitä. Kummaltakin taholta on jätetty hallinto-oikeuteen valitukset ja vaatimukset päätöksien kumoamisesta. Tuskastuminen tiivistyy yrittäjäyhdistyksen kehoitukseen kunnalle: ”Pikaista ryhtiliikettä ja asiallisuutta päätöksentekoon sekä panostusta Hattulan kunnan elinkeinopolitiikkaan!”. Lue juttu (16.7.) kokonaisuudessaan tästä >>.

Hattulan Yrittäjien hallitus esittää vakavan huolensa myös Hattulan kunnallishallinnon osaamiseen. Yrittäjäjärjestö hämmästelee julkisuudessa esiin nostettuja, päätöksentekoon liittyviä väitettyjä virheitä.

300 miljoonan markkinat

Yleinen pienyrittäjän mielikuva kuntien ostoista on: ”raskasta ja vaikeaa – ei maksa vaivaa”. Mielikuvan takana on kynnysarvot ylittävät julkiset kilpailutukset, jotka vaativat paljon työaikaa ja takaisinmaksu käytetylle panokselle on epävarmaa. Sen sijaan puitejärjestelyt ja erityisesti dynaamiset hankinnat luovat joustavuutta ja uusia mahdollisuuksia. Kummassakin tapauksessa on tärkeää tehdä yritys ja sen palvelut näkyviksi kunnan suuntaan. Kuntien moninaisia tarpeita täyttävät useat sadat mikro- ja pienyritykset käytännössä kaikilta toimialoilta. Ostojen ja hankintojen kokonaisvolyymin työllistävä vaikutus laskennallisesti on 9000 työpaikkaa. Kyseessä on 300 M€ markkina, jonka tulisi kiinnostaa paikallisia yrityksiä. Lue juttu kokonaisuudessaan tästä >>.

Hyvällä suunnittelulla ja etupainotteisella toiminnalla on elvyttäviä vaikutuksia. Siksi kuntien tulisi pohtia mahdollisuutta aikaistaa tulevia ostoja ja infrahankkeita, toteaa selvitysmies Juha Haukka.

Lue myös:

Muita kiinnostavia aiheita