24.2.2020 klo 09:01
Uutinen

Kunnat rikkovat toistuvasti hankintalakia

Vain viidesosa yrityksistä kokee, että ostot on jaettu osiin niin, että pienet ja keskisuuret yritykset voivat niihin osallistua. Tieto käy ilmi Yrittäjägallupista.

Julkisissa hankinnoissa on kyse Kanta-Hämeessä yli 600 miljoonan ja valtakunnallisesti 35 miljardin euron markkinasta vuosittain. Yli neljännes yrityksistä on osallistunut julkiseen tarjouskilpailuun.

– Kaikesta yhteisestä hyminästä huolimatta kunnissa on edelleen samat sokeat pisteet hankintojen kehittämiselle. Kuntien oman palvelutuotannon ja hankintojen välinen suhde tulisi kirkastaa. Kunnissa on omat strategiat ja tavoitteet. Hankintayksiköt toimivat kuitenkin kunnan sisältötavoitteista irrallaan ainoana päämääränä säästöt. Jos kokonaisuutta ei hahmoteta, sitä voidaan kutsua johtamisongelmaksi, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka avaa.

Vuoropuhelua kaivataan

Hankintalain mukaan hankinnat on toteutettava siten, että pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Yrittäjien antamien vastausten perusteella tämä ei tällä hetkellä toteudu lain edellyttämällä tavalla.

– Jokaisen julkisen hankkijan pitää ymmärtää lain tarkoitus ja pyrkiä toimimaan siten, että markkina kehittyy, paikallis- ja aluetalouden vaikutukset otetaan huomioon ja kasvolliset suomalaiset yrittäjät pystyvät kilpailemaan, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala toteaa.

Kantar TNS kysyi Suomen Yrittäjien tilaamalla Yrittäjägallupilla yritysten julkisista hankinnoista. Kyselyyn vastasi 1051 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Linkki Yrittäjägallup hankinnoista raporttiin.