Etsi

Yrittäjyys

Vain kolmasosa yrittäjistä naisia - yksi muutos saattaisi auttaa

Vain kolmannes yrittäjistä on naisia. Yksi syy naisten aliedustukseen voi olla se, että yrittäjä-äitien on erittäin vaikea pitää perhevapaita.

- Tähän tarvitaan muutos, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo naisten päivänä.

Yrittäjät ovat selvästi miesvaltaisempaa joukkoa kuin palkansaajat, kertoo Tilastokeskus: Vain joka kolmas yrittäjä oli nainen vuonna 2017.  

- Yrittäjyyden ei pidä olla sukupuolesta kiinni. Esteet naisten yrittäjyyden tieltä pitää purkaa nopeasti, Pentikäinen vaatii. 

Eduskuntavaalien jälkeen valittava hallitus joutuu varmasti tarttumaan uudestaan perhevapaauudistukseen, joka törmäsi seinään tällä vaalikaudella. 

- Siinä on poliitikoilla erinomainen mahdollisuus edistää tasa-arvoa: perhevapaauudistus on tehtävä niin, että myös yrittäjät pystyvät oikeasti pitämään perhevapaansa, Pentikäinen sanoo.

Perhevapaisiin tarvitaan tasa-arvoa

Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 tekemään Yrittäjän sosiaaliturvakyselyyn vastanneista yrittäjävanhemmista vain noin puolet ilmoitti pitäneensä perhevapaata lapsensa syntymän tai adoption yhteydessä. Yrittäjä-äideistä vapaata oli kyennyt pitämään kuusi kymmenestä ja isistä vajaa puolet.

- Vaikka yrittäjillä on oikeus vanhempainpäivärahoihin, he eivät pysty pitämään perhevapaita. Tämä ei ole tasa-arvoista, Pentikäinen korostaa.

Pentikäisen mukaan tulevien päättäjien pitää joustavoittaa järjestelmää.

- Päivärahapäivät pitää voida jakaa useampaan jaksoon ja nykyistä pidemmälle ajanjaksolle, hän konkretisoi.

Pentikäinen nostaa asian esiin naisten päivänä Pirkanmaalla, jonne hän saapuu yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueella.

Lapista Helsinkiin ulottuvalla kiertueella Yrittäjät yhdistävät paikalliset ehdokkaat, yrittäjät ja muut äänestäjät. Kasva Suomi -kiertue saapuu Kanta-Hämeeseen tiistaina 12. maaliskuuta. Kiertuepaikkakunnat ovat tuolloin Forssa,  Hämeenlinna ja Riihimäki.

Lue lisää Kasva Suomi -kiertueesta: www.kasvasuomi.fi